Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

ΕΠΙ ΞΥΡΟΥ ΑΚΜΗΣ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΗΠΑ- ΤΟΥΡΚΙΑΣΤα αποκαλυπτικά κείμενα του Αλή Μπιράντ


Ειδικού Συνεργάτη

Εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εντυπώσεις που αποκόμισε από την επίσκεψή του στις ΗΠΑ ο γνωστός Τούρκος δημοσιογράφος Μεχμέτ Αλή Μπιράντ, τις οποίες δημοσίευσε σε συνέχειες στην τακτική του στήλη στην εφημερίδα «Posta».


Πρόκειται για απόψεις αρκετά τεκμηριωμένες, τις οποίες αξίζει να συνοψίσουμε:


«Στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα, η Τουρκία έφθασε στο χείλος του γκρεμού. 

Παρ’ όλο ότι δεν έγιναν δεκτά τα αιτήματά της αναγκάστηκε να αλλάξει στάση για να μην πέσει στο γκρεμό.

Βέβαια, τα προβλήματα δεν  επιλύθηκαν ακόμα. Εάν η Άγκυρα επαναλάβει την ίδια στάση θα ξεσπάσει θύελλα.

Με την αλλαγή στάσης της η Τουρκία διέσωσε μια πρωτοφανή κρίση στις σχέσεις με τις ΗΠΑ. Η χώρα θα τεθεί κάτω από την  ομπρέλα προστασίας του αντιπυραυλικού συστήματος. 

Οι αντιρρήσεις της Άγκυρας ικανοποιήθηκαν με την εγκατάσταση πυραύλων Patriot  και Thaad   στις νοτιοανατολικές περιοχές, οι οποίες εξαιρούνται από την αντιπυραυλική ασπίδα.  

Φυσικά το αίτημα της για έλεγχο της διοίκησης του συστήματος απορρίφθηκε, όσο για τα χρήματα που ζήτησε από  τις ΗΠΑ για να αντιμετωπίσει το κόστος αυτών των εγκαταστάσεων δεν επιλύθηκε ακόμα  και συζητείται».

Ο Ερντογάν απογοήτευσε τον Ομπάμα


«Ο  Αμερικανός Πρόεδρος κ. Ομπάμα αισθάνεται μεγάλη  απογοήτευση για τη συμπεριφορά του κ. Ερντογάν. Ο κ. Ομπάμα παρακαλούσε επί 45 λεπτά τον κ. Ερντογάν για να αλλάξει την ψήφο του για το Ιράν στον ΟΗΕ , αλλά δεν κατάφερε να τον πείσει. 

Έτσι, η Άγκυρα από «πρότυπο στρατηγικό εταίρο» μετατράπηκε σε εχθρό. Ο Λευκός Οίκος έκλεισε τις πύλες του για την Τουρκία. Οι φράσεις που ακούγονται στην αμερικανική πρωτεύουσα για την κυβέρνηση είναι:
-Παλιός φίλος που χάθηκε
-Σύμμαχος του ΝΑΤΟ που δεν μπορείς να εμπιστευτείς
-Χώρα που κάνει του κεφαλιού της»


Το εβραϊκό λόμπυ δείχνει τα δόντια του


«Η προσέγγιση της Άγκυρας στο Ιράν  και η περιπέτεια με το πλοίο «Μαβί Μαρμαρά»,  που μετέφερε βοήθεια στη Γάζα μετέτρεψε την Τουρκία σε  ανεπιθύμητη χώρα για το πανίσχυρο εβραϊκό λόμπυ που ελέγχει το Κογκρέσο . Χάρη στην βοήθεια αυτού του λόμπυ το Κογκρέσο έδειχνε την προτίμηση του στην Τουρκία. 

Δεν ενθάρρυνε τους ‘Έλληνες και τους Ελληνοκύπριους. Έκλεινε τα μάτια στα βασανιστήρια και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, παρεμπόδιζε την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, πρόσφερε αμέσως όσα όπλα ζητούσε η Άγκυρα, τη βοηθούσε για την καταπολέμηση του ΡΚΚ. 

Τώρα όλα αυτά τελείωσαν . Το εβραϊκό λόμπυ έκλεισε τις πόρτες του Κογκρέσου για την Τουρκία. Αξίζει να επισημανθεί ότι το ίδιο λόμπυ ελέγχει τα Μ.Μ.Ε και τους μεγάλους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς.

Η πολιτική που ακολούθησε ο Ερντογάν μαζί με τον Νταβούτογλου για απεξάρτηση από την γραμμή της Ουάσιγκτον και ο ρόλος της υπερδύναμης στην περιοχή που ετοίμασε για τον εαυτό της δυσαρέστησε την Ουάσιγκτον. Από την άλλη ικανοποίησε τον αραβικό κόσμο που έκανε τεράστιες επενδύσεις  στην χώρα».

Η Ουάσιγκτον ετοιμάζει το τίμημα


«Η εντύπωση που σχηματίζει κανείς από τις επαφές του με αξιωματούχους των ΗΠΑ είναι ότι η κυβέρνηση θα πληρώσει το τίμημα των πράξεων της. Υπάρχουν πολλά πεδία στα οποία μπορεί να στραφεί η Ουάσιγκτον:

-Ο εξοπλισμός της Τουρκίας εξαρτάται απόλυτα από την Αμερική.
- Οι διεθνείς αγορές κοιτάζουν πρώτα το στόμα της Ουάσιγκτον και μετά δίνουν χρήματα και κάνουν επενδύσεις. Μια χώρα εχθρός των ΗΠΑ θα δυσκολευτεί να εξασφαλίσει πιστώσεις.

-Αν θέλεις να κερδίσεις κάτι σε όλα τα θέματα πρέπει να έχεις στο πλευρό σου την Αμερική

-Ο αγώνας εναντίον του ΡΚΚ χωρίς τη βοήθεια των ΗΠΑ θα είναι δύσκολος και αιματηρός.

-Στον ΟΗΕ δεν κάνεις βήμα χωρίς την πλάτη της Ουάσιγκτον.
-Αλλά και στην Ε.Ε δύσκολα ακούγεται η φωνή της χώρας που δεν υποστηρίζεται από την Αμερική.

Σήμερα οι ΗΠΑ δεν ανατρέπουν εξουσίες. Την ώρα, όμως, που φαινομενικά οι σχέσεις είναι φυσιολογικές, σφίγγει τόσο πολύ τις βίδες που προκαλεί ασφυξία. 

Προς το παρόν ακύρωσε κάθε μεσολαβητική προσπάθεια της Άγκυρας για το Παλαιστινιακό. Το Κογκρέσο δεν προτίθεται να εγκρίνει το μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα της Άγκυρας. 

Ενδέχεται να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων. 
Το Ισραήλ και το εβραϊκό λόμπυ ετοιμάζονται να προβάλλουν αντιρρήσεις για τους αγωγούς πετρελαίου που θα περνούν από την Τουρκία. 

Επίσης, το Ισραήλ υπογράφει τώρα με την Ελλάδα, τις συμφωνίες που είχε υπογράψει με την Τουρκία.

Μέχρι στιγμής η οικονομική ανάπτυξη προστατεύει την Άγκυρα. Τα κέρδη των επενδυτών είναι πολύ μεγάλα. Κανείς, όμως, δεν ξέρει   τι θα συμβεί αν φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο…».

Ο δημοσιογράφος της Χουριέτ κ. Χαντί Ουλούεγκιν , αναφερόμενος στις επισημάνσεις του κ. Μπιράντ  τονίζει  ότι ο ισχυρός άνδρας της αμερικανικής διπλωματίας  που διετέλεσε και  Πρεσβευτής της χώρας του στην Άγκυρα, κ. Έρικ Έντελμαν  έγραψε σε εφημερίδα τα εξής:


«Με την υποστήριξή που δώσαμε στο Κόμμα του κ. Ερντογάν δημιουργήσαμε πολιτικούς και ηθικούς κινδύνους. 

Η ιδέα της περιφερειακής δύναμης μπορεί να ανήκει στη σφαίρα της φαντασίας ενός ανθρώπου» -  φωτογραφίζοντας  έτσι το υπερφίαλο όραμα του νεοοθωμανού κ. Νταβούτογλου.

Πάντως ο κ. Έντελμαν επεσήμανε ότι ακόμα και η πολιτική των μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες του Τούρκου  «μάγου» δεν ήταν επιτυχής.


Η Άγκυρα προφανώς γνωρίζει πολύ καλά τι συμβαίνει στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. 
Μπορεί η πολιτική της ανεξαρτητοποίησης της  από τις ΗΠΑ να ήταν σωστή, αλλά έχασε το μέτρο. 

Παρασύρθηκε από το μεγάλο όραμα της αναβίωσης της οθωμανικής αυτοκρατορίας και δεν είχε την υπομονή να περιμένει και να κάνει σιγά και σταθερά βήματα. Νομίζει ότι η Ουάσιγκτον μοιάζει με την Αθήνα που υποχωρεί μόνιμα στις επιθυμίες της. 

Εάν συνεχίσει την  ίδια τακτική θα απομακρυνθεί πλήρως από τη Δύση και θα ενταχθεί στη Μέση Ανατολή, κάτι που  αντίκειται στις αρχές του Κεμαλισμού.

Ελπίζουμε αυτά που γράφουν τόσο ξεκάθαρα οι  Τούρκοι δημοσιογράφοι να τα γνωρίζουν και οι διάφοροι «σύμβουλοι»  που ασχολούνται με την ελληνική εξωτερική πολιτικοί, γιατί οι διπλωμάτες μας σίγουρα γνωρίζουν , αλλά δεν εισακούονται….
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: