Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016

Οι πρώτες απώλειες τουρκικών Leopard-2A4 στην Al-Bab – Ρέει ποτάμι το τουρκικό αίμα – Οι ΗΠΑ δίνουν MANPADS στους Κούρδους της Συρίας- Βαλτώνει η Άγκυρα!

ypg
Του Ανδρέα Μουτζουρούλια
Mετά τις 15 προσβολές τουρκικών αρμάτων μάχης M60T Sabra η Τουρκία μετρά και τις πρώτες απώλειες τουρκικών αρμάτων μάχης leopard-2A4 με τουρκικά μαχητικά να απογειώνονται για να βομβαρδίσουν τις θέσεις των ισλαμιστών γύρω από την Al-Bab.


Ο Ρ.Τ.Ερντογάν διέταξε την αποστολή και νέων ενισχύσεων.
Επιπλέον 25 άρματα μάχης με καμουφλάζ ερήμου και ΤΟΜΑ από το Maltepe αναπτύσσονται στη Συρία.

Συνολικά τις τελευταίες ώρες έχουν αποσταλεί τουρκικές ειδικές δυνάμεις και επαγγελματίες οπλίτες από την 57η από το Καρς, την 10η, την 1η, την 2η, την 11η Ταξιαρχία της Στρατιάς Αιγαίου με έδρα το Ντενιζλί/Denizli η οποία αναδιοργανώθηκε από Μηχανοποιημένη σε Καταδρομών, με οχήματα MRAP κλάσης Kirpi και Cobra, της Ταξιαρχίας Πεζοναυτών και ομάδα EOD των SAS του Τουρκικού Ναυτικού.


Τα ασθενοφόρα είναι όμως εκεί για να τους παραλάβουν.
Οι φωτογραφίες και το βίντεο είναι αποκαλυπτικά.


Στόχος της Τουρκίας σύμφωνα με τον Ερντογάν είναι να κινηθούν οι τουρκικές δυνάμεις προς τη Manbij μετά την al-Bab.


 Το σχέδιο των τουρκικών δυνάμεων στην περιοχή είναι να κάψουν την πρόσβαση στους δρόμους Μ4 και 212 που χρησιμοποιεί ο συριακός Στρατός και οι Κούρδοι για να μεταφέρουν δυνάμεις στην περιοχή. Έτσι θα διασφαλίσουν την δυτική και νοτιοδυτική πλευρά της πόλης.


Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι τα τουρκικά άρματα μάχης θα βρεθούν πολύ σύντομα αντιμέτωπα με τα συριακά και τους Κούρδους. 

Όμως οι ΗΠΑ τους περιμένουν και αυτές στη γωνία.

Σε επικίνδυνη καμπή μπαίνουν οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις, καθώς παρά τις επανειλημμένες διαμαρτυρίες της Άγκυρας, το Αμερικανικό Κογκρέσο έδωσε την εξουσιοδότηση στο νεο Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, -προφανώς θα προβεί σε αυτή την κίνηση όταν αναλάβει και επίσως τις αρμοδιότητες του στο Λευκό Οίκο- να παραδώσει στους Κούρδους του PYD, που θεωρείται από την τουρκική κυβέρνηση τρομοκρατική οργάνωση, με οργανικούς δεσμούς με το ΡΚΚ, τα φορητά αεροπορικά συστήματα MANPADS.

Ειδικοί τόνισαν πως υπάρχει πλέον υψηλή πιθανότητα επιδείνωσης των σχέσεων των δύο χωρών, καθώς όπως σημειώνουν, πέρα από το πολιτικό μήνυμα που θέλουν να περάσουν οι ΗΠΑ, το PYD θα έχει πλέον το πάνω χέρι εναντίον των τουρκικών αεροπορικών επιδρομών.


Οι ΗΠΑ έχουν επενδύσει αρκετά στο PYD. Ta στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ εναρμονίζονται πλήρως με αυτά του PYD στη Συρία και ως εκ τούτου η Τουρκία έχει κάθε λόγο να ανησυχεί. Μάλιστα, τουρκικά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι οι ΗΠΑ με την κίνησή τους αυτή, δείχνουν ότι θέλουν να διαμελίσουν την Τουρκία, αφού το τουρκικό κράτος ασκεί έλεγχο στο τουρκοκρατούμενο Κουρδιστάν, κυρίως με εναέρια μέσα.


Οι Τούρκοι βέβαια ελπίζουν πως ο Τραμπ δεν θα δώσει τελικά την έγκριση για την παροχή του συστήματος MANPADS στο PYD, όμως ο αμερικανικός λαός συναισθηματικά έχει αποδεχθεί τον ρόλο του PYD και του YPG, ως συμμάχου των ΗΠΑ στη Συρία.


Τούρκοι ειδικοί επισημαίνουν πως πλέον θα αλλάξουν τα δεδομένα στο πόλεμο της Συρίας, με μεγάλο χαμένο την Τουρκία, καθώς το πάνω χέρι θα το έχουν οι Κούρδοι.


Η Άγκυρα πρέπει πλέον να αποδεχθεί πως έπαιξε και έχασε με τα σενάρια να είναι ανοικτά για το μέλλον της Τουρκίας.
Ιδού το έγγραφο.











Δεν υπάρχουν σχόλια: