Κυριακή 23 Μαΐου 2010

Ίμια, 14 χρόνια μετά: ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ


26 Δεκεμβρίου 1995: Το τουρκικό φορτηγό πλοίο "Figen Akat" προσαράζει στις βραχονησίδες Ίμια. Ο Τούρκος πλοίαρχος ισχυρίζεται ότι βρίσκεται σε τουρκικά χωρικά ύδατα και αρχικά αρνείται να δεχθεί βοήθεια από ελληνικά μέσα έρευνας και διάσωσης.
28 Δεκεμβρίου 1995
: Eλληνικά ρυμουλκά απεγκλωβίζουν το τούρκικο πλοίο και οδηγείται στην Τουρκία.


29 Δεκεμβρίου 1995
: Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εκδίδει ρηματική διακοίνωση, στην οποία τα Ίμια χαρακτηρίζονται ως τουρκικό έδαφος.
10 Ιανουαρίου 1996
: Η Ελλάδα απορρίπτει τους ισχυρισμούς του τουρκικού ΥΠΕΞ με άλλη ρηματική διακοίνωση, στην οποία αναφέρεται η συνθήκη των Παρισίων του 1947, με την οποία οι βραχονησίδες Ίμια παραχωρήθηκαν από την Ιταλία στην Ελλάδα, κατά την ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων.
4 Ιανουαρίου
1996: Ο Αμερικάνος πρόεδρος Βill Clinton σε επιστολή του προς Ελληνοαμερικανό γερουσιαστή αναφέρει: "Φοβάμαι θερμό επεισόδιο".
19 Ιανουαρίου
1996: Στην Ελλάδα αναλαμβάνει τη πρωθυπουργία ο Κώστας Σημίτης.
25 Ιανουαρίου 1996
: Ο δήμαρχος Καλύμνου Δ. Διακομιχάλης συνοδευόμενος από τον Αστυνομικό Διευθυντή της Καλύμνου Γ. Ριόλα, υψώνουν στα Ίμια την ελληνική Σημαία.
28 Ιανουαρίου 1996
: Μία ομάδα Τούρκων δημοσιογράφων της εφημερίδας Hurriyet προσεγγίζει τα Ίμια με ελικόπτερο, υποστέλλει την ελληνική Σημαία και υψώνει την τουρκική. Άνδρες του περιπολικού ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ στις 08:00 αντιλαμβάνονται την τουρκική Σημαία. Ο Αρχηγός ΓΕΝ δίνει εντολή στον πλοίαρχο του περιπολικού ΑΝΤΩΝΙΟΥ να σπεύσει στα Ίμια, να αφαιρέσει την τουρκική Σημαία και να υψώσει ξανά την ελληνική.
Ο Αρχηγός ΓΕΝ επικοινωνεί με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Λυμπέρη, τον οποίο ενημερώνει για τα γεγονότα. Ο Α/ΓΕΕΘΑ επιδοκιμάζει τις κινήσεις του Α/ΓΕΝ και παράλληλα ενημερώνει τον υπουργό Εθνικής Αμύνης Γεράσιμο Αρσένη. Όπως αναφέρει ο ίδιος ο Ναύαρχος Λυμπέρης, επικοινωνεί με το Ναυτικό Διοικητή Αιγαίου, Αρχιπλοίαρχο Ι. Καλλιγιάννη, τον οποίο συμβουλεύει όπως η Σημαία υψωθεί μέσω δημάρχου Καλύμνου και όχι απευθείας από το πολεμικό πλοίο. Η επικοινωνία, όμως, δεν κατέστη δυνατή με το πλοίο και η σημαία υψώθηκε από το πλήρωμα του περιπολικού ΑΝΤΩΝΙΟΥ.
30 Ιανουαρίου 1996
: Στη δημοσιότητα έρχεται τουρκικό σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο οι Τούρκοι διεκδικούν το σύνολο των βραχονησίδων, οι οποίες βρίσκονται κοντά στα τουρκικά παράλια. Από το πρωί στην περιοχή επικρατεί ένταση. Το απόγευμα, ελληνικά και τουρκικά πολεμικά πλοία έχουν σπεύσει στην ευρύτερη περιοχή των Ιμίων και βρίσκονται σε διάταξη μάχης. Ταυτόχρονα, άνδρες των Ο.Υ.Κ. αποβιβάζονται στα Ανατολικά Ίμια και δυνάμεις των Ειδικών Δυνάμεων στην Καλόλιμνο. Στις 23:00 διατάσσεται επιστράτευση στις στρατιωτικές δυνάμεις Έβρου και νήσων του Αιγαίου. Oι μονάδες του Δ΄ΣΣ εξέρχονται στους προβλεπόμενους από τα σχέδια, χώρους διασποράς με πλήρη επάνδρωση.
Ξημερώματα 31ης Ιανουαρίου 1996
: Οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή των Ιμίων είναι εξαιρετικά κακές. Βρέχει συνεχώς και η ορατότητα στην κυριολεξία είναι μηδέν.
Στη 01:15 άνδρες της μονάδας υποβρυχίων καταστροφών (SAT) του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού διαφεύγουν της προσοχής των στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού που επιτηρούν τα Ίμια και αποβιβάζονται στη μικρή Ίμια, στην οποία δε βρίσκονται ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις. Υψώνουν την τουρκική Σημαία. Θα παραμείνουν επτά ώρες. Για πρώτη φορά μετά το 1974, Τούρκοι στρατιώτες καταλαμβάνουν ελληνικό έδαφος.
Το γεγονός διαπιστώνεται από το περιπολικό ΑΝΤΩΝΙΟΥ και επιβεβαιώνεται από ελικόπτερο ΑΒ-212 (ΠΝ-21) της Φ/Γ ΝΑΥΑΡΙΝΟ. Το ΚΥΣΕΑ, ύστερα από μαραθώνια σύσκεψη, απορρίπτει το ενδεχόμενο ανακατάληψης των Ιμίων, για να αποφύγει την πολεμική σύρραξη.
Ωρα 5.04 ΓΕΝ: Το ελικόπτερο να επιστρέψει.
Ωρα 5.05 ΝΑΥΑΡΙΝΟ:
Εχω απώλεια επαφής με το ελικόπτερο. Τελευταία του αναφορά EMERGENCY - EMERGENCY 1,5 μίλι βόρεια από το σημείο του ενδιαφέροντος.
Στις 5.07 ο διοικητής της ΑΣΔΕΝ Αντιστράτηγος Δημήτρης Σπυρίδων ενημερώνεται ότι ο ΣΑΜ δεν έχει στο ραντάρ του το ελικόπτερο και ότι το καλεί, δεν του απαντάει και ότι ακούει τη φρεγάτα YAVUZ να το καλεί.

Ωρα 5.13 ΓΕΝ:
Ερωτηματικό: Εχετε επικοινωνίες;
Ωρα 5.14 ΝΑΥΑΡΙΝΟ:
Αρνητικό
Ωρα 5.14 ΓΕΝ:
Ερωτηματικό. Εάν αποκτήσατε κάποια στιγμή επικοινωνία.
Ωρα 5.15 ΝΑΥΑΡΙΝΟ:
Τον ακούσαμε που έκανε μια κλήση μόνο.
Ωρα 5.16 ΓΕΝ:
Τον έχετε στα Ρ/Ε;
Ωρα 5.16 ΝΑΥΑΡΙΝΟ:
Αρνητικό.
Ωρα 5.24 ΓΕΝ:
Το EMERGENCY τι ήταν;
Ωρα 5.24 ΝΑΥΑΡΙΝΟ:
MASTER CAUTION EMERGENCY
Στις 5:30 το ελικόπτερο καταπέφτει, σκοτώνοντας τους τρεις επιβαίνοντες αξιωματικούς:

Αντιπλοίαρχο Χριστόδουλο Καραθανάση, Αντιπλοίαρχο Παναγιώτη Βλαχάκο, Σημαιοφόρο Έκτορα Γιαλοψό.
Στις 06:10 το πρωί, οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών, Γ. Αρσένης και Θ. Πάγκαλος, ανακοινώνουν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας με προσωπική παρέμβαση του Προέδρου των ΗΠΑ Clinton και του διαμεσολαβητή R. Holbrooke. Οι ελληνικές δυνάμεις αποχωρούν από τα Ίμια παίρνοντας μαζί και την ελληνική Σημαία. Το ίδιο πράττουν και οι Τούρκοι καταδρομείς (
no flags, no ships, no troops).
Τα ερωτήματα για το σκοτεινό παρασκήνιο της κρίσης των Ιμίων παραμένουν αναπάντητα. Μέσα στη δίνη της ειδησιογραφίας εκείνων των ημερών, ορισμένα γεγονότα δεν πήραν τη δημοσιότητα που θα έπρεπε. Ένα από αυτά που αξίζει να σημειωθεί είναι η σύλληψη των στρατιωτικών ακολούθων της Ιταλίας και της Ολλανδίας στις 28 Ιανουαρίου στη Μυτιλήνη, όταν διαπιστώθηκε ότι παρακολουθούσαν ελληνικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις και βρέθηκαν στη κατοχή τους σχεδιαγράμματα στρατιωτικών εγκαταστάσεων του νησιού, ονόματα και αριθμούς πλοίων που έπλεαν στην περιοχή και άλλες στρατιωτικής φύσεως πληροφορίες.


 
Δύο εβομάδες αργότερα, στο ναύσταθμο του Ακσάζ πέφτει το ελικόπτερο που μετέφερε 11 βατραχανθρώπους, οι οποίοι είχαν εμπλακεί στην ελληνοτουρκική κρίση.
ΠΗΓΗ


NarTube - Watch Video


NarTube - Watch Video


Δημοσιεύτηκε στις 1/4/2008 - 12:55:00 μμ
Συντάκτης:Γιάννης Μ.Νέγρης

Για πρώτη φορά μίλησε στην Ελληνική τηλεόραση(στην εκπομπή του Μάκη Τριαναταφυλόπουλου.), ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Χρήστος Λυμπέρης μίλησε και τους έκανε ρόμπα όλους. Πολιτικούς και ανίκανους που δεν είχαν πάρει χαμπάρι ότι οι Τούρκοι αμφισβητούσαν το μισό Αιγαίο!

Μάλιστα όταν είπε ότι υπάρχει εμπλοκή ο πρωθυπουργός της χώρας Κ.Σημίτης τον ρώτησε:

" Τι σημαίνει εμπλοκή;"

" Άκουσα τον κ.Σημίτη να λέει στον Πάγκαλο, που είναι οι διαπραγματεύσεις;

Δεν ήξερα ποιες ήταν οι διαπραγματεύσεις!

Δεν μου είχαν πει τίποτα.

Μου είπε ο πρωθυπουργός, αρχηγέ αν βγάλουμε την σημαία είναι σοβαρό;

Του λέω, μπορεί να πέσει και η κυβέρνηση.

Μου απαντάει:

Είστε συναισθηματικός!

Προς στιγμήν είπα, ρε μπας και πάμε για πόλεμο;

Τους είπα ότι αν θέλετε να κάνετε αυτό που λένε οι Αμερικανοί κάντε το αλλά δεν είναι σωστό.

Ήρθε ο κ.Πάγκαλος και μου είπε:

Ρε αρχηγέ, δεν λες ότι την πήρε την σημαία ο αέρας το κύμα να τελειώνουμε;

Και είπα όχι. Αρνήθηκα!...

Ο αρχηγός της ΕΥΠ κ.Βασιλικόπουλος μετέφερε μυστικές πληροφορίες και δεν μετείχε στο ΚΥΣΕΑ και την συζήτηση.

Το πρόσωπο μου για τους Αμερικανούς ήταν στο κόκκινο.

Είχα επεισόδια με τους Αμερικανούς. Με κάλεσε ο Αρσένης και μου είπε, κ.Λυμπέρη ,μετά από εσάς ποιος θα γίνει αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

Δεν με είχαν καλέσει ποτέ στην Αμερική.

Δεν μίλησα γιατί σεβάστηκα στο εθνικό συμφέρον.

Τα ΜΜΕ, τι ρόλο έπαιξαν στην κρίση;

Η οργάνωση και επίθεση στο πρόσωπο μου ήταν κάτι φοβερό".

Μετά απο 12 χρόνια ο Γ.Αρσένης παραδέχθηκε ότι το ελικόπτερο δεν έπεσε απο Τουρκικά πυρά!

Παρέμβαση έκανε στην εκπομπή του Μάκη Τ., την "Ζούγκλα", ο πρώην υπουργός εθνικής Άμυνας και είπε ότι το ελικόπτερο δεν έπεσε από πυρά των Τούρκων.

Μετά από δώδεκα χρόνια έπρεπε να μάθουμε και να μην πλανιόμαστε ότι οι Τούρκοι έριξαν το ελικόπτερο:

"Το ελικόπτερο δεν εβλήθη από τουρκικά πυρά. Ήταν δική μου απόφαση να μην μάθει ο κόσμο για τα προβλήματα υγείας.Εμένα θα με βόλευε να δημοσιοποιήσω τις ιατρικές εξετάσεις. Θεώρησα καθήκον να μην πέσει καμία σκιά στα παιδιά που έκαναν θυσία" είπε ο Γεράσιμος Αρσένης που μίλησε για πρώτη φορά μετά το συμβάν στα Ίμια. Δεν είναι ευθύνη του υπουργού να επιλέξει τους πιλότους.

Με βάση το πόρισμα έγιναν αλλαγές στο Π.Ν. Αλλά αυτό δεν έπρεπε να το κάνουμε τύμπανο στον κόσμο.

Εγκληματίες!
Έστειλαν στα Ίμια τον πιλότο που είχε μόνο 82 ώρες πτήσεις και όχι άλλους που είχαν 2.500 ώρες!

Έστειλαν ...αδιάβαστο τον Καραθανάση να πετάξει με το ελικόπτερο στα ίμια, αν και είχε μόνο 82 ώρες πτήσεις!

Η αποκάλυψη αυτή έγινε στην εκπομπή του Μάκη Τ. και ενώ υπήρχαν άλλοι πιλότοι με 3.500 ώρες πτήσεις. Αυτά τα πράγματα δεν γίνονται και πρέπει οι διοικητές να μην κοιμούνται τα βράδια από τις τύψεις τους!

Έστειλαν....πιλότο και συγκυβερνήτη χωρίς να έχουν την εμπειρία των πτήσεων με χιλιάδες ώρες πτήσεων!

Είναι απίστευτο το γεγονός ότι ο διοικητής της μονάδας έστειλε στον τάφο τρεις με την απόφαση του να πιλοτάρουν νέοι χωρίς ώρες πτήσεις!

Πηγή:aegeantimes

Απορίες:

1. Γιατί τα ΜΜΕ έθαψαν την ολιγόλεπτη τότε συνέντευξη του πρώην αρχηγού ΓΕΕΘΑ Χρήστου Λυμπέρη και έπεσαν με τα μούτρα πάνω στον κ. Πάγκαλο και τις υβριστικές και απαξιωτικές του δηλώσεις προς το πρόσωπο του τότε αρχηγού ΓΕΕΘΑ, χωρίς το παραμικρό βήμα απάντησης στον ναύαρχο Λυμπέρη;

2. Γιατι ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ υποχρεώθηκε να γράψει βιβλίο (που λίγοι θα εδιάβαζαν και όχι το ευρύ κοινό) για να αφηγηθεί τα όσα συνέβησαν εκείνες τις κρίσιμες ημέρες; Γιατί δεν είχε βήμα σα ΜΜΕ και ποιός το επεδίωκε; (Βέβαια εκείνος γενναιόψυχα και με μοναδική εντιμότητα μας λέει ότι δεν ήθελε να γίνει αιτία πολιτικής αστάθειας και τα πήρε όλα επάνω του, όλη την ατέλειωτη λάσπη της εποχής για να καλύψει τους λαοπλάνους καρεκλοκένταυρους, αλλά εμείς γιατί πιστεύουμε ότι τα ΜΜΕ τον έγραψαν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους, ενώ κυνηγούν την κάθε Καλομοίρα για να μας αποβλακώσουν;)

3. Αληθεύει ότι σε έντυπο της εποχής έγινε πρόταση στον κ. Πάγκαλο να μπει σε μία βάρκα και να πάνε μαζί στα Ίμια; Κανείς από την Τουρκία δεν θα έδινε εντολή να χτυπηθεί ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας γιατί αυτό θα σήμαινε πόλεμο. Γιατί αρνήθηκε;

4.Oι αναλυτές της ΕΥΠ είχαν στα χέρια τους μια σημαντικότατη είδηση που έδειχνε ότι η κλιμακούμενη κρίση στα Ίμια δεν ήταν η απρόβλεπτη εξέλιξη μιας τυχαίας υπόθεσης, αλλά εσκεμμένο σχέδιο του Ερκαγια. Το σχετικό τηλεγράφημα προωθήθηκε στους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας. Γιατί η ΕΥΠ έμεινε εκτός της σύσκεψης την επίμαχη νύχτα ενώ συμμετείχαν αμερικανοί;

5. Ανατρέξτε στο δελτίο καιρικών προβλέψεων της ΕΜΥ της εποχής και διαπιστώστε τι καιρό έκανε και τι άνεμοι έπνεαν στη συγκεκριμένη περιοχή του Αιγαίου όχι μία ή δύο αλλά 10 μέρες πριν και 10 μετά (για να μη λέτε ότι μιλούμε για συμπτώσεις). Έχετε να διαπιστώσετε πολλά για το τι έκαναν με τον καιρό το επίμαχο τριήμερο. Αληθεύει ότι σήκωσαν οι αμερικανοί από την βάση της Σούδας ή του Ακτίου (είναι προς έρευνα) ειδικό αεροσκάφος που προκαλεί αστάθεια στον καιρό, προκάλεσαν ισχυρούς ανέμους που κανένα, όχι ελικόπτερο αλλά ούτε τελευταίας τεχνολογίας αεροσκάφος, δεν θα είχε την δυνατότητα να πετάξει στην περιοχή κι έτσι έφυγαν τα αδικοχαμένα 3 παλικάρια;

6. Αν ο άτυχος ηρωικός μας πιλότος έπασχε από καρδιά - και δεν έχουμε κανένα λόγο να μην το πιστέψουμε - γιατί προσπαθούν να μας πείσουν ότι την συγκεκριμένη νύχτα ήταν το πρόβλημα υγείας αιτία του θανάτου του; Και αν είναι έτσι όπως τα λένε, γιατί βρέθηκε με λυτή την ζώνη του εφόσον πέθανε ακαριαία; Του την έλυσε κάποιος; Και αν ναι ποιος;

7. Τί απέγιναν οι τούρκοι κομάντος που εκείνη τη νύχτα έπλεαν με φουσκωτό γύρω από την βραχονησίδα και είδαν πολλά; Σε ποια τουρκική άσκηση οι επιτελείς του αρχηγείου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων ανακοίνωσαν ότι σκοτώθηκαν σε ώρα υπηρεσίας;(όλοι). Τι (ή ποιούς) είδαν οι τούρκοι κομάντος εκείνη τη νύχτα και έπρεπε να σιγουρέψουν την σιωπή τους για παν ενδεχόμενο; Μετά της απομάκρυνσης αυτοπτών μαρτύρων από το σημείο ο καθένας μπορεί να λέει ό, τι θέλει, και αυτό έγινε στα ΜΜΕ, εμείς εντοπίζουμε απλά τις περίεργες συμπτώσεις.


Αν έχετε και δικές σας απορίες ή πληροφορίες μπορείτε να τις προσθέσετε στο παζλ που το τίμημα πληρώνουν δυστυχώς ΑΔΙΚΑ ΧΑΜΕΝΟΙ ΗΡΩΕΣ

Όσοι βιαστούν να μας πουν μυθομανείς ή γραφικούς τους παραπέμπουμε να ερευνήσουν πρώτα τα ερωτήματά μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: