Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Η τελική επίθεση των αγορών κατά της Ευρώπης θα γίνει μέσω Ισπανίας και Ιταλίας;

euro_dollar

Η αρχή έγινε με την Ελλάδα. Ο τεράστιος δανεισμός της για το επί τριάντα (30) χρόνια πάρτι του δημόσιου τομέα της, ήταν ότι πρέπει για να μετατραπεί η χώρα μας σε ένα καταστροφικό βαρίδι του Ευρώ και της Ευρώπης γενικότερα. 

Στη συνέχεια οι αγορές (;) έριξαν στο πόλεμο κατά της Ευρώπης την Ιρλανδία. 

Επειδή η Ιρλανδία δεν είχε τον τεράστιο και διεφθαρμένο δημόσιο τομέα της Ελλάδας κάποιοι (;) φούσκωσαν με αέρα (τοξικά ομόλογα) τις τράπεζες της για την κάνουν και αυτή ένα καταστροφικό βαρίδι στην Ευρώπη (το δεύτερο).

Τώρα οι αγορές (;) ετοιμάζουν την τρίτη επίθεση κατά της Ευρώπης με την Πορτογαλία. 

Μια Πορτογαλία που μοιάζει με τη περίπτωση της Ελλάδας αλλά σε πιο… λάιτ έκδοση.  

Το έλλειμμα της γύρω στο 8% του ΑΕΠ (αντί 15%). Το χρέος της στο 80% του ΑΕΠ (αντί 120%) και το ΑΕΠ της στα 175 δισ ευρώ (αντί  250 δισ ευρώ).

Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας τονίζει ότι δεν θα χρειαστεί την υποστήριξη της Ευρώπης και ότι θα τα καταφέρει μόνη της με τα μέτρα που λαμβάνει (θυμάστε που και ο πρωθυπουργός μας τα ίδια έλεγε επί 2 μήνες;)

Δυστυχώς οι αγορές (;) που φαίνεται ότι κάνουν ότι θέλουν, θα μετατρέψουν πολύ σύντομα και την Πορτογαλία σε βαρίδι εναντίον της Ευρώπης.

Και μετά την Πορτογαλία, άραγε θα έχουμε την κύρια επίθεση των αγορών (;) μετατρέποντας σε οικονομικά βαρίδια την Ισπανία και ίσως και την Ιταλία; 

Γιατί οι αγορές (;) ξέρουν ότι ο υγιής πυρήνας της Ευρώπης, δηλαδή η Γερμανία, μπορεί να σηκώσει το οικονομικό βάρος μιας Ελλάδας και μιας Ιρλανδίας και μιας Πορτογαλίας.

Όμως είναι πολύ δύσκολο να σηκώσει το οικονομικό βάρος μιας Ισπανίας (ή και μιας Ιταλίας) που από μόνη της είναι οικονομικά διπλάσια από το σύνολο των τριών άλλων. Θα μου πείτε: «Μα είναι σίγουρο ότι θα γίνει και η Ισπανία βαρίδι;» Ναι είναι, αρκεί να το θελήσουν οι αγορές!!!

Μα ποιες είναι αυτές οι αγορές τέλος πάντων; Είναι αυτές που αποφασίζουν θεϊκά (και όχι ανθρώπινα, δηλαδή αντικειμενικά) ποιον θα στείλουν στα τάρταρα!!!

Πέτρος Δίπλας 

Δεν υπάρχουν σχόλια: