Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Τα τουρκικά Super Cobra και οι «αποκαλύψεις» της WikiLeaks

Σύμφωνα με τις τελευταίες «αποκαλύψεις» της WikiLeaks, η Τουρκία αναζητεί απεγνωσμένα επιθετικά ελικόπτερα τύπου AH-1W,  για την καταπολέμηση του ΡΚΚ. 
Ο Ερντογάν έθεσε αυτό το θέμα στη συνομιλία του με τον Αμερικανό Πρόεδρο τον Δεκέμβριο του 2009, όπως άλλωστε γράφτηκε στο παρόν ιστολόγιο προ μηνών, με τη χρήση ανοιχτών πηγών.

Οι Τούρκοι πήραν τον Μαΐο του 2009 την διαβεβαίωση ότι οι ΗΠΑ θα τους προμηθεύσουν μέχρι και τέσσερα AH-1W το 2011, 2012 και 2013, αλλά η Άγκυρα ζήτησε την εν λόγω ημερομηνία παράδοσης των ελικοπτέρων έως το 2010.

Το αρνητικό για την Τουρκία ήταν πως τα εν λόγω ελικόπτερα δεν ήταν από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών διαθέσιμα, επειδή ακριβώς τα είχαν ανάγκη οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις στον τομέα της εγγύς τακτικής υποστήριξης.

Η αμερικανική πλευρά πρότεινε να να διερευνηθεί το θέμα για το κατά πόσο μπορεί να πειστεί η Ταϊβάν να πουλήσει ή να μισθώσει κάποια από τα δικά της AH-1W, τώρα που αρχίζει να παραλαμβάνει τα Απάτσι.

Σημειώνεται εκ μέρους μου πως ουδέν νεώτερο έχει προσθέσει για το θέμα η «αποκάλυψη» της WikiLeaks. Απεναντίας, ήδη γνωρίζουμε εδώ και καιρό πως η εν λόγω προμήθεια δεν προχώρησε και πως η Τουρκία έχει επισπεύσει την παραλαβή μιας πρόσθετης προμήθειας 9 επιθετικών ελικοπτέρων T-129.

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι οι δήθεν «αποκαλύψεις» για το εξοπλιστικό των μη επανδρωμένων εναέριων μέσων τύπου Predator, το πρόγραμμα της αντιεροπορικής ασπίδας μεγάλης εμβέλειας, το πρόγραμμα των ελικοπτέρων για το οποίο ενδιαφέρεται η αμερικανική Sikorsky.

H WikiLeaks δεν έχει να προσθέσει απολύτως τίποτε για όλα τα παραπάνω, πόσο δα να αποκαλύψει. Στην καλύτερη των περιπτώσεων πρόκειται για μια επιβεβαίωση των όσων γωνρίζουμε, άνευ ουσιαστικού περιεχομένου. Πολύς ντόρος για το τίποτε ή υπάρχει κάτι άλλο από πίσω; 

Για του λόγου το αληθές, παρακάτω ορισμένα λίνκ με θέμα τουρκικά εξοπλιστικά προγράμματα.

http://cablegate.wikileaks.org/cable/2010/02/10ANKARA251.html

http://cablegate.wikileaks.org/cable/2009/09/09PARIS1254.html


http://cablegate.wikileaks.org/cable/2010/01/10ANKARA126.html


Όποιος παρακολουθεί το παρόν ιστολόγιο, γρήγορα θα αντιληφθεί ότι δεν υπάρχει απολύτως τίποτε το αποκαλυπτικό στις αποκαλύψεις της
WikiLeaks. Το παρόν ιστολόγιο χρησιμοποεί κατά κόρον για όλα τα εξοπλιστικά θέματα των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας ανοιχτές πηγές, οι περισσότερες αυτών ευρύτερα γνωστές.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: