Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

"Χειροπέδες" για Μαντέλη ψάχνει το ΣΔΟΕ


Τρόπους ώστε ο Τάσος Μαντέλης να διωχθεί ποινικά αναζητά η κυβέρνηση μέσω του ΣΔΟΕ, ενώ χθες ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες διέταξε απαγόρευση εξόδου του Τάσου Μαντέλη από τη χώρα και ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Ιωάννης Σακελλάκος άσκησε εναντίον του ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Η εν λόγω διάταξη κοινοποιήθηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες της ελληνικής αστυνομίας.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες ο Τάσος Μαντέλης βρίσκεται ακόμα στην Ελλάδα. Δεν πρόκειται να συλληφθεί αφού δεν υπάρχει σχετικό ένταλμα απλά θα τεθεί υπό διακριτική παρακολούθηση από τις αστυνομικές αρχές.

Προχθές, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ είχε ομολογήσει ότι το 1998 είχε εισπράξει 200.000 μάρκα ως... χορηγία από τη Siemens, αφήνοντας άναυδους τους πρώην συναδέλφους του. Ο νόμος περί ευθύνης υπουργών του έλυσε τα χέρια και έτσι δράση ανέλαβε το ΣΔΟΕ μήπως και βρεθεί φορολογικό αδίκημα. Ετσι, έγινε έρευνα στα γραφεία της γερμανικής εταιρείας στο Μαρούσι από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, έπειτα από εντολή της εξεταστικής επιτροπής. Σε ανακοίνωσή της πάντως η εταιρεία αναφέρει ότι είναι πρόθυμη να υποστηρίξει τις προσπάθειες διαλεύκανσης του σκανδάλου των «μαύρων ταμείων». Η κυβέρνηση λοιπόν αναζητά απεγνωσμένα τρόπο να διωχθεί ποινικά ο Τάσος Μαντέλης, αφού το αδίκημα της... χορηγίας έχει παραγραφεί. Σύμφωνα όμως με το ΣΔΟΕ ο πρώην υπουργός δεν φορολογήθηκε για το ποσό αυτό (των 200.000 μάρκων) και εξετάζεται αν για το φορολογικό αυτό αδίκημα έχει παρέλθει ή όχι ο χρόνος παραγραφής. Στην περίπτωση αυτή απειλείται με πρόστιμο 1,5 εκατ. ή κατάσχεση ακινήτων.

Την εκτίμησή του ότι ο Τάσος Μαντέλης θα «κελαηδήσει περισσότερο αν φοβηθεί ότι μπορεί να πάει φυλακή» εξέφρασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της εξεταστικής επιτροπής για το σκάνδαλο Siemens Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος και πρότεινε να κληθεί να καταθέσει ο εξ απορρήτων σύμβουλος του Τάσου Μαντέλη, ο Αριστείδης Μαντάς.

Τη θέση ότι στην υπόθεση της Siemens προκύπτουν και ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων, μη παραγεγραμμένες εξέφρασε ο πρόεδρος της αρμόδιας εξεταστικής επιτροπής Σήφης Βαλυράκης, σε δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό. Οπως χαρακτηριστικά είπε, έργο της εξεταστικής είναι να επισημάνει σοβαρές ενδείξεις εμπλοκής πολιτικών προσώπων «και εδώ υπάρχουν αποδείξεις».

Από εκεί και πέρα, συνέχισε, τη διαδικασία την ορίζουν η Βουλή και το Σύνταγμα. Ειδικά για την υπόθεση του πρώην υπουργού των κυβερνήσεων Σημίτη, ο κ. Βαλυράκης μίλησε για αντιδράσεις που έχουν «κάποια δόση υποκρισίας», δεδομένου -όπως ανέφερε- ότι η υπόθεση είναι γνωστή εδώ και δύο χρόνια.

Θλίψη και οργή για τις πράξεις που εκκολάφθηκαν κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής θητείας του ΠΑΣΟΚ από το 1996 έως το 2004 και προσβάλλουν το αίσθημα δικαίου της κοινωνίας εξέφρασε με ανακοίνωσή του ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. «Θλίβομαι και εξοργίζομαι επειδή τέτοιες πράξεις εκκολάφθηκαν και κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής θητείας του ΠΑΣΟΚ 1996-2004. Πράξεις που προσβάλλουν το αίσθημα δικαίου της κοινωνίας, αμαυρώνουν το έργο της τότε κυβέρνησης και τις προσπάθειες όλων όσων εργάσθηκαν και προσέφεραν για μια καλύτερη Ελλάδα. Πράξεις ασυμβίβαστες με τους αγώνες μας και την ηθική μας» τονίζει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή του ο κ. Σημίτης.

Ο αρχηγός της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς τέλος, μίλησε «για ομολογία πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ που θα μείνει στην ιστορία ως το πλέον αρνητικό ορόσημο στις σχέσεις του πολιτικού κόσμου με τη διαφάνεια και την αξιοπρέπεια».
ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: