Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010
«Κονσέρβα» για την Αμμόχωστο
Οι Τούρκοι συνδέουν το πακέτο του Προέδρου Χριστόφια, και ειδικότερα την πρόταση για την επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου, με τη δική τους πρόταση για το άνοιγμα του αεροδρομίου της Τύμπου.
Και ισχυρίζονται ότι η πρόταση της Κυβέρνησης δεν συνιστά κάτι νέο αλλά ελληνοκυπριακές εισηγήσεις, που διατυπώθηκαν και στο παρελθόν για σκοπούς επικοινωνίας.
Άτυπη Επιτροπή
Οι τουρκικές θέσεις έχουν ήδη διαβιβαστεί προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή διά της διπλωματικής οδού και ειδικότερα προς τον Επίτροπο Αρμόδιο για θέματα Διεύρυνσης Στέφαν Φούλε, καθώς και προς τη Νομική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την οποία οι Τούρκοι διατηρούν άριστες σχέσεις.
Μάλιστα, η τουρκική πλευρά έχει εισηγηθεί τη δημιουργία άτυπης κοινής επιτροπής με τη νομική υπηρεσία της Επιτροπής για την καλύτερη εναρμόνιση με την ΕΕ. Βεβαίως, ένας από τους κύριους στόχους είναι να παρακολουθούν τις εξελίξεις στο Κυπριακό και δη σε ό,τι αφορά στον κανονισμό για το λεγόμενο απευθείας εμπόριο.
Τουρκικοί ισχυρισμοί
Σχετικά με την πρόταση του Προέδρου για την Αμμόχωστο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει προς την ΕΕ ότι:
1. Υπάρχει ήδη πρόταση της Άγκυρας, που εισηγείται όπως συζητηθεί η υπόθεση της Αμμόχωστου στη λογική του πακέτου μέτρων για την άρση της απομόνωσης των Τ/κ. Σε αυτό το πλαίσιο περιλαμβάνεται και το άνοιγμα του αεροδρομίου της Τύμπου, που σημαίνει στην ουσία εμπλοκή στη διαδικασία αναγνώρισης χωριστών FIR, κυριαρχικών και χωριστών οντοτήτων.
2. Επικαλούμενοι δηλώσεις του Προέδρου Χριστόφια και Κυβερνητικών παραγόντων ισχυρίζονται ότι η ελληνοκυπριακή πρόταση έχει επικοινωνιακό χαρακτήρα και προσθέτουν ότι το Κυπριακό μπορεί να λυθεί ως το τέλος του έτους, όπως είναι και ο στόχος της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων, οπότε και το θέμα της Αμμοχώστου μπορεί να διευθετηθεί ως το τέλος του έτους.
Η πρόταση του Προέδρου, ισχυρίζονται οι Τούρκοι, θέλει να δώσει άλλοθι στην πολιτική των Ελληνοκυπρίων, οι οποίοι βολεύονται με την ένταξή τους στην ΕΕ, αλλά και να δημιουργήσει προβλήματα στην έγκριση του κανονισμού για το «απευθείας εμπόριο» σε περίπτωση που δεν θα εξευρεθεί λύση ως το Δεκέμβριο.
Σύμφωνα με την τουρκική πλευρά, ο κανονισμός θα πρέπει να προχωρήσει ούτως ή άλλως, καθότι αυτή είναι η υποχρέωση της ΕΕ και πηγάζει από την απόφαση της 26ης Απριλίου του 2004.
Το θέμα του κανονισμού για το «απευθείας εμπόριο» εκκρεμεί ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και δη ενώπιον της Επιτροπής Νομικών.
Ως γνωστόν, η Κυπριακή Δημοκρατία αμφισβητεί τη νομική βάση, την οποία χρησιμοποίησε η Νομική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δηλαδή το άρθρο 207 (2), το οποίο ρυθμίζει τις σχέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τρίτα κράτη.
Η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ότι, με βάση το πρωτόκολλο 10, εντάχθηκε ολόκληρη στην ΕΕ. Αυτή είναι και η θέση της Νομικής Υπηρεσίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που θεωρεί ότι είναι λανθασμένη η νομική βάση της Επιτροπής.
Βεβαίως, το ζήτημα βρίσκεται στην παρούσα φάση ενώπιον της Επιτροπής Νομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ταυτοχρόνως, έχει ζητηθεί γνωμάτευση από τη Νομική Υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Η κίνηση αυτή ανήκει στο φιλοτουρκικό μπλοκ, το οποίο προσδοκά ότι η γνωμάτευση θα είναι φιλοτουρκική, λόγω των καλών σχέσεων μεταξύ της Νομικής Υπηρεσίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την αντίστοιχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η απόφαση για τον κανονισμό
Η Επιτροπή Νομικών δεν είναι υποχρεωμένη στην τελική της έκθεση προς τη Διάσκεψη των Προέδρων να υιοθετήσει τη θέση της Επιτροπής Νομικών.
Όμως, γίνεται αντιληπτό ότι η έκθεση της Νομικής Υπηρεσίας θα μπορεί να επηρεάσει και την Επιτροπή Νομικών και τη Διάσκεψη των Προέδρων. Η έκθεση της Επιτροπής Νομικών θα τεθεί ενώπιον των μελών της σε ψηφοφορία και εν συνεχεία η τελική απόφαση επί του θέματος θα ληφθεί από τη Διάσκεψη των Προέδρων των πολιτικών ομάδων.
Η διαδικασία αυτή εκτιμάται ότι θα διαρκέσει ως το Δεκέμβριο.
Η Διάσκεψη των Προέδρων μπορεί να αποφασίσει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι αναρμόδιο, οπότε το θέμα θα παραμείνει στο Συμβούλιο ή εάν αποδεχθεί ότι ανήκει στην πρακτική της συναπόφασης με το Συμβούλιο, τότε θα αποφασίσει και ποια των Επιτροπών του διεθνούς π.χ. ή του εσωτερικού εμπορίου θα υποβάλει σχετική έκθεση για τον κανονισμό ενώπιον της Ολομέλειας, η οποία θα σταλεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
ΠΗΓΗ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου