Eξοργισμένη είναι η ιρλανδική κοινή γνώμη με την απόφαση της κυβερνητικής παράταξης του κεντροδεξιού Fianna Fàil να ζητήσει την υπαγωγή της χώρας στον μηχανισμό στήριξης, ύστερα από δύο εβδομάδες υψωμένων τόνων και αντεγκλήσεων στην ιρλανδική Βουλή, με την αντιπολίτευση να εγκαλεί την κυβερνητική πλειοψηφία για παράδοση της εθνικής κυριαρχίας της χώρας στο ΔΝΤ και την Ε.Ε.
Η «διάσωση» της χώρας από το δάνειο ύψους 80 - 90 δισ. ευρώ του μηχανισμού αντιμετωπίζεται στην Ιρλανδία ως η μεγαλύτερη εθνική συμφορά από τον εμφύλιο, ενώ κυρίαρχο είναι το αίσθημα της ντροπής για την απώλεια της εθνικής κυριαρχίας.
Για τους Ιρλανδούς η «εθνική κυριαρχία» είναι κορυφαίο πολιτικό διακύβευμα ύστερα από αγώνες 200 χρόνων για την εθνική ανεξαρτησία από τους Βρετανούς, με το όραμα της ιρλανδικής ολοκλήρωσης να παραμένει ακόμη ανεκπλήρωτο.
Η υπαγωγή μίας ακόμη χώρας (της δεύτερης για την ώρα) της ευρωζώνης στον μηχανισμό είναι πλέον γεγονός, παρά το ότι προηγήθηκε πολυήμερο διάστημα συζητήσεων στο ιρλανδικό Κοινοβούλιο, με τον κυβερνητικό συνασπισμό να καλεί την αντιπολίτευση σε συναίνεση για το τετραετές πρόγραμμα λιτότητας που υποτίθεται ότι είχε εκπονήσει για τη διαχείριση της κρίσης.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκβιασμό, αν οι Ιρλανδοί δεν ήταν εκείνοι που θα έβαζαν τάξη στα οικονομικά τους μόνοι τους, τότε θα το έκαναν για λογαριασμό τους οι Ευρωπαίοι εταίροι, κάτι που θα συνεπάγετο την απώλεια της εθνικής κυριαρχίας της χώρας. Όπερ και εγένετο
Εξαπάτηση
Επόμενο είναι ότι μετά απ’ αυτό οι Ιρλανδοί θεωρούν ότι εξαπατήθηκαν από την κυβέρνηση, η οποία τουλάχιστον επί δεκαήμερο απέκρυπτε της επαφές και τις συζητήσεις με τους εκπροσώπους του μηχανισμού, εν μέσω διαβεβαιώσεων ότι η χώρα διαθέτει χρήματα τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο.
Ο πρωθυπουργός και τα στελέχη της κυβερνητικής πλειοψηφίας διέψευδαν, εν μέσω οργιαστικών φημών για το αντίθετο, το ενδεχόμενο προσφυγής στον μηχανισμό.
Η φιλοκυβερνητική «Sunday Independent» (21.11), την ημέρα που η εξέλιξη της προσφυγής στον μηχανισμό στήριξης έγινε επίσημη, αποκαλεί τα μέλη της κυβέρνησης ψεύτες και τους καλει να φύγουν για το καλό της χώρας:
«Είπατε ψέματα, μας απογοητεύσατε, για το καλό της Ιρλανδίας φύγετε τώρα» αναφέρει χαρακτηριστικά ο τίτλος κάτω από τις φωτογραφίες των κυβερνητικών στελεχών.
Όλες τις προηγούμενες μέρες είναι πολυάριθμες οι αναφορές της αντιπολίτευσης και του Τύπου που παραλληλίζουν τον μηχανισμό με το βρετανικό κατοχικό καθεστώς του παρελθόντος.
Πλήγμα φαίνεται να αποτελεί το γεγονός ότι η Βρετανία προτίθεται να «βοηθήσει» με δάνειο ύψους 7 δισ. ευρώ καθώς της δίνει τη δικαιοδοσία ανάμιξης στα οικονομικά της χώρας.
Η δυσαρέσκεια είναι διάχυτη στους πολίτες, σε όλη την αντιπολίτευση, ενώ και τα ιρλανδικά ΜΜΕ όχι μόνο κρατούν αποστάσεις από την κυβερνητική παράταξη του Fianna Fàil, αλλά επιδεικνύουν την... έλλειψη τακτ απέναντί της ασκώντας της δριμεία κριτική, η οποία κατά κανόνα κάνει λόγο για παράδοση της εθνικής κυριαρχίας. Επιπλέον, αποκαλούν ανοιχτά τα κυβερνητικά στελέχη «ψεύτες» και «ανίκανους», που το καλύτερο που έχουν να κάνουν είναι να φύγουν από την εξουσία.
«Ανικανότητα»
Το κλίμα στις δημόσιες συζητήσεις ήταν τόσο βαρύ την περασμένη εβδομάδα, ώστε χαρακτηρίστηκε ως «η πιο σκοτεινή εβδομάδα από τον εμφύλιο» από τον ηγέτη των Εργατικών.
Ο Έντα Κέννυ, ηγέτης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Fine Gael, την Τρίτη 16 του μήνα, μιλώντας στη Βουλή, στους ισχυρισμούς του πρωθυπουργού Μπράιαν Κόουεν ότι η κυβέρνηση χειρίζεται ικανοποιητικά το ζήτημα της κρίσης παρά τις «κατευθυνόμενες φήμες» για ενδεχόμενο διάσωσης από την Ε.Ε., απάντησε καλώντας τον να παραιτηθεί για «εθνική προδοσία».
«Η βαριά ανικανότητα αυτής της κυβέρνησης να οδηγήσει τη χώρα» είπε «είχε ως αποτέλεσμα την πιο χαοτική κακοδιαχείριση των δημόσιων υποθέσεων από ιδρύσεως του κράτους».
Ο εκπρόσωπος για οικονομικά θέματα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Fine Gael, Μάικλ Νούναν, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Μπράιν Κόουεν για παράδοση της κυριαρχίας του κράτους καθώς και ότι μπλόφαρε επί εβδομάδες.
Ο ηγέτης των Εργατικών Ήμον Γκίλμορ στην ίδια συζήτηση στη Βουλή σημείωνε ότι η αξιοπιστία της κυβέρνησης έχει καταρρεύσει και πως «είναι διάχυτη η αίσθηση ότι είμαστε έτοιμοι να χάσουμε την οικονομική ανεξαρτησία της χώρας, αν δεν την έχουμε χάσει ήδη».
Ωστόσο η επιβεβαίωση των φημών ότι η κυβέρνηση πραγματοποιούσε επαφές με τους αξιωματούχους της Ε.Ε., του ΔΝΤ και της ΕΚΤ ήρθε από μη κυβερνητικούς παράγοντες, όπως μεταξύ άλλων ο κεντρικός τραπεζίτης της Ιρλανδίας Πάτρικ Χό-νοχαν, ο οποίος την περασμένη Τετάρτη έβλεπε εξαιρετικά πιθανή την προσφυγή στον μηχανισμό και μάλιστα προσδιόριζε το ύψος του δανείου σε «πολλές δεκάδες δισ. ευρώ».
Οι αντιδράσεις οξύνθηκαν με αποκορύφωμα – από πλευράς Τύπου – το κύριο άρθρο των «Irish Times» (18.11), το οποίο ανοίγει ως εξής: «(...) γι’ αυτό πέθαναν οι αγωνιστές του 1916: για τη διάσωση από τη γερμανική καγκελαρία με λίγα σελίνια συμπάθειας της Βρετανίας. Αυτό είναι ντροπή.
Έχοντας κατακτήσει την πολιτική μας ανεξαρτησία από τη Βρετανία προκειμένου να είμαστε κυρίαρχοι των υποθέσεών μας, παραδίδουμε τώρα την εθνική μας κυριαρχία στην Κομισιόν, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».
Την ίδια μέρα οι αξιωματούχοι της τρόικας έκαναν την εμφάνισή τους στο Δουβλίνο προκαλώντας περαιτέρω αντιδράσεις από την αντιπολίτευση.
Την Παρασκευή 19 του μήνα κι ενώ ξεκινούσαν επίσημα οι διαπραγματεύσεις, ο Ήμον Γκίλ-μορ ζήτησε την παραίτηση του πρωθυπουργού για λόγους εθνικού συμφέροντος, λέγοντας πως η Ιρλανδία έζησε την πιο σκοτεινή εβδομάδα της ιστορίας της από τον εμφύλιο.
«Το πιο τίμιο πράγμα θα ήταν η διενέργεια εκλογών τη δεύτερη εβδομάδα του Δεκεμβρίου» είπε. «Αυτή η κυβέρνηση» συμπλήρωσε «δεν έχει ούτε την ηθική ούτε την πολιτική νομιμοποίηση να λάβει αποφάσεις που θα έχουν τέτοια επίδραση στην κατεύθυνση της χώρας για πολλά χρόνια».
Το αίτημα για άμεση διενέργεια εκλογών υποστήριξε και το ριζοσπαστικό Sinn Fein. Σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος, η παρέμβαση του ΔΝΤ θα οδηγήσει σε άγριες περικοπές στην Υγεία και την Παιδεία, στην απασχόληση στον δημόσιο τομέα, στην κοινωνική πρόνοια, καθώς και αύξηση φόρων που θα επιβαρύνει τους χαμηλόμισθους και ξεπούλημα των περιουσιακών στοιχείων του κράτους. Συμπλήρωσε ότι πρόκειται για «μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις στην ιρλανδική ιστορία», καθώς και πως «η παρέμβαση του ΔΝΤ είναι μια καταστροφή για την Ιρλανδία, την οποία προξένησαν οι σκανδαλώδεις πολιτικές της κυβέρνησης».
Η επισημοποίηση της προσφυγής μεγέθυνε την κατακραυγή της κυβέρνησης από τον ιρλανδικό Τύπο. Σύμφωνα με την «Irish Sun», «μη εκλεγμένοι γραφειοκράτες θα διαχειρίζονται στο εξής τις υποθέσεις μας. Ωστόσο, μας μένει μία εξουσία: να τιμωρήσουμε αυτούς που είναι υπεύθυνοι για την καταστροφή της χώρας μας».
Με τίτλο «Μία επονείδιστη παράδοση», η «Ιrish Daily Mail» καταγγέλλει «μία άνευ προηγουμένου παράδοση», με την οποία η κυβέρνηση «έθεσε τέλος στην 90ετή ανεξαρτησία» και «ύψωσε λευκή σημαία».
Επίσης, οι «Irish Times» ζητούν την παραίτηση της «πολύ αντιδημοφιλούς» κυβέρνησης. «Η προκήρυξη πρόωρων εκλογών είναι αναγκαία για να τεθεί τέλος στο όνειδος.
Ο (κυβερνών) συνασπισμός δεν θα αντέξει σε καμία περίπτωση μέχρι την άνοιξη» γράφει η εφημερίδα.
Η «Irish Independent» παρατηρεί ότι «η παρουσία τους (σ.σ.: Ε.Ε., ΕΚΤ, ΔΝΤ) αποδεικνύει την αποτυχία στη διαχείριση των δικών μας υποθέσεων.
Είναι σαφές, έχουμε χρεοκοπήσει».
«Ταφόπλακα» ο μηχανισμός
Στις πρώτες της αντιδράσεις η αντιπολίτευση σημειώνει ότι οι αποφάσεις στερούνται δημοκρατικής νομιμοποίησης και καλεί σε παραίτηση της κυβέρνησης και άμεση διενέργεια εκλογών
Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του Εργατικού Κόμματος Τζόαν Μπέρτον υπογράμμισε πως η επισημοποίηση του αιτήματος της Ιρλανδίας για το οικονομικό πακέτο διάσωσης ήταν η «ταφόπλακα για το Fianna Fàil, το οποίο οδήγησε τη χώρα σε οικονομική άβυσσο και έχει συνειδητά και κατ’ εξακολούθηση πει ψέματα στον ιρλανδικό λαό». Πολλές εφημερίδες αυτές τις μέρες θύμιζαν το σύνθημα της εξέγερσης του 1916 απέναντι στη Βρετανική Αυτοκρατορία, εν τω μέσω του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου: «Δεν υπηρετούμε ούτε τον Βασιλιά ούτε τον Κάιζερ, υπηρετούμε την Ιρλανδία». Σήμερα μάλλον αυτό το σύνθημα μοιάζει επίκαιρο για τους Ιρλανδούς...
Οι Πράσινοι φεύγουν...
Ακόμα και το Πράσινο Κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού μίλησε για την ανάγκη εκλογών στα τέλη Ιανουαρίου προκαλώντας τα επικριτικά σχόλια του εκπροσώπου του Sinn Fein ότι προσπαθεί να διαφύγει των ευθυνών και πως «θα πληρώσει εκλογικά τον ρόλο του στην κυβέρνηση». Το Sinn Fein κατηγόρησε τους Πράσινους ότι διευκολύνουν τον πρωθυπουργό καλώντας σε εκλογές τον Ιανουάριο και όχι άμεσα όπως ζητά η αντιπολίτευση.
Μετά τις 7 Δεκεμβρίου
Πάντως ο ηγέτης των Πρασίνων και υπουργός Περιβάλλοντος Τζον Γκρόμλυ ανακοίνωσε ότι το κόμμα του αποχωρεί από την κυβέρνηση αμέσως μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού στις 7 Δεκεμβρίου. Δικαιολόγησε ωστόσο την παραμονή μέχρι τότε λέγοντας πως, αν και είναι λυπηρό το ότι η χώρα βρίσκεται «στα χέρια του ΔΝΤ», πρέπει τώρα να διασφαλιστεί ότι η όποια βοήθεια θα είναι προς το συμφέρον του ιρλανδικού λαού και της ευρωζώνης»!
πηγη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου