Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

Mείωση λαθρομεταναστών στον Έβρο λόγω FRΟNTEX!


Οι «λαγοί» ξεκίνησαν τις περιπολίες τους στις αρχές του Νοεμβρίου και λεγόταν, αρχικά, ότι θα παραμείνουν δυο μήνες. 

Ανήμερα της 17ης Νοέμβρη οι συνδικαλιστές αστυνομικοί του Έβρου πληροφορήθηκαν ότι η… προκεχωρημένες μονάδες της Frontex με την κωδική ονομασία RABIΤ (Λαγός), που βγήκε από αρχικά των λέξεων Rapid Border Intervention Team, θα συνεχίσουν να αλωνίζουν στα 12,5 χιλιόμετρα των συνόρων της μεθορίου για ακόμα ένα μήνα.

Ο λόγος της παράτασης που δόθηκε στη διορία για την αποχώρησή των ανδρών της Frontex είναι η αντιμετώπιση του φαινομένου της λαθρομετανάστευσης τους επόμενους μήνες που αναμένεται να υπάρξει ένταση λόγω της χειμερινής περιόδου.

Πάντως, οι αστυνομικοί ήδη κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι η ηγεσία του Σώματος οφείλει να σχεδιάσει από τώρα τα μέτρα που θα λάβει όταν οι δυνάμεις των ομάδων RABIT θα αποχωρήσουν από το ελληνικό έδαφος. 

Τα νούμερα των συλλήψεων, όπως μας λένε, μπορεί να έπεσαν, όμως η αθρόα προσέλευση εξαθλιωμένων αλλοδαπών και η συστηματικές επιχειρήσεις των δουλεμπόρων από την αντίπερα όχθη του ποταμού δεν πρόκειται να σταματήσουν. 

«Οι άνδρες της Frontex είναι πιο οργανωμένοι σε τεχνολογικό εξοπλισμό από εμάς, όμως εμείς θεωρούμε ότι ως προς τη διαχείριση του θέματος δεν υστερούμε», δήλωσε στον «Ε» ο Παντελής Δημούσης, πρόεδρος Αστυνομικών Υπαλλήλων Έβρου, και συνέχισε: «Υπάρχει μείωση, αφού αντί για 300 τώρα πιάνουμε 100 λαθρομετανάστες, όμως άποψή μας είναι ότι εμείς, εάν είχαμε ένα βασικό σχέδιο και φέρνανε τον ίδιο αριθμό ατόμων στις υπηρεσίες, θα κάναμε την ίδια, τουλάχιστον, δουλειά. 

Η ανησυχία μας λοιπόν είναι τι θα γίνει μετά την αναχώρηση της Frontex από τον Έβρο και εάν η ηγεσία σκοπεύει να μας ενισχύσει με δυνάμεις. 

Από τη δική μας την πλευρά πάντως έχω να πω ότι εμείς υποφέρουμε τώρα, αφού οι αστυνομικοί δουλεύουν παραπάνω δυο ώρες την ημέρα και αυτές οι ώρες δεν γράφονται πουθενά. 

Γι’ αυτό το λόγο εξάλλου υπέβαλα υπόμνημα στην Εισαγγελία του νομού με την οποία ζητάμε να διερευνηθεί εάν γίνονται παραβάσεις». 

Οι 165 άνδρες, όπως είναι γνωστό, και οι δέκα γυναίκες που μετέχουν στις επιχειρήσεις της Frontex είναι εξοπλισμένοι με τζιπ και ελικόπτερα εφοδιασμένα με ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά, θερμικές κάμερες, ισχυρά κιάλια, σύγχρονα συστήματα ανίχνευσης και εντοπισμού υψηλής τεχνολογίας και ένα στόλο από οχήματα διαφόρων τύπων, που τους δίνουν τη δυνατότητα να επεμβαίνουν ακόμη και στα πιο δυσπρόσιτα σημεία τα οποία επιλέγουν οι δουλέμποροι για να περάσουν σε ελληνικό έδαφος τους λαθρομετανάστες. 

Οι Ευρωπαίοι συνοριοφύλακες περιπολούν μαζί με τους Έλληνες συναδέλφους τους σε μια έκταση 12,5 χιλιομέτρων στα ελληνοτουρκικά σύνορα και ειδικότερα στο χερσαίο τμήμα των συνόρων, υπό ελληνικό συντονισμό και διοίκηση και με επικεφαλής Έλληνα αστυνομικό.

Κατά κύματα
Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι από την Ανατολή επιχειρούν κατά κύματα, κάθε ημέρα, να περάσουν προς τη χώρα μας. 

Σε τριακόσιους, ημερησίως, κατά μέσο όρο, υπολογίζουν τους λαθρομετανάστες οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. 
Ο αριθμός σοκάρει αφού, εάν υπολογιστεί, μέσα σε μια εβδομάδα είναι σαν να μετακομίζουν -όπως είχε αναφέρει χαρακτηριστικά και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής- μαζικά οι κάτοικοι μια μεγάλης πόλης.

Σύμφωνα με στοιχεία από την Αστυνομία και το Λιμενικό, συνολικά, μέσα στο εννεάμηνο του 2010 συνελήφθησαν 96.398 (94.747 από τη στεριά και 1.651 από τη θάλασσα) λαθρομετανάστες, έναντι 96.085, που ήταν το αντίστοιχο διάστημα του 2009. 

Επίσης, φέτος, στο ίδιο χρονικό διάστημα, έγιναν συνολικά 924 (878 στη στεριά και 46 στη θάλασσα) συλλήψεις διακινητών παράνομων μεταναστών. Τα στοιχεία για τις συλλήψεις του εννιαμήνου του 2010, που δημοσιοποιήθηκαν από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας και τη Διεύθυνση Αλλοδαπών, ήταν εξάλλου εκείνα που θορύβησαν, όχι μόνο εγχώρια, αλλά και ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων.

Περιορίσθηκε ο αριθμός στο Αιγαίο
Στο ίδιο διάστημα όμως από την πλευρά του Λιμενικού καταγράφηκε σχετική μείωση της λαθρομετανάστευσης στο Αιγαίο, κυρίως λόγω της βοήθειας της Frontex, που περιπολεί από πέρσι στην περιοχή. 

Η αύξηση όμως των λαθρομεταναστών στον Έβρο ήταν εντυπωσιακή, αφού ήταν περίπου 4,5 φορές πάνω από τον αντίστοιχο αριθμό του περσινού εννεάμηνου.

Ωστόσο, η τάση μείωσης της λαθρομετανάστευσης στο Αιγαίο, παρά την ενίσχυση της θαλάσσιας φρούρησης, μπορεί να οφείλεται και σε συγκυριακά αίτια, καθώς τα ποσοστά εξαρτώνται από μικρούς απόλυτους αριθμούς, σε σχέση με τον αριθμό των μεταναστών που εισέρχεται από τα χερσαία σύνορα.

Με σκοπό, πάντως, να ανακοπεί η διέλευση λαθρομεταναστών, η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να προσχωρήσει στην επιχειρησιακή αναβάθμιση της ελληνικής ακτοφυλακής. 

Τα στοιχεία, εξάλλου, δείχνουν ότι τα χερσαία σύνορα «βουλιάζουν» από λαθρομετανάστες, ενώ στη θάλασσα το φαινόμενο έχει περιοριστεί σημαντικά. 

Η πίεση μάλιστα προς τη χώρα μας είναι ιδιαίτερα μεγάλη, παρότι η χώρα μας δεν θεωρείται ο τόπος προορισμού των λαθρομεταναστών, αλλά χώρα διέλευσης για την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Εκτιμάται μάλιστα ότι το κύριο πρόβλημα είναι ο έλεγχος του ποταμού Έβρου.

Στο Δέλτα του, όπως αναφέρουν οι συνδικαλιστές, συντελείται καθημερινά ένας… ειρηνικός πόλεμος.

Οι λαθρομετανάστες κινούνται τη νύχτα, με οδηγούς που αναλαμβάνουν έναντι αδράς αμοιβής να τους περάσουν από το ποτάμι, που σε αρκετά μέρη του είναι εξαιρετικά δυσπρόσιτο από την πυκνή βλάστηση, τους βάλτους και τις ευμετάβλητες καιρικές συνθήκες. 

Δυστυχώς όμως δεν είναι παντού έτσι, αφού σε ορισμένα σημεία, ιδιαίτερα προς τα νότια, ο ποταμός στενεύει και το βάθος μειώνεται.

Παράλληλα, στο χερσαίο τμήμα των συνόρων, στο ύψος της Ορεστιάδας, η πρόσβαση είναι ευκολότερη και τα εκεί περάσματα τα ξέρουν καλά οι διακινητές-δουλέμποροι και τα… αξιοποιούν με τον καλύτερο για αυτούς τρόπο. 

Στην άλλη όχθη, συνήθως τους περιμένουν συνεργάτες τους, Έλληνες ή αλλοδαποί, που με Ι.Χ. ή με φορτηγά προωθούν τους λαθρομετανάστες στο εσωτερικό. 

Η θαλάσσια διέλευση «αγοράζεται», σύμφωνα με εκτιμήσεις, αλλά και με κατά καιρούς δηλώσεις των ίδιων των συλληφθέντων λαθρομεταναστών, με 5.000-6.000 δολάρια, το άτομο. Από τα χερσαία σύνορα, τα «λύτρα» υπολογίζονται σε περίπου 1.000 δολάρια κατ’ άτομο.

Οι αστυνομικοί πάντως που έρχονται σε καθημερινή επαφή με τους λαθρομετανάστες δεν μπορούν να καταλάβουν πώς εξαθλιωμένοι άνθρωποι από χώρες του τρίτου κόσμου είναι δυνατόν να βρίσκουν τόσα χρήματα για να «εξαγοράσουν» τη μετακίνησή τους. 

Σύμφωνα όμως με τις εκτιμήσεις τους, ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων αυτών είναι «βρόμικο χρήμα» από λαθρεμπόριο στις χώρες υποδοχής τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: