Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΙΜΗ ΜΕΙΩΣΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ.


ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΡ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ.Ε.ΔΡΟΥΓΟΣ
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες για τις οποίες έγραψε και το ΒΗΜΑ, η πρωτοφανής οικονομική κρίση που πλήττει την χώρα μας, οδηγεί (μαθηματικά βέβαιο) σε κατάργηση στρατιωτικών μονάδων που επί δεκαετίες εδρεύουν στο ηπειρωτικό τμήμα της χώρας και στην ΚΡΗΤΗ. 

Το θέμα δεν είναι καινούργιο, αλλά στην ΕΛΛΑΔΑ δυστυχώς οι εκάστοτε ηγεσίες άλλοτε καταργούν σχηματισμούς και άλλοτε τους επανιδρύουν.
ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΟΜΩΣ ΠΡΟΣΟΧΗ. 
ΟΙ ΜΟΝΟΜΕΡΕΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ-ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ-ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ θα πρέπει να οδηγούν σε ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ και ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΕΠΑΡΚΕΙΑ ΔΥΝΑΜΕΩΝ(χρησιμοποιώ και στα Ελληνικά ένα όρο που χρησιμοποιούσε το 1988-1990 ο ΜΙΧΑΗΛ ΓΚΟΡΜΠΑΤΣΩΦ).

Επίσης αν και έχουν αλλάξει οι καιροί, οι μονομερείς περικοπές του μεσοπολέμου προκάλεσαν τότε σοβαρά κενά, τα οποία προσπάθησε ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΕΤΑΞΑΣ να τα καλύψει με το ιστορικό πρόγραμμα επανεξοπλισμού της χώρας(1936-1939).

Είμαι από τους ανθρώπους που από το 1996 πάντοτε σε δεκάδες ομιλίες μου επεσήμανα ΤΟ ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΤΡΑΤΟ ΘΕΛΟΥΜΕ. 

Δυστυχώς διαδοχικές πολιτικές και στρατιωτικές ηγεσίες δεν απάντησαν στο ερώτημα, ενώ άπειρες μελέτες(διαχρονικά) ήσαν μια απλή επανάληψη των ιδίων πολυαναφερομένων θέσεων. Ασφαλώς και πολλοί σχηματισμοί θα έπρεπε να είχαν καταργηθεί. Αλλά για πολιτικορουσφετολογικούς λόγους δεν υλοποιούνταν η προς τα άκατο μείωση. 

Υπάρχουν σχηματισμοί που με το ΝΑΤΟ να αλλάζει ΔΟΓΜΑ προς ευρύτερες τάσεις και εμπλοκές, εξακολουθούν να υπάρχουν με βάση παλιά ψυχροπολεμική αντίληψη.

Στα όσα (μέχρις στιγμής) φαίνεται να οδηγούνται τα πράγματα , βάινουμε προς την κατάργηση των ΤΑΞΙΑΡΧΙΩΝ ΠΕΖΙΚΟΥ του ΑΣΣ(15/ΚΑΣΤΟΡΙΑ-9/ΦΛΩΡΙΝΑ-10/ΣΕΡΡΕΣ), της ΤΑΞΙΑΡΧΙΑΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ στην Δ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, της ΜΕΡΑΡΧΙΑΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ στη ΛΑΜΙΑ, της 5ης ΤΑΞΙΑΡΧΙΑΣ ΠΕΖΙΚΟΥ στα ΧΑΝΙΑ, της 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ στη ΛΑΡΙΣΑ και του ευρισκόμενου στο ίδιο στρατόπεδο «Ν.ΠΛΑΣΤΗΡΑ» με την ΣΤΡΑΤΙΑ, ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ των ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ.

Αυτοί οι σχηματισμοί και στο παρελθόν είχαν αναφερθεί, όμως άλλοι λόγοι τους συντήρησαν. Επίσης πρόκειται να καταργηθεί και η ΧΧΤΘ ΜΕΡΑΡΧΙΑ που εδρεύει στην ΚΑΒΑΛΑ.
Επανέρχομαι στο μείζον θέμα του ΤΙ ΣΤΡΑΤΟ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ την εικοσαετία 2010-2030. 

Θα είναι στρατός ανατολικά του ΝΕΣΤΟΥ και στα νησιά(ΑΣΔΕΝ);Θα έχουμε στρατό στην ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ για ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΟ-ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ; Το «καυτό» δημογραφικό ζήτημα που ωθεί την χώρα, πέραν των απελπιστικά δυσχερών οικονομικών;

Θα συνδράμουμε σε πολλές παγκόσμιες αποστολές που έρχονται; Θα πληρώνουμε για αποστολές των ΝΑΤΟ-ΕΕ που δεν θα συμμετέχουμε; 

Θα εμπλακεί ο ΣΤΡΑΤΟΣ με την ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ και τις ΝΕΕΣ ΑΣΥΜΜΕΤΡΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ που θα εμφανιστούν; Θα είναι η ΑΓΚΥΡΑ απειλή ή θα τα βρούμε σε όλα μαζί της; 
ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ.

Επίσης και λόγω της κατάργησης πολλών πολυεθνικών Στρατηγείων του ΝΑΤΟ και συναφών με την ΣΥΜΜΑΧΙΑ επιμέρους οργανισμών, η ΕΛΛΑΔΑ θα βρεθεί (πιθανότατα) χωρίς να υπάρχει στο έδαφος της ούτε ένα ΔΙΑΚΛΑΔΙΚΟ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ. Επίσης η κατάργηση του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΥ στην ΛΑΡΙΣΑ (που δυστυχώς παρά την σοβαρή και καλή υποδομή και επιτελείς δεν ανέλαβε καμία αποστολή), αφήνει την χώρα να μην μπορεί να έχει ΚΑΠΟΙΑ ΟΡΙΑΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΝΑ ΦΑΝΕΙ στο ΕΥΡΩ-ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΓΙΓΝΕΣΘΑΙ. Και βέβαια πάει περίπατο το επενδυτικό πακέτο που χρειάστηκε εκεί και οι διεξαχθείσες ασκήσεις ΕΥΡΩΠΗ κλπ. ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ πιστεύω ότι διαδοχικές ηγεσίες εκεί δεν προώθησαν δυναμικά-σοβαρά-υπεύθυνα-δημιουργικά-πρωτοβουλιακά το εκεί ΣΤΡΑΤΗΓΕΙΟ, σε σχέση με τα αντίστοιχα σε ΓΕΡΜΑΝΙΑ-ΓΑΛΛΙΑ-Μ.ΒΡΕΤΑΝΙΑ κλπ ,που είχαν και έχουν εμπλοκή σε ΙΤΟΥΡΙ/ΚΟΝΓΚΟ-ΤΣΑΝΤ-και στην επιχείρηση ΑΤΑΛΑΝΤΑ ανοικτά των Σομαλικών ακτών κατά της πειρατείας.
Στο συγκεκριμένο θέμα θα επανέλθω στα τέλη του μήνα με προτάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: