Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Αποκάλυψη Onalert:Απόφαση-ανατροπή Μπεγλίτη για το σύστημα επικοινωνιών ΕΔ.


“Κλείσε το θέμα του συστήματος εικοινωνιών,τώρα”! Αυτή είναι η εντολή του ΥΕΘΑ Πάνου Μπεγλίτη προς τον Α/ΓΕΕΘΑ πτέραρχο Γ.Γιάγκο, ο οποίος έλαβε εγγράφως τη διαταγή …και ανακουφίστηκε!

Είναι το θέμα που  είχε αποκαλύψει το Onalert από το Μάϊο  κι έχει να κάνει με το Ενεργοποιημένο Σύστημα Επικοινωνιών Εθνικής Άμυνας που ενώ βρισκόταν στη τελική φάση του κάποιοι επιχείρησαν να ακυρώσουν τον διαγωνισμό.

Ο τότε ΥΕΘΑ Ε.Βενιζέλος,είχε παγώσει το θέμα προκαλώντας μεγάλη αναστάτωση στο ΓΕΕΘΑ που “καίγεται” για το ζήτημα.Γιατί;

Το Ενοποιημένο Σύστημα Επικοινωνιών Εθνικής Άμυνας (ΕΣΕΕΘΑ),είναι ένα έργο συγχρηματοδοτούμενο με πιστώσεις του ΝΑΤΟ, που φθάνουν τα 8.655.000 ευρώ. Ο εκσυγχρονισμός του συστήματος επικοινωνιών κρίνεται επιχειρησιακά απαραίτητος από το ΓΕΕΘΑ .

Πως έχει η υπόθεση:

•Ο εκσυγχρονισμός του Ενοποιημένου Συστήματος Επικοινωνιών Εθνικής Άμυνας είχε προγραμματιστεί από το 2003 με βάση πρόγραμμα του ΝΑΤΟ (1997/5CM00712-0). Η Συμμαχία το χρηματοδοτεί με 8.655.000 ευρώ συν 1.3 εκατομμύρια ευρώ ετησίως για τη συντήρησή του.

•Στις 4 Αυγούστου 2008 προκηρύχθηκε η δημοπράτηση του έργου.

•Στις 20 Ιουλίου 2010,μετά από μεγάλη καθυστέρηση που προκάλεσε τη δυσαρέσκεια του ΝΑΤΟ,υποβλήθηκαν προσφορές από 32 εταιρείες

•Κι ενώ στις αρχές του χρόνου είχαν αξιολογηθεί οι τεχνικές προσφορές και απόμενε η αξιολόγηση των τεχνικών προσφορών, ο διεθνής διαγωνισμός ακυρώθηκε!

Η άποψη ότι οι “τεχνικές προδιαγραφές έπρεπε να επικαιροποιηθούν”, επικράτησε απ΄ όσους την υποστήριζαν και ανάμεσα σ΄ αυτούς ήταν και ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Γ. Γραμματίδης,όπως προκύπτει από επιστολή του προς τον υπουργό Άμυνας Ευάγγελο Βενιζέλο με ημερομηνία 26 Ιανουαρίου 2010.

Ο κ.Γραμματίδης αφού ευχαριστεί θερμά “για την ευκαιρία που δώσατε στα μέλη του επιμελητηρίου μας να συζητήσουμε μαζί σας θέματα κοινού ενδιαφέροντος”, επισήμαινε:


“Σας θυμίζουμε το θέμα του διαγωνισμού “Υλοποίηση των Switching ,Control και Security υποσυστημάτων του Ενοποιημένου Συστήματος Επικοινωνίας Εθνικής Άμυνας (ΕΣΕΕΘΑ)”, για το οποίο κατανοήσατε την ανάγκη διακοπής του,ώστε να επικαιροποιηθούν οι προδιαγραφές που πρέπει να περιλαμβάνει”. 



Ωστόσο υπήρχε  ενημερωτικό σημείωμα του ΓΕΕΘΑ, στο οποίο αναφέρονται τα εξής σημαντικά για την υπόθεση:

• “Οι απαιτήσεις-τεχνικές προδιαγραφές του διαγωνισμού καλύπτουν όλα τα είδη της σύγχρονης τεχνολογίας ανά το κόσμο ...”

• “Οι πιθανές αναφορές σε αλλαγή των προδιαγραφών ή και όρων δεν υφίστανται για τους παρακάτω λόγους:
-Η τελευταία επικαιροποίηση έγινε το 2007.
-Οι υφιστάμενες προδιαγραφές έχουν εγκριθεί από το ΝΑΤΟ.”

• “Υπάρχει σαφής όρος στην διακήρυξη για τη δυνατότητα που παρέχεται στην προϊσταμένη αρχή για τροποποίηση των προδιαγραφών και όρων στην περίπτωση που υπάρξει νεώτερη τεχνολογία. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει νεώτερη τεχνολογία”.

•“Οι υποδομές του ΟΤΕ που μέχρι σήμερα χρησιμοποιούνται από τις Ένοπλες Δυνάμεις και διασφάλιζαν θέματα εθνικής ασφάλειας ,βρίσκονται ως γνωστόν από 1/1/2009 υπό τον έλεγχο Γερμανικής εταιρείας .Επομένως επιβάλλεται η επιτάχυνση της υλοποίησης του έργου ,ώστε οι Ένοπλες Δυνάμεις να βασίζονται σε ίδια μέσα”! Οι Γερμανοί δηλαδή ελέγχουν πλέον και δομές εθνικής ασφάλειας.

•Η συνέχεια του εγγράφου του ΓΕΕΘΑ , είχε ακόμη πιο κατηγορηματικά επιχειρήματα για άμεση ολοκλήρωση των διαδικασιών επισημαίνοντας ότι το αντίστοιχο έργο στη Τουρκία έχει προκηρυχθεί κι έχει χρηματοδοτηθεί πλήρως από το ΝΑΤΟ με 17.000.000 ευρώ.
Και κατέληγε επί λέξει στο συμπέρασμα-εισήγηση:

“Είναι προφανές ότι υπάρχει αδήριτη εθνική ανάγκη να προχωρήσει ο διαγωνισμός που βρίσκεται στη φάση αποσφράγισης των οικονομικών προσφορών και κατακύρωσης του έργου στο μειοδότη”.

Παρόλα αυτά το θέμα παρέμενε παγωμένο,μέχρι και πριν λίγες ημέρες που ο Μπεγλίτης έδωσε πράσινο φως στο Γιάγκο να προχωρήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: