Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

Επικίνδυνοι πειραματισμοί βαφτίζονται «συντονισμός»


Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Υπάρχει συντονισμός στην κυβέρνηση, διακηρύσσουν σε κάθε τόνο, καθώς η ανησυχία για το τι μέλλει γενέσθαι κορυφώθηκε με αφορμή το τελευταίο υπουργικό συμβούλιο.

Η διαπίστωση – και από την τρόικα – ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στις διαρθρωτικές αλλαγές και αρρυθμίες στη λειτουργία και στην συνεργασία, είναι προφανώς ο μόνος λόγος για τον οποίο ο πρωθυπουργός, στο προχθεσινό υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε «να πάρει πάνω του» την υπόθεση και να αναλάβει ο ίδιος τον συντονισμό.

Το πρόβλημα είναι ότι 14 μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της – και ενώ έχει μεσολαβήσει ο ανασχηματισμός – η κυβέρνηση δεν δείχνει να βρίσκει έναν ρυθμό που να ακολουθείται από όλα τα στελέχη της.

Τα υπουργικά συμβούλια ξεκίνησαν ως live show – αλήθεια τι απέγινε εκείνη η πρακτική των απευθείας μεταδόσεων των συνεδριάσεών τους – και κατέληξαν σε μια αλληλουχία ανακατανομής αρμοδιοτήτων.

Στο μεταξύ, χάνεται πολύτιμος χρόνος. Όπως πολύτιμος χρόνος χάθηκε όταν χρειάσθηκε να φθάσουμε στα τέλη του Ιανουαρίου 2010 για να αναλάβει τα καθήκοντά του ο γ.γ. για το ΕΣΠΑ.

Επί 14 μήνες ο πρωθυπουργός προσπαθεί να βάλει τους κατάλληλους ανθρώπους στις κατάλληλες θέσεις. 

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, προκειμένου να φύγει για δύο εβδομάδες στο εξωτερικό, ανέθεσε καθήκοντα πρωθυπουργεύοντος στον κ. Ραγκούση. Έφθασαν στο σημείο να ανακατασκευάσουν ολόκληρο όροφο στο υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να συνεδριάζει το νέο συντονιστικό όργανο.

Ο όροφος φτιάχτηκε, ο συντονισμός όχι. Στο μεταξύ, κάθε τόσο παίρνει καθήκοντα από τον έναν και τα μεταφέρει στον άλλον. 

Οι επενδύσεις μοιράστηκαν ανάμεσα στον κ. Πάγκαλο και στον κ. Παμπούκη, ενώ κομμάτι τους δόθηκε και στον κ. Χρυσοχοΐδης. Αλλά μέχρι στιγμής, αν και πολυδιαφημίστηκαν διάφορες στρατηγικές συμμαχίες και «καταριανά» μνημόνια, δεν συνέβη τίποτε.

Κάθε υπουργικό συμβούλιο αποτελεί και μια περιπέτεια συντονισμού. Την παραμονή του δεύτερου γύρου των εκλογών έγιναν τρία… μίνι υπουργικά συμβούλια. Και πάλι τίποτε.

Τώρα, η περιπέτεια συνεχίζεται με συντονιστή τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Αλλά ο χαμένος είναι απλώς χαμένος χρόνος. Και δεν αναπληρώνεται…

 «Συντονισμός υπάρχει στην κυβέρνηση» και «συντονιστής είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι οι υπουργοί της κυβέρνησης αυτής έχουν αποδείξει ότι εργάζονται σκληρά και εάν υπάρχει κάποια καθυστέρηση, «αυτό μπορεί να οφείλεται σε αντικειμενικές δυσκολίες».

«Βούληση από όλους τους υπουργούς υπάρχει και είναι δεδομένη και θα αποδειχτεί με το έργο που παράγουμε όλοι μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο», τόνισε.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: