Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις κατά των ακτιβιστών - Ένοπλοι Τούρκοι ανάμεσά τους -Βίντεο-σοκ


Σύμφωνα με τους Ισραηλινούς, οι άνδρες των ομάδων καταδρομών του ισραηλινού ναυτικού άνοιξαν πυρ μετά από επίθεση που δέχθηκαν με μαχαίρια και τσεκούρια, αλλά και πυροβόλα όπλα, κυρίως από Τούρκους, μέλη των αποστολών του διεθνούς στολίσκου.


Όπως τονίζει το Κανάλι 10 του Ισραήλ, ο τελικός αριθμός των νεκρών ενδέχεται να είναι μεγαλύτερος, καθώς οι καταδρομείς που βρίσκονται επί των πλοίων εξακολουθούν να διεξάγουν επιχειρήσεις έρευνας και συναντούν σθεναρή αντίσταση από τους φιλο-Παλαιστίνιους ακτιβιστές. Το ίδιο δίκτυο δεν προσδιορίζει εάν μεταξύ των νεκρών και των τραυματιών περιλαμβάνονται και Ισραηλινοί στρατιώτες.

Αμέσως μόλις έγινε γνωστό ότι δυνάμεις των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων ανέκοψαν τον πλου και κατέλαβαν πλοία της νηοπομπής (μεταξύ των οποίων και το ελληνικό πλοίο «Ελεύθερη Μεσόγειος» με 34 Έλληνες), το υπουργείο Εξωτερικών ενεργοποίησε τη Μονάδα Χειρισμού Κρίσεων. Πολίτες των οποίων οι οικείοι συμμετέχουν στην αποστολή μπορούν να επικοινωνούν με το τηλέφωνο +30 210 368 1730.

Ταυτόχρονα, δόθηκαν οδηγίες προς την ελληνική Πρεσβεία στο Τελ Αβίβ να έρθει σε επαφή και να ζητήσει επίσημη ενημέρωση και εξηγήσεις από τις ισραηλινές αρχές σχετικά με την επιχείρηση των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων.

Λίγο αργότερα, ανακοινώθηκε έκτακτη συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Δ. Δρούτσα, με τον Ισραηλινό πρέσβη Ali Yahya, στις 10:00.

Σε δηλώσεις του, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει τον αριθμό των θυμάτων, ωστόσο σημείωσε ότι από πλευράς ΥΠΕΞ γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών επικοινώνησε με τον πρέσβη του Ισραήλ στην Αθήνα και του ζήτησε να έχει άμεση ενημέρωση σχετικά με την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών που επέβαιναν στα σκάφη, ενώ, όπως και σε προηγούμενες επικοινωνίες, υπογράμμισε την ανάγκη να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της ασφάλειάς τους.

Όπως σημειώνεται, από την πρώτη στιγμή που οι Έλληνες συμμετέχοντες στην πρωτοβουλία για μεταφορά βοήθειας στον Παλαιστινιακό πληθυσμό της Γάζας εκδήλωσαν την πρόθεσή τους, ενημερώθηκαν για τους σοβαρούς κινδύνους ασφαλείας που ενείχε η ενέργειά τους. Παράλληλα, οι υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών προέβησαν στις κατάλληλες παραστάσεις προς τις ισραηλινές αρχές, με γνώμονα την προστασία της ασφάλειας των Ελλήνων πολιτών.


Στο ακόλουθο βίντεο, παρουσιάζονται οι προειδοποιήσεις του ισραηλινού Ναυτικού:

Ο «στολίσκος της ελευθερίας», που μεταφέρει περίπου 700 ακτιβιστές και 10.000 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας σε μία προσπάθεια να σπάσει τον ισραηλινό αποκλεισμό στη Λωρίδα της Γάζας άλλαξε γραμμή πλεύσης προκειμένου να αποφευχθεί εμπλοκή με το ισραηλινό ναυτικό, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα.

Το δίκτυο της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς μετέδωσε εικόνες από ισραηλινούς καταδρομείς που κατεβαίνουν από ελικόπτερο και αντιμετωπίζουν τους ακτιβιστές σε ένα από τα πλοία, ενώ τραυματίες κείτονταν στο κατάστρωμα.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, στις 21.00 ώρα Ελλάδος, τρεις πυραυλάκατοι κλάσης "Σά'αρ" απέπλευσαν από τον ισραηλινό λιμένα της Χάιφας για να σταματήσουν τον στολίσκο.

Όπως μετέδωσαν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, τα πλοία του πολεμικού ναυτικού του Ισραήλ, έκαναν την πρώτη επαφή με τα σκάφη της νηοπομπής στις 22:15 ώρα Ελλάδος. Η επαφή έγινε στα 65 ναυτικά μίλια από τη Γάζα και σύμφωνα με τους επιβαίνοντες, φέρεται να τους ζητήθηκε διενέργεια νηοψίας. Δεν ήταν σαφές αν το Ισραήλ θα προχωρούσε στη νηοψία στα διεθνή χωρικά ύδατα (για κάτι τέτοιο απαιτείται απόφαση των Ηνωμένων Εθνών).

Προηγήθηκε επικοινωνία των Ισραηλινών μέσω ασυρμάτου με τα πλοία κατά την οποία ξεκαθαρίστηκε στους υπευθύνους της νηοπομπής πως δεν θα τους επιτραπεί η είσοδος στη Γάζα και πως εφόσον το επιθυμούν, μπορούν να προσεγγίσουν το λιμάνι του Ασντόντ για να δέσουν και να εναποθέσουν το φορτίο τους. Την εκδοχή αυτή επιβεβαίωσαν και οι διοργανωτές της αποστολής σύμφωνα με μήνυμά τους στο διαδίκτυο.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: