Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

Putin για ΝΑΤΟ: «Μας εξαπάτησαν με το χειρότερο τρόπο»


Ο Ρώσος Πρωθυπουργός Vladimir Putin κατηγόρησε τη Δύση πως καταφεύγει σε παραπλανητικές ενέργειες έτσι ώστε βλάψει την προσπάθεια επαναπροσδιορισμού της σχέσης της Μόσχας με την Ουάσιγκτον.
Μιλώντας στη ρωσική εφημερίδα Kommersant daily ο Vladimir Putin πρόσθεσε ακόμη πως από τότε που διαλύθηκε το ανατολικό μπλόκ τα περισσότερα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ στάθηκαν όχι δίκαια απέναντι στη Ρωσία χωρίς ποτέ να τηρούν τις υποσχέσεις τους.

«Όταν αποχωρούσαμε από την ανατολική Ευρώπη ο τότε γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ είχε υποσχεθεί στην ΕΣΣΔ πως ήταν σίγουρος πως το ΝΑΤΟ δεν επρόκειτο να επεκταθεί πέρα από τα τότε σύνορά του. 
Και σήμερα που είναι; Έχω ρωτήσει Νατοικούς επισήμους γύρω από αυτό το θέμα. Δεν έχουν τίποτα να πουν. 
Μας εξαπάτησαν με το χειρότερο τρόπο», φέρεται να δήλωσε ο ρώσος Πρωθυπουργός. 



Ο Putin δήλωσε ακόμη πως είναι αρκετά σκεπτικός απέναντι στις προθέσεις της Ουάσιγκτον για τη δημιουργία νέων σχέσεων με τη Μόσχα, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία του για το αμφιλεγόμενο σχέδιο των ΗΠΑ γύρω από την αντιπυραυλική άμυνα.

Ο Putin πρόσθεσε πως οι συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ουάσιγκτον και αρκετών ευρωπαϊκών χωρών αναφορικά με το σύστημα, έρχεται σε αντίθεση με τη συμφωνία που έχει επιτευχθεί με το πρόεδρο Obama. Τον περασμένο Σεπτέμβριο ο Barack Obama είχε ακυρώσει το προηγούμενο σχέδιο του George Bush για την εγκατάσταση αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη, αλλά αυτό το χρόνο οι ΗΠΑ ξεκίνησαν συνομιλίες με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία ως πιθανές χώρες για τη φιλοξενία του συστήματος.
«Είχαμε συμφωνήσει πως δεν υπάρχουν πύραυλοι στην Πολωνία, αλλά ξαφνικά ανακοινώθηκε πως σχεδιάζεται η εγκατάσταση πυραύλων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες» είπε ο Putin.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: