Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

Καλά νέα για Εθνική - Αγροτική


«Άνοιξαν γραμμές διατραπεζικής που υπερβαίνουν τα 5,5 δις ευρώ», ανακοίνωσε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Απόστολος Ταμβακάκης κατά την Γενική Συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας.

Έτσι, οι γραμμές χρηματοδότησης που διαθέτει η τράπεζα στην διατραπεζική αγορά εμφανίζονται ενισχυμένες, ενώ ο κ. Ταμβακάκης, αναφερόμενος στην Finansbank, είπε πως μετά την πώληση του ποσοστού στην τουρκική θυγατρική της ΕΤΕ, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας θα διαμορφωθεί στο 14,5%-15%.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η ΕΤΕ προσέλαβε 6 συμβούλους για την πώληση μειοψηφικού ποσοστού της Finansbank με στόχο την περαιτέρω κεφαλαιακή της ενίσχυση, πέραν των 1,8 δισ. ευρώ που έχει ήδη αντλήσει από την αύξηση κεφαλαίου και την πώληση μετατρέψιμων ομολογιών.

«Η διάθεση των μετοχών της Finansbank δεν είναι μία αμυντική κίνηση. Θα γινόταν ούτως ή άλλως, η Finansbank χρειαζόταν κεφάλαια για να λειτουργήσει σε καθεστώς υψηλών ρυθμών ανάπτυξης στην Τουρκία», είπε ο επικεφαλής της ΕΤΕ.

Ανέφερε, εξάλλου, ότι η Εθνική σκοπεύει να ζητήσει από το ελληνικό Δημόσιο την επαναγορά των προνομιούχων μετοχών, αξίας 450 εκατ. ευρώ, που είχε λάβει στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης των τραπεζών πέρυσι. 

«Με την κεφαλαιακή επάρκεια που έχουμε σήμερα, δεν υπάρχει λόγος να έχουμε στα κεφάλαιά μας 450 εκατ. ευρώ του Δημοσίου», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης απέρριψε τα σενάρια περί ιδιωτικοποίησης της Αγροτικής Τράπεζας, τονίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν υπό τις παρούσες συνθήκες να υλοποιηθεί ο νόμος που προβλέπει την πρόσληψη περίπου 740 εργαζομένων.

Όπως είπε ο κ. Σαχινινίδης, η ΑΤΕ ανακοίνωσε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ύψους 1 δις ευρώ, ενώ «το Δημόσιο είναι ένας από τους μετόχους και μέρος από τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν για να μετατραπούν οι προνομιούχες μετοχές σε κοινές », τόνισε ο υφυπουργός. 
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: