Κυριακή 30 Μαΐου 2010

Βραζιλία: Ο τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν κατηγόρησε τη Δύση για ανεντιμότητα στο θέμα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν


Ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε σήμερα τις δυτικές χώρες ότι τους λείπει "ειλικρίνεια και εντιμότητα" στο θέμα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή.
    Απευθυνόμενος στον τουρκικό Τύπο κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στη Βραζιλία ο Ερντογάν κατηγόρησε και πάλι τη Δύση ότι παραμένει σιωπηλή όσον αφορά το Ισραήλ, που σύμφωνα με τους ειδικούς έχει στην κατοχή του πυρηνικό όπλο.
    Χωρίς να κατονομάσει το Ισραήλ, ο Ερντογάν δήλωσε: "Χρησιμοποιείτε τον ίδιο τρόπο προσέγγισης των πραγμάτων σε αυτό το θέμα και προκαλείτε προβλήματα σχετικά με το Ιράν. Δεν την θεωρώ μία πιστή, ειλικρινή και έντιμη προσέγγιση".
    Η Τουρκία και η Βραζιλία, μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, βρίσκονται σε αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ, οι οποίες απέρριψαν τη συμφωνία μεταξύ της Τεχεράνης, της Μπραζίλια και της Άγκυρας για ανταλλαγή ιρανικού ουρανίου στο εξωτερικό.
    Παρά αυτή τη συμφωνία η Ουάσινγκτον συνεχίζει να επιμένει στην επιβολή νέων κυρώσεων από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά του Ιράν.
    Ο Ερτνογάν απάντησε στην αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, που δήλωσε την Πέμπτη ότι η συμφωνία Τουρκίας-Βραζιλίας-Ιράν έχει στόχο "να κερδίσει χρόνο το Ιράν (...) κάνει τον κόσμο πιο επικίνδυνο και όχι λιγότερο" επικίνδυνο.
    "Η πρωτοβουλία που πήραμε δεν είναι μία πρωτοβουλία που θέτει σε κίνδυνο τον κόσμο. Αντίθετα, είναι μία πρωτοβουλία που έχει στόχο να προλάβει τις απόπειρες να κινδυνεύσει ο κόσμος", δήλωσε, σύμφωνα πάντα με το πρακτορείο Ανατολή.
    "Το έχουμε πει εξ' αρχής: δεν θέλουμε πυρηνικά όπλα στην περιοχή", υπογράμμισε.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: