Σάββατο 28 Αυγούστου 2010

Θεολογική Σχολή Χάλκης: άλλα λένε, άλλα εννοούν κι άλλα κάνουν οι Τούρκοι!


Καμιά πραγματική πρόοδος δεν έχει σημειωθεί σχετικά με το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Τουρκικής κυβέρνησης κ. Άριντς, παρά τα ευρέως διαδιδόμενα από την τουρκική προπαγάνδα, και που επαναλήφθηκαν μόλις προ ημερών στις ΗΠΑ, ενώπιον αμερικανικών θεσμικών εκπροσώπων, από τον υφυπεξ κ. Σινιρίογλου. Όπως αναφέρει το δελτίο του πρακτορείου Anadolu, o Υπουργός Επικρατείας και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς, που έλαβε μέρος στο πρόγραμμα Michel Show, του ραδιοφωνικού σταθμού Klas,  αναφέρθηκε στα θέματα της επικαιρότητας, στην τροποποίηση του Συντάγματος και στο δημοψήφισμα της 12ης Σεπτεμβρίου, στο θέμα της επαναλειτουργίας του Youtube και στο θέμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. 


Σχετικά με το τελευταίο, ο Αρίντς, τονίζοντας ότι σκέπτονται να ανοίξουν τη Θεολογική Σχολή, είπε:
«Η επαναλειτουργία μιας Θρησκευτικής Σχολής δεν φαίνεται εφικτή αυτή τη στιγμή, λαμβάνοντας υπόψη την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, καθώς και άλλες αποφάσεις που αφορούν ιδιωτικά σχολεία και εκδόθηκαν εκ των υστέρων.

Όμως, εάν πρόκειται οι κληρικοί να έρχονται από το εξωτερικό, τότε θα πρέπει να παίρνουν την τουρκική υπηκοότητα. Αυτή τη στιγμή νομίζω ότι υπάρχουν επτά αιτήματα. Αυτοί θα πάρουν την τουρκική υπηκοότητα και θα μπορέσουν να συνεχίσουν με άνεση τις θρησκευτικές τους δραστηριότητες εδώ».

Ο Αρίντς, ερωτηθείς για τις εργασίες αναφορικά με την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, υπενθύμισε ότι η Σχολή έκλεισε με απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου και εξήγησε ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν τα κριτήρια που υποδεικνύονται στην απόφαση για την επαναλειτουργία της.

Ειδικότερα, ο Αρίντς είπε ότι μια κοινότητα, που ανήκει σε μια θρησκεία, μπορεί να έχει ανάγκη από κληρικούς για να εκπληρώσει τις θρησκευτικές της υποχρεώσεις και ότι είναι καθήκον του κοσμικού κράτους να προσφέρει δυνατότητες για την εκπαίδευση αυτών των θρησκευτικών παραγόντων. 
Ο ίδιος συνέχισε ως εξής: «Μπορεί να μην το πιστέψετε, αλλά μπορεί και να το πιστέψετε. Ορισμένες ομάδες διαφορετικών πεποιθήσεων μπορεί να έχουν διαφορετικούς τρόπους εκπλήρωσης των θρησκευτικών τους καθηκόντων. Και μπορεί οι κοινωνίες αυτές να έχουν ανάγκη από θρησκευτικούς παράγοντες, οι οποίοι θα είναι πρωτοπόροι στην εκμάθηση των μεθόδων αυτών. Όπως αυτό ισχύει για τους Μουσουλμάνους, το ίδιο ισχύει και για τους Χριστιανούς και για τους άλλους. Οι άνθρωπου θέλουν να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες τους αυτές. Η Θεολογική Σχολή της Χάλκης αντιμετώπισε τις ανάγκες αυτές επί χρόνια. Όμως, μετά το 1970 απαγορεύθηκε η λειτουργία της με απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Σκεπτόμαστε τώρα να ανοίξουμε τη Σχολή αυτή για την αντιμετώπιση των εν λόγω αναγκών. Αυτό το επιθυμούμε πολύ. Το άνοιγμα μιας Θρησκευτικής Σχολής αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται εφικτό βάσει της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου, ούτε στο πλαίσιο των ιδιωτικών σχολών. Κατά συνέπεια, πού στηριζόμενοι θα μπορέσουμε να προσφέρουμε αυτή την εκπαίδευση, έτσι ώστε να είμαστε σύμφωνοι και με την εσωτερική μας έννομη τάξη; Τις προσπάθειές μας τις υποστηρίζει και ο Πατριάρχης. Εξασφαλίζουμε τις απαιτούμενες διευκολύνσεις και στη ρωμαίικη κοινότητα και στον Πατριάρχη για την αντιμετώπιση της ανάγκης αυτής με άλλους τρόπους. Εάν οι κληρικοί έρθουν από το εξωτερικό, πρέπει να πάρουν την τουρκική υπηκοότητα. 
Αυτό τους το γνωστοποιήσαμε. Θα πάρουν την τουρκική υπηκοότητα και θα μπορέσουν να ασκήσουν με άνεση τα θρησκευτικά τους καθήκοντα. Νομίζω ότι μέχρι τώρα υπάρχουν επτά αιτήματα».
Στις δηλώσεις αυτές που στην ουσία ανατρέπουν τον τρόπο με τον οποίο η Άγκυρα διεκύρρησε ότι αντιμετωπίζει την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης, δεν υπήρξε προς το παρόν καμιά αντίδραση από Ελληνικής πλευράς αλλά ούτε κι από το Πατριαρχείο που σύμφωνα με τη δήλωση του κ. Άριντς συνεργάζεται μαζι τους για τη λύση που προσφέρει η Άγκυρα και δεν προβλέπει το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: