Σε πρόταση χρηματοδότησης της προμήθειας των ΤΟΜΑ BMP-3HEL από την Ελλάδα, ύψους 1,3 δισ. ευρώ προσανατολίζεται η Ρωσία, αποτιμώντας με θετικό τρόπο τον αντίκτυπο της αντίστοιχης πρότασης διανειοδότησης των γαλλικών φρεγατών FREMM που έχει καταθέσει ελληνογαλλική τραπεζική κοινοπραξία.
Η χρηματοδότηση θα είναι ανεξάρτητη από την, εν ισχύ ακόμα, πρόταση του Βλάντιμιρ Πούτιν για ανταλλαγή ενός μέρους του προγράμματος με ελληνικά αγροτικά προϊόντα.
Πριν από λίγες ημέρες η Ρωσία προσέφερε στη Βενεζουέλα πιστώσεις 4 δισ. δολαρίων για να αγοράσει σειρά οπλικών συστημάτων (άρματα, ΤΟΜΑ, μαχητικά αεροσκάφη).
Η ελληνική πλευρά δια του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Βενιζέλου έχει υπαινιχθεί την ανάπτυξη μιας αμυντικής σχέσης με την Ρωσία στα πρότυπα των αμερικανικών FMS, δηλαδή αγορές συστημάτων με διακρατικές συμφωνίες και χαμηλότοκη δανειοδότηση από την Ρωσία, αλλά και κρατικές εγγυήσεις καλής εκτέλεσης που θα αντικαταστήσουν τις τραπεζικές εγγυήσεις και ρήτρες που κοστίζουν υψηλά κονδύλια.
Η πρόταση χρηματοδότησης δεν αποκλείεται να περιλαμβάνει και την αγορά πλειοψηφικού πακέτου στην ΕΛΒΟ, που μπορεί να εξελιχθεί σε κέντρο συναρμολόγησης και επισκευωής των BMP-3HEL, εκτιμά η ρωσική πλευρά. Η χρονική της διάρκεια θα είναι μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος οπότε και θα εξαιρεθεί του δημοσίου χρέους τα επτά χρόνια που θα διαρκέσει το πρόγραμμα.
Το επόμενο δίμηνο θα επισκεφθεί την Ελλάδα υψηλόβαθμη ρωσική αντιπροσωπεία για να συζητηθούν τα νέα δεδομένα της διακρατικής συμφωνίας για τα BMP-3HEL και όλα δείχνουν ότι πάμε «από την αρχή» σε πολλά από τα σημεία της προηγούμενης σύμβασης.
Το μόνο βέβαιο είναι το οικονομικό ύψος της δικρατικής συμφωνίας η οποία έχει υπογραφεί το 2007 και σε λίγες ημέρες μπαίνει στον τέταρτο χρόνο «μη υλοποίησής της».
Η επικείμενη επίσκεψη Πούτιν (ο μέχρι στιγμής σχεδιασμός την φέρει να πραγματοποιείται εντός του πρώτου εξαμήνου της ερχόμενης χρονιάς) θα πρέπει να έχει και το κατάλληλο «κερασάκι», εν γνώση βέβαια της ελληνικής αδυναμίας να προχωρήσει σε συμβασιοποίηση μείζονων προγραμμάτων πριν από το πρώτο εξάμηνο του 2012.
Πρακτικά οι Ρώσοι περιμένουν υπομονετικά η Ελλάδα να ξεπεράσει το έντονο οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει και υποδεικνύουν διάφορες λύσεις.
Και όπως σημείωνε κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος στην ελληνική αντιπροσωπεία που είχε επισκεφθεί προ μηνών τη Μόσχα:
"Από την στιγμή που η Ελλάδα τιμά την δέσμευσή της και δεν αγοράζει από κάπου αλλού ΤΟΜΑ ενώ τα έχει τόσο ανάγκη, δεν υπάρχει θέμα ρωσικής δυσαρέσκειας"...
Τμήμα εδήσεων defencenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου