Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Leaks ελληνικού ενδιαφέροντος

291110-wikileaks

Τελικά, αντιθέτως με όσα "διέδιδαν" μεγάλα δημοσιογραφικά συγκροτήματα στην Ελλάδα, οι διαρροές του Wikileaks περιείχαν και θέματα με "ελληνικό ενδιαφέρον". 

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Spiegel, τα "ελληνικά" έγγραφα είναι συνολικά 2.234 και αφορούν απόρρητα τηλεγραφήματα από και προς τις αμερικανικές πρεσβείες Αθηνών (1313), Λευκωσίας (849) και το προξενείο Θεσσαλονίκης (72). 

Προφανώς χρειάζεται ακόμη αρκετός χρόνος προκειμένου αυτά να αναλυθούν και να δημοσιοποιηθούν με τον κατάλληλο τρόπο, με δεδομένο ότι και η ιστοσελίδα του wikileaks δέχεται επιθέσεις DoS (Denial of Service) προφανώς από τις αμερικάνικες μυστικές υπηρεσίες, αλλά τα πρώτα δείγματα είναι αποκαλυπτικά του τρόπου με τον οποίο η χώρα μας - και οι πολιτικοί της - αντιμετωπίζονται από το State Department.

Ποιός θα μπορούσε να λύσει επιτέλους το σκοπιανό;", φέρονταν να συζητάνε στην απόρρητη αλληλογραφία τους που είδε το φως της δημοσιότητας μέσα από την διαρροή από το Wikileaks, αμερικανοί διπλωμάτες.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, εκτιμούσαν οτι η κυβέρνηση Καραμανλή ήταν αδύναμη να προχωρήσει στην επίλυση ενός τέτοιου ζητήματος που ταλανίζει τα Βαλκάνια δεκαετίες και η λύση του θα άλλαζε ακόμα και τους συσχετισμούς στην περιοχή.

Ετσι, σύμφωνα πάντα με τις πρώτες πληροφορίες, οι αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούσαν οτι λύση θα μπορούσε να δώσει μόνο μια νέα κυβέρνηση και μάλιστα σοσιαλιστική ή μια "ισχυρή" συντηρητική κυβέρνηση . 

Κι αυτό γιατί υπάρχουν περισσότερα πεδία συννενόησης και πιο ανοικτά μυαλά στους κόλπους των ελλήνων σοσιαλιστών.

Επίσης υπάρχουν έγγραφα, στα οποία γίνεται κριτική στους Ελληνοκυπρίους, γιατί δεν αποδέχονται την ... πρόοδο του Σχεδίου Ανάν, αλλά και αναφορές στο Βορειοηπειρωτικό ζήτημα.
Στις επόμενες ώρες και ημέρες, αναμένονται περισσότερες αποκαλύψεις για διάφορα ζητήματα, ειδικά αν αληθεύουν αναφορές που έχουν γίνει στο ελληνικό διαδίκτυο, για έγγραφα σχετικά με τους "εξοπλισμούς" αλλά και τις ρωσοελληνικές σχέσεις. Αλλά επίσης και την πριμοδότηση της τουρκικής επιθετικότητας στο Αιγαίο.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο κ. Δρούτσας, είναι από τους υπουργούς εξωτερικών που "ενημερώθηκαν" για τις διαρροές, πράγμα που σημαίνει ότι η Ελλάδα είναι στις "κόκκινες ζώνες" των διαρροών. Αναμένουμε περισσότερα και σίγουρα θα σας κρατάμε ενήμερους. 
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: