Σάββατο 28 Αυγούστου 2010

Τουρκικό παζάρι για την εφαρμογή του Συμπληρωματικού Πρωτοκόλλου


Συνεχίζονται οι πιέσεις προς την Κυπριακή πλυερά από χώρες της ΕΕ (όπως και τις ΗΠΑ), που θεωρούν ότι το Κυπριακό πρέπει να επιλυθεί με τον ένα ή άλλο τρόπο, ως τα τέλη του 2010 και κατά προτίμηση σύμφωνα με τα συμφέροντα της Άγκυρας που εκβιάζει στον ενεργειακό τομέα αλλά καιστις σχέσεις που αναπτύσσει με Ιράν και Συρία.
Η κυπριακή εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ, σε σημερινό δημοσίευμά της γράφει ότι η Άγκυρα πρότεινε στο Βερολίνο την εφαρμογή μέρους του πακέτου του απευθείας εμπορίου των Τουρκοκυπρίων που συζητείται αυτή την περίοδο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με αντάλλαγμα το άνοιγμα των τουρκικών λιμανιών σε κυπριακά πλοία.
Ειδικότερα προτάθηκε στο Γερμανό υφυπουργό Εξωτερικών Βέρνερ Χόιερ να αρχίσει απευθείας πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο της Τύμπου, στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου, η αεροπορική εταιρεία Λουφτχάνσα, επισημαίνοντας ότι αν αυτό πραγματοποιηθεί, η Τουρκία θα ανοίξει τα λιμάνια της σε κυπριακά πλοία, εφαρμόζοντας εν μέρει το Πρωτόκολλο της Άγκυρας.
Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο Πρωτόκολλο αποτελεί υποχρέωση που έχει αναλάβει η Τουρκία προς την Ε.Ε., ανοίγοντας λιμάνια και αεροδρόμια στα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα και εξομαλύνοντας τις σχέσεις της με την Κυπριακή Δημοκρατία, στο πλαίσιο των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων.
Η Τουρκία δεν είναι διατεθειμένη να υποστηρίξει τις μονομερείς κυρώσεις που είχαν επιβληθεί από την Ουάσιγκτον εναντίον του Ιράν πριν δυο μήνες.
Όπως γράφει η ιστοσελίδα Realite-EU, η τουρκική πλευρά έκανε αυτήν τη δήλωση στην αμερικανική αντιπροσωπεία, που επισκέφθηκε αυτές τις μέρες την Άγκυρα. Μαζί με τη Ρωσία, την Κίνα και τη Βραζιλία η Τουρκία αντιτίθεται στην επιβολή εναντίον της Τεχεράνης νέων, μεταξύ άλλων και μονομερών κυρώσεων, επιπρόσθετα στις ήδη υιοθετημένες από το ΣΑ του ΟΗΕ.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: