Η νέα «μικρογραφία παραπλάνησης» της Raytheon, το μίνι ηλεκτρονικό δόλωμα MALD, αναμένεται σύντομα να διαδρματίσει σημαντικό ρόλο στα αεροσκάφη κρούσης, παρέχοντας την κατάλληλη υποστήριξη για διεισδύσεις σε εξελιγμένα αντιεροπορικά δίκτυα.
Συνολικά, η USAF σκοπεύει να προμηθευτεί 3000 περίπου MALD και MALD-J. Ο ακριβής συνδυασμός θα εξαρτηθεί από το πότε το MALD-J θα τεθεί σε παραγωγική διαδικασία. Ο απώτερος στόχος είναι να ωριμάσουν βασικές τεχνολογίες που θα επιτρέψουν την USAF να ισορροπήσει το χάσμα στον τομέα των ηλεκτρονικών επιθέσεων, με την αναμενόμενη απόσυρση των αεροσκαφών EA-6B Prowler το 2012. Το σύστημα προορίζεται να λειτουργεί επικουρικά στο EA-18G Growler.
Ήδη τον Μάρτιο του 2010, το MALD εκπλήρωσε τις συμβατικές του υποχρεώσεις και η Raytheon παρέδωσε μια σημαντική ποσότητα λειτουργικών συστημάτων, έτσι ώστε η διοίκηση Air Combat Command της USAF να μπορεί να τα δοκιμάσει σε F-16 και σε βομβαρδιστικά Β-52H, αλλά και να μελετήσει μια δυνητική ενσωμάτωση σε F-15E.
Κατά τη διάρκεια της δοκιμαστικής φάσης, σε 43 συνολικά δοκιμές στέφθηκαν οι 41 δοκιμές από επιτυχία και η εταιρία είναι στη διαδικασία ανάληψης σχετικών συμβάσεων για την έναρξη της πρώτης παρτίδας χαμηλής παραγωγής. Οι αρχικές παραδόσεις είναι προγραμματισμένες για τον Σεπτέμβριο του 2012.
Το MALD-J είχε την πρώτη αυτόνομη πτήση τον Δεκέμβριο του 2009, όταν απελευθερώθηκε από ένα F-16, κατά τη διάρκεια μιας δοκιμής.
Το δόλωμα έχει κωδικοποιηθεί ως ADM-160 B, ενώ ο παρεμβολέας ως ADM-160C.
Τι είναι το MALD;
Το σύστημα MALD μοιάζει σχεδόν στο γνωστό πύραυλο αερομαχίας AIM-120 της Raytheon. Είναι λίγο μικρότερο σε μήκος, αλλά λίγο μεγαλύτερο στη διάμετρο.
Το MALD αναπτύσσεται από το 2003 και έχει σχεδιαστεί για να μιμείται τις επιδόσεις και τις υπογραφές των πραγματικών μαχητικών αεροσκαφών εν πτήσει. Ο στόχος είναι να ξεγελάσει ή να κορέσει την αεράμυνα του αντίπαλου, παρουσιάζοντάς για παράδιεγμα στα ανίπαλα ραντάρ επιτήρησης έναν «φουσκωμένο» αριθμό μιας αεροπορικής δύναμης.
Η τεχνολογία που εφαρμόζεται σήμερα στο MALD και MALD-J, αποτελεί το βασικό συστατικό της μελλοντικής αρχιτεκτονικής ηλεκτρονικών επιθέσεων κατά του αντιπάλου, είτε ως επιμέρους σύστημα μια εναέριας πλατφόρμας, είτε ως αυτόνομη πλατφόρμα (UAV που προσομειώνει ένα μαχητικό ή ένα βομβαρδιστικό αεροσκάφος).
Η εταιρία Raytheon έχει επίσης αναλάβει στο πλαίσιο μιας σχετικής σύμβασης μια μελέτη για μία έκδοση δεύτερης γενιάς, γνωστή ως MALD-J Increment II, η οποία θα διαθέτει μια μή αμελητέα εκπεμπόμενη ισχύ για να αχρηστεύσει τα ραντάρ του εχθρού. Υπάρχει ακόμη ένα κενό στον σημερινό εσωτερικό χώρο του συστήματος, το οποίο δίνει τη δυνατότητα για περαιτέρω αναβαθμίσεις.
Το MALD ενσωματώνεται σε οποιοδήποτε αεροσκάφος που έχει προεξοχές ανάρτησης 14-ιντσών. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι ένα μαχητικό που μπορεί να μεταφέρει μια βόμβα 250 κιλών, μπορεί να μεταφέρει και ένα MALD. Το βάρος του είναι 150 κιλά και η εμβέλεια 500 ναυτικά μίλια.
Τμήμα ειδήσεων : elliniki-stratigiki
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου