Κυριακή 30 Μαΐου 2010

Τουρκική πονηριά με τα εξοπλιστικά προγράμματα

Τουρκική πονηριά με τα εξοπλιστικά προγράμματα

Για τερματισμό του εξοπλιστικού ανταγωνισμού προς όφελος της ευημερίας του ελληνικού και του τουρκικού λαού έκανε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας με ομάδα ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων δημοσιογράφων.

Ο κ Ερντογάν ζήτησε αντί να κοιτάμε το παρελθόν «να κοιτάξουμε το μέλλον και πώς θα το οικοδομήσουμε». Αναφέρθηκε στην ανάγκη να λυθεί σύντομα το Κυπριακό, υποστηρίζοντας την τετραμερή ή πενταμερή διάσκεψης. Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι εάν η λύση που θα συμφωνηθεί θα απαιτεί την απομάκρυνση των τουρκικών στρατευμάτων, δεν θα είναι αντίθετος με κάτι τέτοιο. Βέβαια, αυτό που δεν είπε ο κ Ερντογάν, είναι, ότι θα πρέπει να  αποδεχτούμε τους απαράδεκτους τουρκοκυπριακούς όρους.
Σε σχετικές ερωτήσεις, εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στον Γ. Παπανδρέου. «Τον εμπιστεύομαι και ελπίζω ότι θα επισκεφτώ σύντομα την Αθήνα και θα μιλήσουμε για αυτά. Εχω προσδοκίες από αυτή την επίσκεψη».

Η είδηση όμως βγήκε όταν αναφέρθηκε στα εξοπλιστικά. «Εάν μπεις σε έναν εξοπλιστικό ανταγωνισμό, αυτό αναπόφευκτα δημιουργεί οικονομικές συνέπειες», είπε και εξήγησε: «Στον σημερινό κόσμο, δαπανώνται ένα τρισεκατομμύριο δολάρια ετησίως για όπλα. Και με τη σημερινή κρίση βλέπουμε πολλές χώρες που επλήγησαν, όπως η Ελλάδα».
Επειδή διευκρίνισε ότι και η Τουρκία αντιμετωπίζει για τον ίδιο λόγο οικονομικά προβλήματα, ο Ερντογάν εισηγήθηκε περιορισμό των εξοπλιστικών δαπανών: «Αυτό που λέμε στους φίλους μας είναι να μην εμπλακούμε περισσότερο στον τομέα των εξοπλισμών, γιατί θα πρέπει να επενδύσουμε στον λαό, αυτό είναι που θα μας δώσει αποτελέσματα. Επενδύοντας σε όπλα δεν θα κερδίσουμε τίποτε», είπε ο τούρκος πρωθυπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: