Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016

Πρώτο θέμα στην Τουρκία η απόσυρση των ελληνικών μαχητικών/φωτοαναγνωριστικών Phantom RF-4E! – Έντονο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις… (βίντεο)

phantoms

Πρώτο θέμα έγινε και στην Τουρκία η απόσυρση των ελληνικών μαχητικών/φωτοαναγνωριστικών RF-4E! 


Υπενθυμίζουμε ότι στις 5 Μαΐου 2017 θα πραγματοποιηθεί η απόσυρση των αεροσκαφών της 348 Μοίρας Τακτικής Αναγνώρισης (ΜΤΑ) η οποία θα συνοδευτεί από την επίσημη τελετή που θα πραγματοποιηθεί στην 110 Πτέρυγα Μάχης.

Το πρόβλημα που δημιουργείται είναι με τα ατρακτίδια ηλεκτρονικής αναγνώρισης τύπου ASTAC των οποίων οι φορείς ήταν τα συγκεκριμένα αεροσκάφη. 


Συγκεκριμένα αν αυτά θα περάσουν στα χέρια των Mirage 2000 / 2000-5Μk2. 


Aκόμα βέβαια δεν έχει γίνει καμία αναφορά αν θα διατηρηθούν σε υπηρεσία και αν ναι πιο θα είναι το κόστος πιστοποίησης στα γαλλικά μαχητικά.


Τα αεροσκάφη μετά και την αποτυχία εκσυγχρονισμού των καμερών τύπου LOROP KS-127A, με δυνατότητα λήψης φωτογραφιών από ύψος έως 40.000 ποδών και σε απόσταση περίπου 70km, μαζί με την αγορά νέων ψηφιακών τύπου KS-127ΕΟ, και την ακόλουθη ένταξη σε υπηρεσία των ατρακτιδίων Goodrich DB-110 με δυνατότητες LOROP (Long Range Oblique Photography) δεν θα μπορούσαν να παραμένουν για πολύ ακόμα σε υπηρεσία καθώς έχουν και αυξημένο λειτουργικό κόστος με κάθε ώρα πτήσης να αγγίζει τα 16.350 ευρώ.


Συνολικά η ΠΑ είχε παραλάβει 28 επιχειρησιακά και 7 ακόμα για ανταλλακτικά μαχητικά του τύπου από ΗΠΑ και Γερμανία με τα πρώτα να φτάνουν στην Ελλάδα το 1978 ενώ τα «γερμανικά» είχαν παραδοθεί το 1993.


Tα τελευταία θεωρούνται καλύτερα καθώς είχαν καλύτερη ορατότητα για τους πιλότους και ορισμένα αναβαθμισμένα ηλεκτρονικά συστήματα για αποστολές βομβαρδισμού ενώ όλα έφεραν βλήματα AIM-9 Sidewinder και σύστημα αυτοπροστασίας αποτελούμενο από δέκτη προειδοποίησης ραντάρ ALR-91 και εκτοξευτή αερόφυλλων ALE-47.


Επιπλέον στις δυνατότητες των RF-4 ήταν και η ηλεκτρονική αναγνώριση με τα 4 ατρακτίδια ASTAC που έχουν δυνατότητα εντοπισμού και προσδιορισμού θέσης κάθε ηλεκτρονικής εκπομπής σε φάσμα συχνοτήτων μεταξύ της Β-band (250 – 500 MHz) και Κ-band (20 – 40 GHz), με ικανότητα κάλυψης περιοχής τουλάχιστον 160km².



Δεν υπάρχουν σχόλια: