Σάββατο 29 Μαΐου 2010

«Στον κόσμο του αύριο δεν πρόκειται να γίνεται λόγος για τους Έλληνες, όμως οι Τούρκοι θα συνεχίσετε να υπάρχετε με όλη τη μεγαλοπρέπειά σας…»

  • Αποδελτιώθηκε στον «Εμπροσθοφύλακα» στις 22 Μαίου 2010

Σχόλιο Σ.Ο.: Εμείς και εσείς κρίνουμε τις πολιτικές πράξεις, δεσμεύσεις και “παρακαταθήκες” των Παπανδρέου και Χριστόφια. Κάνουν ή δεν κάνουν οι δύο “αριστεροί” ηγέτες Ελλάδας και Κύπρου πράξη την φράση του Αμερικανού Υπουργού που, απευθυνόμενος στον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο του Οζάλ, είπε:

“Εκπλήσσομαι που λαμβάνετε σοβαρά υπόψη σας την Ελλάδα. Αυτοί είναι λαός που του αρέσει η καλοπέραση, τρώνε, πίνουν, τραγουδάνε, χορεύουν και κάνουν τουρισμό. Τίποτε άλλο. Ενώ εσείς, όπως πριν από αιώνες ακόμη, ήσασταν σοβαρός λαός, όπως είσαστε και τώρα. Στον κόσμο του αύριο δεν πρόκειται να γίνεται λόγος για τους Έλληνες, όμως εσείς θα συνεχίσετε να υπάρχετε με όλη τη μεγαλοπρέπειά σας…”


Εσείς αγαπητοί συμπατριώτες αυτή την ιδέα έχετε για τον εαυτό σας; Ενός άχρηστου λαού που μεθάει και γλεντοκοπά, χωρίς λόγο; Εμείς πάντως δεν έχουμε τέτοια ιδέα για τον εαυτό μας, και δεν θα επιτρέψουμε στους Παπανδρέου-Χριστόφια να κάνουν πραγματικότητα την φράση «στον κόσμο του αύριο δεν πρόκειται να γίνεται λόγος για τους Έλληνες»…

Διαβάστε σχετικά:
- Αποτίμηση της επίσκεψης Ερντογάν στην Ελλάδα: Καλωσορίσατε στην Νέα Τουρκοκρατία!
- Μυστικές συνομιλίες με Τουρκία για σιωπηρή μείωση χωρικών υδάτων και εναέριου χώρου
-
Το πρόβλημα της κυβερνητικής απαξίωσης των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας: Αφορμές, μεθόδοι και επιπτώσεις
- Πάγκαλος: «Νιώθω εθνική ντροπή για την “φανταστική” τουρκική απειλή!»


Παπανδρέου - Πάγκαλος [πηγή φωτογραφίας: Reuters 22/05/2010]

‘Σημερινή’
«Δεν θα συνεχίζεται επ’ άπειρον ο διάλογος»
20 Μαΐου 2010
Κωστάκης Αντωνίου

Εγκωμίασε τον Ερντογάν, επικρότησε τον Έρογλου, επαίνεσε το ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία στην περιοχή, εξέφρασε συμπάθεια στους Τουρκοκυπρίους που “υποφέρουν από τον αποκλεισμό” και ενστερνίστηκε πλήρως την τουρκική θέση ότι οι συνομιλίες δεν μπορούν να συνεχίζονται στο άπειρο.

Ο Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών, σε συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων “Ανατολή”, επαίνεσε τον Τούρκο Πρωθυπουργό διότι με τις πρόσφατες δηλώσεις του “έδωσε ώθηση στις διαπραγματεύσεις”, όπως είπε. Ο Μπαν Κι Μουν δήλωσε ακόμη ενθαρρυμένος από δηλώσεις του Ντερβίς Έρογλου ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων θα συναντηθούν σύντομα, για να συνεχίσουν τις συνομιλίες.

Ο Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος μεταβαίνει στην Κωνσταντινούπολη αύριο Παρασκευή για να παραστεί στη διεθνή σύνοδο για τη Σομαλία, ανέφερε ότι ο Αλεξάντερ Ντάουνερ καταβάλλει προσπάθειες ώστε να διευκολύνει τη διαδικασία των συνομιλιών.
Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο Γενικός Γραμματέας ανέφερε ότι αν και δεν έχει καθοριστεί χρονοδιάγραμμα για τις συνομιλίες, αυτό δεν σημαίνει ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν για πάντα. Πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρχουν κάποιες προσδοκίες ότι τα δύο μέρη θα αποδεχθούν τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία στη βάση της πολιτικής ισότητας, “σε κάποιο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα”.

Αναφερόμενος στη δήθεν απομόνωση των Τουρκοκυπρίων, ο Μπαν Κι Μουν είπε ότι γνωρίζει πως οι Τουρκοκύπριοι “υπέφεραν από τον αποκλεισμό και ότι αυτό το πρόβλημα αφορούσε και πολλά ανθρωπιστικά ζητήματα”. Οι συνομιλίες, είπε, πρέπει να επισπευσθούν για να λυθεί αυτό το ζήτημα, και βεβαίως δεν επέρριψε καμιά ευθύνη στην τουρκική κατοχή, η οποία προκαλεί την πραγματική απομόνωση των Τουρκοκυπρίων.

Τέλος, ο Γ.Γ. χαρακτήρισε “θετική εξέλιξη” το γεγονός ότι έχουν πραγματοποιηθεί πέραν των 70 συναντήσεων μεταξύ Χριστόφια και Ταλάτ, ενώ σχολιάζοντας το ρόλο της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή, εξέφρασε την ελπίδα ότι οι συνομιλίες που προωθεί η Τουρκία, μεταξύ της Συρίας και του Ισραήλ, θα επαναρχίσουν. Ο ρόλος της Τουρκίας στην περιοχή είναι πολύ σημαντικός, είπε.
Έρχονται για την Αμμόχωστο

Εξελίξεις για την Αμμόχωστο αναμένει ο δήμαρχος της πόλης, Αλέξης Γαλανός, ο οποίος ανακοίνωσε χθες ότι ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου φθάνει τον Ιούνιο στην Κύπρο, για να εξετάσει την κατάσταση και να διαπιστώσει τη μη εφαρμογή των εισηγήσεων που είχε κάνει η Επιτροπή πριν από δυο περίπου χρόνια. Μετά την επίσκεψη, πρόσθεσε ο κ. Γαλανός, το θέμα θα προχωρήσει στην Επιτροπή Αναφορών και ήδη με κάποιον τρόπο βρίσκεται και στην Επιτροπή Εξωτερικών του Ευρωκοινοβουλίου μετά από το τελευταίο ψήφισμα στο οποίο προσετέθη ειδική αναφορά για την Αμμόχωστο.

Ο κ. Γαλανός πρόβλεψε ότι θα υπάρξουν εξελίξεις στο θέμα της Αμμοχώστου, εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας και ζήτησε να υπάρξει συντονισμός “προκειμένου να τραβήξουμε κάποιες γραμμές για το τι ακριβώς θέλουμε και επιδιώκουμε και πώς αντιμετωπίζουμε παράλληλες τουρκικές ενέργειες που αφορούν το απευθείας εμπόριο, ούτως ώστε να είμαστε έτοιμοι σε μια δεδομένη στιγμή να πάρουμε, αν μας προταθούν, κάποιες αποφάσεις”.

Ο δήμαρχος Αμμοχώστου έκαμε τις δηλώσεις αυτές, ύστερα από συνάντησή του με τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ, Γιαννάκη Ομήρου, ο οποίος σε δηλώσεις του χαρακτήρισε το θέμα της Αμμοχώστου “λυδία λίθο για τη διαπίστωση της αξιοπιστίας της Τουρκίας”. Ζήτησε την επιστροφή της πόλης στους νόμιμους κατοίκους της.

Όλα στο τραπέζι

“Όλα τα θέματα θα είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων που ξαναρχίζουν στις 26 Μαΐου”, δήλωσε ο κατοχικός ηγέτης Έρογλου κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των μελών της διαπραγματευτικής του ομάδας.
Δήλωσε αποφασισμένος να ξαναρχίσει τις συνομιλίες από εκεί που έμειναν και είπε ότι θα εργαστεί για να υπάρξει αποτέλεσμα το συντομότερο δυνατόν.

Ανακοίνωσε ότι οι τεχνικές επιτροπές θα αρχίσουν εργασία τη Δευτέρα.

«Στον κόσμο του αύριο δεν θα γίνεται λόγος για τους Έλληνες»
O κυβερνητικός εκπρόσωπος της Τουρκίας, επί πρωθυπουργίας Οζάλ, Χασάν Γκιουζέλ, σε άρθρο του στην εφημερίδα “Ραντικάλ”, ζητά όπως υπάρξει μόνιμη ειρήνη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, και προς τούτο συνιστά, όπως οι Ελληνες “εγκαταλείψουν όνειρα” όπως η “Μεγάλη Ιδέα” και η Ένωση καθώς και τις ήττες τους, το 1897, το 1922 και το 1974 στην Κύπρο, και οι Τούρκοι ξεχάσουν τους Βαλκανικούς Πολέμους, την “ελληνική κατοχή” και τα “γεγονότα της Κύπρου”.

Ο Τούρκος πρώην αξιωματούχος εισηγείται επίσης:

1. Η Τουρκία να προσφέρει τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα και να αυξήσει τις εμπορικές επαφές μαζί της.
2. Να καταργήσει τη Στρατιά του Αιγαίου.
3. Να τερματίσει τις στρατιωτικές ασκήσεις στο Αιγαίο.
4. Οι δύο χώρες να καταλήξουν σε σύντομο χρονικό διάστημα σε συμφωνία για το θέμα της υφαλοκρηπίδας, των χωρικών υδάτων και του FIR.
5. Στο Κυπριακό να αρχίσουν τετραμερείς συνομιλίες.
6. Να λειτουργήσει η Θεολογική Σχολή Χάλκης ως Πανεπιστήμιο.
7. Να συσταθεί στην Κομοτηνή “Ακαδημία Ισλαμικής Επιστήμης”, με τη μορφή Πανεπιστημίου.

Ο Τούρκος πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρεται και στις εξόδους του “Χόρα”, το οποίο “έκοβε τη χολή των Ελλήνων”, όπως γράφει, και αναφέρεται σε μια συνομιλία που είχε με Αμερικανό Υπουργό της τότε εποχής, ο οποίος του είπε: “Εκπλήσσομαι που λαμβάνετε σοβαρά υπόψη σας την Ελλάδα. Αυτοί είναι λαός που του αρέσει η καλοπέραση, τρώνε, πίνουν, τραγουδάνε, χορεύουν και κάνουν τουρισμό. Τίποτε άλλο. Ενώ εσείς, όπως πριν από αιώνες ακόμη, ήσασταν σοβαρός λαός, όπως είσαστε και τώρα. Στον κόσμο του αύριο δεν πρόκειται να γίνεται λόγος για τους Έλληνες, όμως εσείς θα συνεχίσετε να υπάρχετε με όλη τη μεγαλοπρέπειά σας…”.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

‘Σημερινή’
«Δώρα & βοήθεια προς Τουρκία…»
20 Μαΐου 2010
Λάζαρος Α. Μαύρος, στήλη ‘Ειρήσθω’

Άναυδη η πολιτική ηγεσία παρακολουθούσε την Παρασκευή 23η Μαΐου 2008, στις 14.20, τον κ. Ζεριχούν των ΗΕ εν τω μέσω των κ.κ. Χριστόφια και Ταλάτ να εκφωνεί το Joint Statement  των «δύο ηγετών», που συμφώνησαν σε λύση «Συνεταιρισμού Δύο Συνιστώντων Στέιτς». Μέχρι τις τηλεοπτικές ειδήσεις της 8ης μ.μ. πρόλαβε κιόλας να δηλώσει τον ενθουσιασμό του από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ ο Υφ.Εξ. κ. Ντάνιελ Φριντ, αυτοπροσώπως πληροφορημένος από τον εκεί παρόντα κείνη τη μέρα κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Στ. Στεφάνου.

Ως «το πλέον ισχυρό και συνάμα παραγωγικό βήμα από το Δημοψήφισμα του 2004» χαρακτήρισε το Joint Statement ο κ. Φριντ. Ανάλογο αυθημερόν ενθουσιασμό ανακοίνωσε και το Φόρεϊν Όφις («Χαραυγή» 24.5.08). Έκτοτε, ως μέγα τουρκικό επίτευγμα περιφέρει διεθνώς η Άγκυρα τον «Συνεταιρισμό» της 23.5.08. Επιχείρησε, με τη βοήθεια των ΗΠΑ, να τον «κκοτσιανιάσει» και στο ψήφισμα 1818 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, 13.6.08, αλλ’ η κυπριακή διπλωματία, αντιληφθείσα εκ των υστέρων την παγίδα στην οποία εσύρθη ο κ. Χριστόφιας, το απέτρεψε με τη βοήθεια Ρώσων και Γάλλων. Ο κ. Χριστόφιας, σε διάλεξή του στο EPC των Βρυξελλών, στις 19.6.08, ο ίδιος παραδέχθηκε ότι «για να βοηθήσει τον κ. Ταλάτ» έκανε σκοπίμως την παραχώρηση του «Συνεταιρισμού» («Χ» 20.6.08), που απαιτούσαν οι Τούρκοι. Και για τον οποίο, ο τότε Υπ.Εξ της Τουρκίας κ. Αλί Μπαμπατζάν εξηγούσε θριαμβευτικά ότι «συνάδει με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας» («Σ» 2.6.08).

Βοήθησε, λοιπόν, τον Ταλάτ ΚΑΙ την Τουρκία ο κ. Χριστόφιας, πριν ακόμα αρχίσουν από 3η Σεπτ. 2008 οι «απευθείας συνομιλίες» τους. Και βοήθησε την Άγκυρα ο κ. Χριστόφιας, όπως η ίδια περηφανεύεται για όσα πέτυχε «χωρίς να φύγει ούτ’ ένας Τούρκος στρατιώτης και χωρίς να δώσει έστω και σπιθαμή εδάφους». Στη Ν. Υόρκη, το επόμενο έτος, ο κ. Χριστόφιας δήλωνε ότι «έχω κάνει και γενναίες προσφορές προς την τ/κ κοινότητα και αναμένω από την Τουρκία αλλά και τα ΗΕ να εκτιμήσουν δεόντως αυτές τις προσφορές» («Χαραυγή» 22.9.09).

Πόσο «δεόντως» το εκτίμησαν η Τουρκία, τα ΗΕ, η ΕΕ, η διεθνής κοινότητα, το γνωρίζουν άπαντες: Η Κυπριακή Δημοκρατία τραβά τα μαλλιοκέφαλά της: Από το ΕΔΑΔ ώς το… απευθείας εμπόριο! Τώρα λοιπόν που η πλειοψηφία του λαού και της πολιτικής ηγεσίας απορρίπτουν τις «γενναίες προσφορές» Χριστόφια προς Τούρκους, βγήκαν, ο ΓΓ της Κ.Ε. ΑΚΕΛ κ. Α. Κυπριανού με τους κ.κ. Τ. Τσελεπή, Στ. Στεφάνου και τη «Χαραυγή», για να κατηγορήσουν τους διαφωνούντες ότι… «βοηθούν τον Έρογλου» («Χ» 18.5.10) και «κάνουν δώρο στην Τουρκία» («Χ» 19.5.10)! Εντελώς ανερυθρίαστα!!!

Ερώτηση:
Προτού υπολογίσουμε πόσα «δεινά» θα προκύψουν, αν «η ε/κ πλευρά χάσει το πλεονέκτημα της αξιοπιστίας και της συνέπειας», περί του οποίου μας εκφοβίζει ο ΓΓ του ΑΚΕΛ («Χ» 18τρ.), έχουμε κάποιον κατάλογο πόσα… κερδίσαμε μέχρι τώρα από την 27μηνη «αξιοπιστία & συνέπεια» των υποχωρήσεων Χριστόφια 2008-2010; Στον ΟΗΕ, στην ΕΕ, στο ΕΔΑΔ, στη ΚΣΣΕ, στον… Λιμνίτη και στο Πυρόι; Η Τουρκία πόσα κέρδισε ακόμα και στο ΡΙΚ: Για τους «παλιούς και τους νέους κατοίκους της [ΣΚΛΑΒΩΜΕΝΗΣ] Κοντέας»;

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

‘Σημερινή’
«Τουρκικοί στόχοι της εκ περιτροπής»
21 Μαΐου 2010
Λάζαρος Α. Μαύρος, στήλη ‘Ειρήσθω’

Το ζωτικότερης σημασίας ερώτημα, βέβαια, που θα έπρεπε από χρόνια να είχε απαντηθεί, είναι εντελώς απλό και πρωταρχικό: Ποιους συγκεκριμένους στόχους της τουρκικής στρατηγικής στην Κύπρο σχεδίασε να επιτύχει η Άγκυρα, με την απαίτηση για Τούρκο εκ περιτροπής πρόεδρο στο νησί; Ποια βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα τουρκικά σχέδια και πώς τα εξυπηρετεί συν τω χρόνω:

(α) Η διατύπωση της απαίτησης για τουρκική εκ περιτροπής προεδρία;

(β) Η διαδικασία διαπραγμάτευσης της συγκεκριμένης τουρκικής απαίτησης;

(γ) Η υποχώρηση του Ε/κ συνομιλητή στην τουρκική αυτή απαίτηση κι η αποδοχή της, υπό την μία ή την άλλη μορφή;

(δ) Η συμπερίληψή της σε πιθανό τελικό σχέδιο λύσης και

(ε) Η εφαρμογή της σε περίπτωση υπογραφής και έγκρισης του εν λόγω σχεδίου λύσης;

Από δεκαετίες έπρεπε το κράτος της Κυπριακής Δημοκρατίας να διαθέτει το καλύτερο στον κόσμο πολυθεματικό Τμήμα Τουρκολογίας. Με τους ικανότερους κατά τομέα επιστήμονες «εξιχνίασης» της τουρκικής στρατηγικής. Και τους πιο καταρτισμένους τουρκολόγους. Ειδικούς σε κάθε όψη και σε όλος το βάθος και πλάτος του «αντικειμένου» Τουρκία. Τμήμα απευθείας και διαρκώς συνδεδεμένο με την εκάστοτε προεδρία της Δημοκρατίας, με το Υπουργείο Εξωτερικών, με το Υπουργείο Άμυνας, με το ΓΕΕΦ, με τις ηγεσίες όλων των κομμάτων και τα Μέσα Συλλογικής Ενημέρωσης του κυπριακού λαού. Τμήμα που να παράγει και να προσφέρει συνεχώς την πληρέστερη γνώση και την εγκυρότερη πληροφόρηση για κάθε πτυχή της τουρκικής πολιτικής. Ένα τέτοιο Τμήμα (εάν υπήρχε) θα είχε εφοδιάσει, από την πρώτη στιγμή, όλα τα Κέντρα Λήψης Αποφάσεων και τον λαό με μελέτες και αναλύσεις, ποιους τουρκικούς στόχους εξυπηρετούσε η απαίτηση - μόλις άνοιξε το στόμα του και τη διατύπωσε πρώτη φορά ο Ραούφ Ντενκτάς - για τουρκική εκ περιτροπής προεδρία.

Τέτοιο όμως Τμήμα δεν αξιώθηκε να έχει, τα τελευταία 36 χρόνια, το κυπριακό μας κράτος.
Ούτε ο πρόεδρος, ούτε οι υπουργοί, ούτε οι ηγέτες των κομμάτων, ούτε το εθνικό συμβούλιο, ούτε η βουλή, έχουν στα χέρια τους οποιαδήποτε σφαιρική, επιστημονική ανάλυση επί του θέματος, ώστε να τη λάβουν υπόψη πριν πάρουν τις αποφάσεις τους. Ένας σύμβουλος επί τουρκικών θεμάτων που έχει στο προεδρικό ο νυν ΠτΔ, τακτικός συνεργάτης μέχρι πρότινος της «Χαραυγής», ουδέποτε δημοσίευσε (αν έχει), έστω για τους αναγνώστες της κομματικής εφημερίδας, μιαν ανάλυση για τους τουρκικούς στόχους της εκ περιτροπής προεδρίας…

Ερώτηση:
Το πρωτοσέλιδο χθες θρηνητικό της «Χαραυγής», υπό τον τίτλο «ΟΥΤΕ ΣΤΑ ΕΛΑΧΙΣΤΑ», για την άρνηση όλων των κομμάτων πλην ΑΚΕΛ να εγκρίνουν στο Εθνικό Συμβούλιο την πολιτική του ΠτΔ στο Κυπριακό που, όπως γράφει, «προκάλεσε τη βαθιά θλίψη της Κυβέρνησης», συνιστά έμμεση πλην σαφέστατη παραδοχή «προέδρου μειοψηφίας»;

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

‘Καθημερινή (Κύπρου)’
«Τουρκικό παζάρι με νεοοθωμανικό στυλ»
21 Μαΐου 2010
Σταύρος Λυγερός

Τώρα που η επικοινωνιακή σκόνη της επίσκεψης Ερντογάν κατακάθεται, έχει σημασία να εστιάσει κανείς όχι στη ρητορική, αλλά στις συγκεκριμένες προτάσεις. Η πρόταση Ερντογάν ότι τα τουρκικά μαχητικά που πετούν στο Αιγαίο να δίνουν σχέδια πτήσεως στην Αθήνα και τα ελληνικά στην Αγκυρα καταργεί και τη γεωγραφία και το υφιστάμενο νομικό καθεστώς.

Το Αιγαίο έχει διεθνή εναέριο χώρο, όπου μπορούν να ασκούνται τουρκικά αεροσκάφη. Την αρμοδιότητα, όμως, για τον έλεγχο της εναέριας κυκλοφορίας εκεί ο αρμόδιος διεθνής οργανισμός ICAO την έχει δώσει στην Ελλάδα (FIR Αθηνών). Και την έδωσε, επειδή ακριβώς το Αιγαίο, χωρίς να είναι με τη νομική έννοια ελληνική θάλασσα, συνδέει τμήματα της ελληνικής επικράτειας.

Τα τουρκικά μαχητικά οφείλουν, αλλά δεν δίνουν σχέδια πτήσης όταν εισέρχονται στο FIR Αθηνών. Η πρόταση Ερντογάν αποσκοπεί να υποκαταστήσει το FIR Αθηνών από ένα σύστημα ελληνοτουρκικής συνδιαχείρισης και συνελέγχου. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, για την αεροπορική άμυνα των ελληνικών νησιών του Αιγαίου θα ενημερώνεται και η Αγκυρα! Εάν ισχύσει, για να μεταβεί ένα μαχητικό π.χ. από την Τανάγρα στη Λήμνο θα πρέπει να δώσει σχέδιο πτήσης στην τουρκική πλευρά παρ’ ότι δεν θα περάσει από θαλάσσια περιοχή, που παρεμβάλλεται μεταξύ τουρκικών εδαφών.

Εξίσου προβληματική είναι και η πρόταση του Τούρκου πρωθυπουργού τα μαχητικά να πετούν στο Αιγαίο άοπλα. Και πάλι επιχειρεί να εξισώσει ανόμοιους ρόλους. Τα ελληνικά μαχητικά πετούν στο Αιγαίο για να καλύψουν τις ανάγκες αεροπορικής άμυνας των νησιών. Ως εκ τούτου, πρέπει να είναι οπλισμένα. Αντιθέτως, τα τουρκικά, που πετούν δυτικότερα της γραμμής Σαμοθράκη - Ρόδος έχουν επιθετικές αποστολές. Εάν είναι άοπλα, δεν δημιουργείται κενό στην αεροπορική άμυνα της τουρκικής επικράτειας.

Ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε διατεθειμένος να παραπεμφθούν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και το εύρος του ελληνικού εναερίου χώρου. Με τη θεωρία περί «γκρίζων ζωνών», η Τουρκία διεκδικεί ακόμα και κατοικημένα νησιά, όπως το Αγαθονήσι. Πώς είναι δυνατόν η Χάγη να οριοθετήσει την υφαλοκρηπίδα όταν η μία από τις δύο χώρες αμφισβητεί την εδαφική ακεραιότητα της άλλης;

Επίσης, εάν η υφαλοκρηπίδα οριοθετηθεί με χωρικά ύδατα έξι μιλίων (όπως είναι σήμερα), η Ελλάδα θα απολέσει το δικαίωμα που της παρέχει το Διεθνές Δίκαιο να τα επεκτείνει στα 12 μίλια. Γι’ αυτό προηγείται το ζήτημα της επέκτασης. Ο Τούρκος πρωθυπουργός, όμως, ξεκαθάρισε ότι η άρση της απειλής πολέμου (casus belli) θα γίνει μόνο εάν η Ελλάδα δεσμευθεί ότι δεν θα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα.

Ζητάει να παραπεμφθεί στη Χάγη το εύρος του ελληνικού εναερίου χώρου, επειδή το σημερινό καθεστώς (έξι μίλια χωρικά ύδατα και 10 μίλια εναέριος χώρος) είναι νομικώς αδύναμο. Ελπίζει, λοιπόν, ότι τα 10 μίλια θα μειωθούν στα έξι για να υπάρξει ευθυγράμμιση.

Με άλλα λόγια, τουρκικό παζάρι με νεοοθωμανικό στυλ.

Ηλεκτρονική διεύθυνση άρθρου: http://www.efylakas.com/archives/6496

Δεν υπάρχουν σχόλια: