Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Ακόμα και τρελό προσπάθησαν να βγάλουν τον Ανδρέα Παπανδρέου


Σημαντικά αποσπάσματα από ψυχογράφημα που έφτιαξαν για τον Ανδρέα Παπανδρέου οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες αποκαλύπτονται στο νέο βιβλίο που έγραψε ο συνάδελφος Μιχάλης Ιγνατίου μαζί με τον καθηγητή Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Μάριο Ευρυβιάδη, το οποίο πρόκειται να κυκλοφορήσει σύντομα από τις εκδόσεις Λιβάνη.

Οι «επιφυλάξεις» των αμερικανικών υπηρεσιών για την «καταλληλότητα» του Ανδρέα να ηγηθεί της ελληνικής κυβέρνησης ήταν η αιτία που συνέταξαν το ψυχογράφημα αυτό με σκοπό να τον εξοντώσουν κυριολεκτικά. 

Μέσα από τα απόρρητα έγγραφα της CIA και άλλων υπηρεσιών των ΗΠΑ, τον αποχαρακτηρισμό των οποίων πέτυχαν ύστερα από επίμονες και επίπονες προσπάθειες ο Ιγνατίου και ο Ευρυβιάδης, αποδεικνύεται ότι, όταν πλέον η πορεία του Ανδρέα Παπανδρέου προς την ηγεσία της ελληνικής κυβέρνησης δεν μπορούσε να ανακοπεί, μπήκαν στο πλάνο και ανώτατα στελέχη της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τα ντοκουμέντα αυτά, ούτε λίγο ούτε πολύ, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Χέιγκ, τρεις μήνες πριν από τον εκλογικό θρίαμβο του Ανδρέα το 1981, προσπάθησε να έρθει σε επαφή με απομεινάρια της χούντας που ανήκαν στον στενό κύκλο του Δημήτρη Ιωαννίδη για να σχεδιάσουν την αντιμετώπιση του ενδεχομένου επικράτησής του στις κάλπες. 

Και βέβαια τα σχέδια αυτά δεν πρέπει να ήταν άλλα από σχέδια πραξικοπήματος, εναντίον της λαϊκής εντολής που, όπως διαφαινόταν, θα λάμβανε πανηγυρικά ο Παπανδρέου.
TO ΠΑΡΟΝ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: