Σάββατο 28 Αυγούστου 2010
ΠΓΔΜ: εξελίξεις σχετικά με την ονομασία
Σύμφωνα με το “MIA”, ο Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ν. Γκρούεβσκι, σήμερα, μετά την εγκαινίαση έργου στο Κατλάνοβο, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων είπε πως θεωρεί ότι είναι καιρός πλέον να επιλυθεί το πρόβλημα που έχει η Ελλάδα με το συνταγματικό όνομα της χώρας αλλά και ότι τα αιτήματα της Ελλάδας είναι μαξιμαλιστικά.
«Νομίζω πως είναι καιρός πλέον να επιλυθεί το πρόβλημα της ονομασίας. Ωστόσο, συνεχίζω να θεωρώ ότι τα αιτήματα της Ελλάδας είναι μαξιμαλιστικά», δήλωσε ο κ. Γκρούεβσκι.
Ερωτηθείς εάν στη Νέα Υόρκη θα έχει συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, κ. Γιώργο Παπανδρέου, ο κ. Γκρούεβσκι απήντησε ότι αυτή τη στιγμή δεν έχει διακανονιστεί ουδεμία συνάντηση με τον κ. Παπανδρέου και ως εκ τούτου δεν μπορεί να απαντήσει εάν θα συναντηθούν στη Νέα Υόρκη.
Ωστόσο στο εσωτερικό της χώρας, συνεχίζονται οι αντιδράσεις σχετικά με τη δήλωση του Προέδρου της χώρας, κ. Ιβάνοφ, ότι όπως τον ενημέρωσε η Ευρωβουλευτής Ντόρις Πακ, το 1995 η διεθνής κοινότητα είχε προτείνει στην πΓΔΜ να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. υπό την προσωρινή ονομασία, αλλά κάποιος την απέρριψε.
Συγκεκριμένα, ο Στόγιαν Άντοφ, ο οποίος το 1995 ήταν Πρόεδρος της Βουλής της πΓΔΜ, δήλωσε ότι το 1995 η πΓΔΜ ούτε είχε τέτοια πρόταση, ούτε την απέρριψε και ότι όλα αυτά είναι κατασκευάσματα.
Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και η δήλωση του Γιάνε Μίλιοσκι, Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης της πΓΔΜ το 1995, ο οποίος ανέφερε ότι για πρώτη φορά άκουσε από τα ΜΜΕ πως προσφέρθηκε κάτι τέτοιο στην Πγδμ.
Ενημέρωση Αχμέτι
Σύμφωνα με πληροφορίες του τηλεοπτικού σταθμού AlfaTVSkopje, ο Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, κ. Γκρούεβσκι, και ο ηγέτης του συγκυβερνώντος κόμματος DUI, κ. Αχμέτι, οι οποίοι είχαν συναντηθεί την προηγούμενη Πέμπτη, επρόκειτο χθες να συναντηθούν εκ νέου.
Κορυφαίο θέμα της συνάντησής του, σύμφωνα με πληροφορίες του τ/σ, θα αποτελέσει το ζήτημα της ονομασίας.
Ο κ. Αχμέτι θα ενημερωθεί για τις εξελίξεις στη διαδικασία επίλυσης του ζητήματος, ενώ αναμένεται ότι θα θέσει εκ νέου τα ζητήματα που αφορούν στις υποθέσεις της Χάγης, καθώς και στα δικαιώματα των μελών του ONA.
ΠΗΓΗ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου