Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

Στο Πεντάγωνο ο Σαμαράς.


 

Οι προκλήσεις των Τούρκων σε αέρα και Αιγαίο και οι αντιδράσεις της Αθήνας στο επίκεντρο της συνάντησης. Θα ζητήσει στοιχεία για τα υποβρύχια και τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Οι «ανορθόδοξες – μυστικές» περπατησιές της κυβέρνησης στο Αιγαίο, αλλά και στον «σκοτεινό» χώρο των εξοπλισμών είναι οι δύο μεγαλύτερες έγνοιες του Αντώνη Σαμαρά στον χώρο της Αμυνας, γι’ αυτό και σήμερα επισκέπτεται το Πεντάγωνο.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας γνωρίζει ότι από τον περασμένο Οκτώβριο, που ανέλαβε τη διακυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ, η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία αντιδρά ηπιότερα στις καθημερινές τουρκικές προκλήσεις, με αποτέλεσμα να σταματήσουν οι αερομαχίες (εμπλοκές)! Παρ’ όλα αυτά, η τουρκική πολεμική αεροπορία διαρκώς αποθρασύνεται.

Συνεχίζει να πετάει πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά, να παρενοχλεί ελικόπτερα έρευνας και διάσωσης, να «εισβάλλει» σε «κλεισμένες περιοχές» που γίνονται ελληνικά αεροναυτικά γυμνάσια και τελευταία τα τουρκικά πλοία που πλέουν στο Αιγαίο και φτάνουν έως το Σούνιο επιχειρούν την ταυτοποίηση των ελληνικών μαχητικών και στρατιωτικών αεροσκαφών που πετούν στο Αιγαίο!

Ο Αντ. Σαμαράς θα ζητήσει να μάθει από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία αν και πώς σχεδιάζουν να «αναχαιτίσουν» τη διαρκώς διογκούμενη επιθετικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο.

Aνησυχία.

Ο πρόεδρος της ΝΔ αναμένεται να θέσει το θέμα των αμοιβών, ειδικότερα των χειριστών μαχητικών αεροσκαφών, αλλά και γενικότερα ολόκληρου του στρατιωτικού προσωπικού.

Ιδιαίτερα προβληματισμένος και ανήσυχος προσέρχεται στο Πεντάγωνο ο Αντ. Σαμαράς και για τον τομέα των εξοπλισμών, καθώς η ΝΔ εξάγει το πολιτικό συμπέρασμα ότι απέχουν παρασάγγας τα λόγια από τα έργα της κυβέρνησης. Για τη ΝΔ, όπως και για τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, το θέμα των υποβρυχίων και της πώλησης των ναυπηγείων Σκαραμαγκά δεν έχει κλείσει! Παραμένουν αναπάντητα τα καίρια ερωτήματα:

Γιατί η κυβέρνηση δέχτηκε να παραλάβει το υποβρύχιο «Παπανικολής»; Ποιοι έχουν αναλάβει τον ρόλο του «μεσίτη» για την πώληση του «Παπανικολή»;

Γιατί μέσα σε μια νύχτα με συνοπτικές διαδικασίες αποφασίστηκε η αγορά επιπλέον δύο υποβρυχίων;

Γιατί το τρέχον έτος, εκτός από την καταβολή της δόσης των 200 εκατ. ευρώ που αρχικά είχε συμφωνηθεί για την αποπληρωμή του 1,3 δισ. που είναι το σύνολο των οφειλών του όλου προγράμματος, ξαφνικά προστέθηκαν άλλες δύο δόσεις των 50 εκατ., με αποτέλεσμα η φετινή δόση να εκτοξευτεί στα 300 εκατ. ευρώ; Ποιος απαίτησε να εκταμιευτούν και να δοθούν επιπλέον 100 εκατ. ευρώ (50 τον Αύγουστο και άλλα 50 τον Οκτώβριο) του 2010;

Ερωτηματικά και ζωηρές αμφιβολίες διατυπώνει η ΝΔ και για την αποδοχή της ελληνικής πλευράς να πληρώσει τα 117 εκατ. των υλικών του ακυρωθέντος προγράμματος εκσυγχρονισμού των υποβρυχίων 212. Στη Ρηγίλλης θεωρούν βάσιμους τους ισχυρισμούς και τις καταγγελίες ειδικών που θεωρούν ότι αυτά τα υλικά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα νέα υποβρύχια, με αποτέλεσμα τα 117 εκατ. να χαθούν…

Η ΝΔ δηλώνει ότι δεν παρέχει «λευκή επιταγή» στην κυβέρνηση να προχωράει τις διαδικασίες αγοράς οπλικών συστημάτων εν αγνοία της Βουλής! Ο Αντ. Σαμαράς προσέρχεται στο υπουργείο Αμυνας έχοντας κατά νου δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις:

Την αγορά 15.000 πυρομαχικών για τα νέα άρματα μάχης αξίας 63 εκατ. ευρω. Ο σχετικός φάκελος έχει ήδη λάβει τις υπουργικές υπογραφές, χωρίς προηγουμένως να έχει ενημερωθεί η αρμόδια υποεπιτροπή εξοπλισμών της Βουλής.

Την εν κρυπτώ αποστολή αξιωματικών των τεθωρακισμένων στο Νέο Μέξικο για την επιλογή 450 αμερικανικών αμφίβιων τεθωρακισμένων τύπου Bradley, που είχαν λάβει μέρος στον Πόλεμο του Κόλπου. Η συγκεκριμένη «αμερικανική… βοήθεια» υπολογίζεται ότι θα μας κοστίσει πάνω από 1 δισ. δολ.!

Δήμος Βερύκιος / ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: