Σάββατο 28 Αυγούστου 2010

Αναγκαστική προσγείωση 2 ιρανικών αεροσκαφών στην Τουρκία!


Ένα πολύ περίεργο περιστατικό έλαβε χώρα εχθές στο αεροδρόμιο Κεμάλ Ατατούρκ στην Κωνσταντινούπολη, με αποτέλεσμα να έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον διαφόρων πλευρών.

 Όπως αναφέρουν δυτικές πηγές ένα Airbus A300 της Mahan Air, κατά τη διάρκεια πτήσης από την Τεχεράνη προς το Ντίσελντορφ, στην Γερμανία προέβη σε αναγκαστική προσγείωση στο διεθνές αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης.

Η δικαιολογία ήταν πως στον δεξιό κινητήρας του αεροσκάφους είχε εκδηλωθεί πυρκαγιά. Αξίζει να σημειωθεί πως ο κυβερνήτης του εν λόγω αεροσκάφους, πτήση 5060, ανέφερε το εν λόγω πρόβλημα ακριβώς μετά την είσοδο του αεροπλάνου στον τουρκικό εναέριο χώρο.





Το Α300, το οποίο μετέφερε 209 επιβάτες και 18 μέλη πληρώματος, κατάφερε τελικά να προσγειωθεί στις 10:02 τοπική ώρα. Από το Κεμάλ Ατατούρκ ανακοινώθηκε πως η αποκατάσταση της βλάβης θα έχει ολοκληρωθεί μέσα σε 8 με 10 ώρες.

Ακριβώς μία ώρα αργότερα, ένα αεροσκάφος Airbus A300 της Iran Air το οποίο έκανε το δρομολόγιο Τεχεράνη-Στοκχόλμη (Σουηδία), πτήση 763, ανέφερε τεχνικά προβλήματα σε έναν από τους κινητήρες του ενώ βρισκόταν σε βουλγαρικό εναέριο χώρο. 


Θα πρέπει να σημειωθεί πως η παρουσία του αεροσκάφους πάνω από την Βουλγαρία εξηγείται από το γεγονός πως κάποιες φορές η πτήση Τεχεράνη-Στοκχόλμη έχει ως ενδιάμεση στάση την Φρανκφούρτη στην Γερμανία. 

Το συγκεκριμένο αεροσκάφος στο οποίο επέβαιναν 236 άτομα συνολικά, προχώρησε και αυτό σε αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο Κεμάλ Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης.

Από το αεροδρόμιο ανακοινώθηκε πως και αυτό το Α300 βρίσκεται σε στάδιο επισκευών και θα αναχωρήσει σύντομα.

Και στις δύο περιπτώσεις δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί ενώ οι επιβάτες δεν εξήλθαν του αεροσκάφους.


Από την πλευρά του το defence-point.gr δεν μπορεί παρά να σημειώσει τα κάτωθι:


Είναι σαφές πως το γεγονός της αναγκαστικής προσγείωσης δύο αεροσκαφών, ιδίου τύπου, στο ίδιο αεροδρόμιο με διαφορά μίας ώρας το ένα από το άλλο και έχοντας το ίδιο σημείο αφετηρίας είναι το λιγότερο μη συνηθισμένο.


Είτε η Τεχεράνη έχει αρχίσει, υπό το φάσμα των διεθνών κυρώσεων,  να αντιμετωπίζει προβλήματα συντήρησης του αεροπορικού της στόλου, είτε τα Α300 έχουν κάποιο πρόβλημα είτε κάτι περίεργο συμβαίνει.


Η σημερινή συγκυρία δε αφήνει υπόνοιες πως ίσως το γεγονός να χρήζει περισσότερης έρευνας. 
Σε κάθε περίπτωση η Δύση δείχνει να δυσφορεί όλο και περισσότερο με την διαρκώς αναπτυσσόμενη συμμαχία Άγκυρας-Τεχεράνης. 
Ακόμα και το γεγονός πως η είδηση "παίζει" σε κύκλους που ασχολούνται με θέματα άμυνας και διεθνών σχέσεων είναι ενδεικτικό των υποψιών της Δύσης για την συμπεριφορά και τους σχεδιασμούς της Άγκυρας.


Οι εξελίξεις αναμένονται με ενδιαφέρον.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: