Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

Ανησυχία στην Ελλάδα

 
Νέα συστήματα όπως ένα μίνι μη- επανδρωμένο αεροσκάφος και ολογραφικούς χάρτες χρησιμοποίησαν οι Τούρκοι στη γιγαντιαία αποβατική άσκηση EFES 2010, στα μικρασιατικά παράλια.Το επιθετικό  πνεύμα, τόσο την ημέρα όσο και  τη νύχτα, κυριάρχησε στη γιγαντιαία άσκηση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων EFES 2010. Ένα σκέλος της μάλιστα διεξήχθη στα μικρασιατικά παράλια, στον κόλπο του Ντογκάν Μπέι, νότια της Σμύρνης.
Στη φετινή άσκηση χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά και το mini μη επανδρωμένο αεροσκάφος που έχει κατασκευαστεί για λογαριασμό του τουρκικού στρατού. Το συγκεκριμένο αεροσκάφος πραγματοποίησε εναέρια παρακολούθηση της περιοχής των ασκήσεων. Επίσης, χρησιμοποιήθηκε και ο πρώτος Holograph χάρτης, ο οποίος σχεδιάστηκε από Τούρκους μηχανολόγους.
Στην  άσκηση έλαβαν μέρος και μονάδες της SAT και της SAS, μέλη των ειδικών δυνάμεων με πτώση από ύψος 10.000 ποδών με αλεξίπτωτα, πραγματοποιώντας επιχείρηση διείσδυσης στην περιοχή των ασκήσεων. Παράλληλα, προέβησαν και σε δολιοφθορές εναντίον εγκαταστάσεων ραντάρ.
Στην  EFES έλαβαν ακόμη μέρος ελικόπτερα και πολεμικά αεροσκάφη, καθώς και στρατιωτικές μονάδες των χερσαίων δυνάμεων, όπως δύο μηχανοκίνητα τάγματα, ένα τάγμα αρμάτων, τρία τάγματα πυροβολικού, 33 ελικόπτερα, 45 άκατοι και 17 διάφορα πλοία της Διοίκησης Αμφιβίων Σκαφών των Ναυτικών Δυνάμεων, δύο τάγματα πεζοναυτών, 46 πολεμικά αεροσκάφη, τέσσερα μεταγωγικά, ένα αεροσκάφος ηλεκτρονικής πληροφόρησης, τρεις ειδικές δυνάμεις της Διοίκησης Ειδικών Δυνάμεων, καθώς και μονάδες της Διοίκησης Στρατοχωροφυλακής και της Παράκτιας Ασφάλειας. Συνολικά συμμετείχαν περίπου 7000 στρατιώτες και αξιωματικοί.
Έλληνες στρατιωτικοί αναλυτές δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για τον ιδιαιτέρως επιθετικό χαρακτήρα  των γυμνασίων της γείτονος, στα οποία μάλιστα συνδυάζονται πολλά τμήματα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων σε σύνθετα σενάρια.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: