Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Σκηνικό έντασης με ΝΟΤΑΜ στήνει η Άγκυρα στο Αιγαίο πριν τις εκλογές των ΗΠΑ

Σκηνικό έντασης στήνουν οι Τούρκοι στο Αιγαίο, καθώς μετά από πολύ καιρό επανέρχονται με ευθεία αμφισβήτηση του δικαιώματος αυτοάμυνας της Ελλάδας επί των νησιών του Α.Αιγαίου και ισχυρίζονται - σε ένα παιχνίδι υψηλού κινδύνου - ότι η Ελλάδα δεν έχει δικαίωμα δυτικά του 25ου Μεσημβρινού να αναπτύσσει στρατιωτικές δυνάμεις σε ασκήσεις που εμπλέκουν τα νησιά του Α.Αιγαίου στο σενάριό τους.


Με σχετική ΝΟΤΑΜ που εξέδωσαν σε απάντηση ελληνικής αντίστοιχης ΝΟΤΑΜ, υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα παραβιάζει διεθνείς συνθήκες εμπλέκοντας σε στρατιωτικές ασκήσεις τα νησιά Ικαρία, Χίο, Λήμνο, Λέσβο, Ψαρά, Σάμο και Σαμοθράκη, τα οποία είναι αποστρατιωτικοποιημένες ζώνες βάσει της συνθήκης παραχώρησης των νησιών του Α.Αιγαίου του 1914 ("THE 1914 SIX POWERS DECISION") και της Συνθήκης της Λοζάνης που ακολούθησε την Μικρασιατική Κατστροφή.

Η φρασεολογία που χρησιμοποιείται στις τουρκικές ΝΟΤΑΜ δίνει στην Ελλάδα τον χαρακτήρα "παράνομου κράτους" και συνακόλουθα τεκμηριώνει, κατά τους τουρκικούς ισχυρισμούς, δικαίωμα επέμβασης για επαναφορά στην πρότερη νόμιμη κατάσταση. 

Κάτι ανάλογο δηλαδή με αυτό που συνέβη στην Κύπρο το 1974, όταν χρησιμοποιήθηκαν συγκεκριμένα άρθρα της Συμφωνίας της Ζυρίχης για να τεκμηριωθεί - κατά την τουρκική άποψη - η απόβαση στο νησί. 

Όλα ξεκίνησαν όταν στις 20 Αυγούστου εκδόθηκε από την ΥΠΑ σειρά ΝΟΤΑΜ για μείζονες αεροναυτικές ασκήσεις του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας, με πραγματικά πυρά (ή και χωρίς πυρά) στο βόρειο και κεντρικό Αιγαίο, επί των παραπάνω νησιών ή στις θαλάσσιες περιοχές που περικλείουν τα νησιά για το διάστημα 17/09-31/10.

Η τουρκική απάντηση ηρθε τρεις ημέρες αργότερα με την έκδοση δύο ΝΟΤΑΜ, όπου στην μία χαρακτηρίζονται "παράνομες" οι ελληνικές ασκήσεις και στην δεύτερη γίνεται προσπάθεια υποβάθμισης της σημασίας που έχει η "ελληνική αρμοδιότητα επί του FIR".
Ας δούμε τις δύο τουρκικές ΝΟΤΑΜ:

Περί "παρανόμων δραστηριοτήτων":

A2929/12 (Issued for LTBB LGGG) - THIS NOTAM ISSUED TO CLARIFY THE A1275/12 NOTAM ISSUED BY GREEK
CAA.THE A1275/12 NOTAM ISSED BY GREEK CAA CONSTITUES A BREACH OF
GREECE S TREATY OBLIGATIONS PERTAINING TO THE DEMILITARIZED STATUS
OF EASTERN AEGEAN ISLANDSUNDER THE 1914 SIX POWERS DECISION THE 1923
LAUSANNE PEACE TREATY (WITH ITS ANNEX,THE CONVENTION RELATING TO THE
REGIME OF THE STRAITS).NICARIA,CHIOS,LEMNOS,AYA
EVSTRATIOS,MITYELENE,PSARA,SAMOS AND SEMOTHRACE,MENTINED IN THE
NOTAM AT REFERENCE HAS A DEMILITARIZED STATUS,THUS
NICARIA,CHIOS,LEMNOS,AYA EVSTRATIOS,MITYELENE,PSARA,SAMOS AND
SEMOTHRACE MUST NOT BE INCLUDED IN ANY SCENERIO/CONCEPT OF ANY
TRAINING OR EXERCISE. SFC - FL999, 17 SEP 05:00 2012 UNTIL 31 OCT 10:00 2012.
CREATED: 23 AUG 11:45 2012


Περί ορίων FIR:

A2928/12 (Issued for LTBB LGGG) - AS REGARDS TO THE GREEK NOTAM A1275/12 WHICH GIVES REFENCE TO THE
FIR LIMIT BY GIVING GEOGRAPHICAL COORDINATES,

WE WOULD LIKE TO REFER ONCE AGAIN TO THE TURKISH AIP ENR 2.1-1 WHICH
STATES THAT THE PORTION OF ISTANBUL FIR LIMIT BETWEEN THE POINTS
360456N-295958E AND THE POINT COINCIDING WITH THE BEGINNING POINT OF
THE TURKISH-GREEK LAND BORDER DOES NOT REFLECT OR IMPLY IN ANY WAY
ANY EXPRESSION OF OPINION WHATSOEVER REGARDING THE DELIMITATION OF
ANY KIND OF BOUNDARY AMONG THE PARTIES CONCERNED OR A BILATERALLY
AGREED PRACTICE.THE SAID LINE IS PURELY THEORETICAL AND SOLELY
SERVES ATS PURPOSES.THEREFORE ANY INFORMATION,INCLUDING COPS
PRESENTED IN REFERENCE TO THIS PART OF THE FIR IS FICTITIOUS AND
THEIR SOLE PURPOSE IS LIMITED TO ATS REQUIREMENTS. SFC - FL999, 17 SEP 05:00
2012 UNTIL 31 OCT 10:00 2012. CREATED: 23 AUG 11:25 2012.

Σίγουρα δεν είναι η πρώτη φορά που η Άγκυρα προχωρά στην έκδοση ΝΟΤΑΜ με ανάλογο περιεχόμενο, αν και η ΝΟΤΑΜ περί του FIR δεν είναι κάτι που συνηθίζει. 

Το βέβαιο είναι ότι για 40 ημέρες περίπου θα ζήσουμε σκηνικά υψηλής έντασης στο Αιγαίο, από την στιγμή που η Άγκυρα θα θελήσει να κάνει επίδειξη της θέσης ισχύος που θεωρεί ότι έχει έναντι της Αθήνας στην παρούσα χρονική συγκυρία. 

Είναι σαφές ότι η Τουρκία "ψάχνεται" για επεισόδιο. 

Σημειώνουμε την προβολή από τον τουρκικό Τύπο ... ανύπαρκτων αερομαχιών και δήθεν "παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου από ελληνικά μαχητικά" όπως είχαμε γράψει σε προγενέστερο σημείωμα. 

Μπορεί η γενικότερη αναταραχή στην περιοχή (συμπίπτει η περίοδος των ελληνικών ασκήσεων απόλυτα με την πιθανολογούμενη ισραηλινή επίθεση στο Ιράν πριν τις αμερικανικές εκλογές της 6ης Νοεμβρίου, χωρίς να αποκλείονται και ταυτόχρονες εξελίξεις στην Συρία) να ευνοεί την Άγκυρα να προχωρήσει σε "ολική διευθέτηση" των ανοικτών μετώπων και ταυτόχρονα επίλυση κρίσιμων ζητημάτων (ΑΟΖ, ενεργειακό κλπ) με "μία κι έξω" κίνηση. Ειδικά η περίοδος των αμερικανικών εκλογών θεωρείται έτσι ή αλλιώς "ιδανική" από την Άγκυρα για μια τέτοια κίνηση.

Οι επόμενοι μήνες μέχρι το τέλος του έτους θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι σε όλα τα επίπεδα ασφάλειας για την Ελλάδα από την στιγμή που ειδικά τώρα τίθενται θέματα "νομιμότητας" της ελληνικής κυριαρχίας στα εδάφη του Α.Αιγαίου από τον αναθεωρητικό γείτονα...

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: