Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

Η "γιορτή της Σημαίας" στη Θεσσαλονίκη και η αναπαράσταση της απελευθέρωσης

 
Ξεκίνησε στις 9.30 περίπου "Η γιορτή της σημαίας.:
Στα βήματα των ελευθερωτών" όπως ονομάζεται η εκδήλωση, που οργανώθηκε με πρωτοβουλία του Υπουργείου Μακεδονίας Θράκης" 


Πρόκειται για μια αναπαράσταση της απελευθέρωσης της πόλης, με την είσοδο του στρατού στη Θεσσαλονίκη, πριν από 100 χρόνια.



Στην αναπαράσταση συμμετείχαν εύζωνες, λόχοι της σχολής ευελπίδων, δυνάμεις της αστυνομίας, ενώ ακολουθούσαν πεζοπόρα τμήματα του στρατού, η φιλαρμονική και έφιπποι με 21 περίπου άλογα.



Τα «απελευθερωτικά» στρατιωτικά αγήματα πέρασαν έξω από την εκκλησία του Αγίου Μηνά, όπου και εκεί πραγματοποιήθηκε έπαρση της ελληνικής σημαίας στον εξώστη του ναού, όπως είχε γίνει και στις 27 Οκτωβρίου του 1912, από τους αξιωματικούς του ελληνικού στρατού, Ίωνα Δραγούμη και Αθανάσιο Εξαδάκτυλο.

Κάτι ανάλογο έγινε αργότερα και στο κτίριο του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, στη συμβολή των οδών Αγίας Σοφίας και Προξένου Κορομηλά, όπου στεγαζόταν το ελληνικό προξενείο, στη διάρκεια της τουρκοκρατίας.

Αυτή την ώρα πραγματοποιείται η πανηγυρική έπαρση της σημαίας, στο μνημείο του Λευκού Πύργου, η οποία συνοδεύεται από κανοβολισμούς, από πεδινή πυροβολαρχία, και από βολές πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού, τα οποία έχουν αγκυροβολήσεις από χθες στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, με την ευκαιρία των τριήμερων εορταστικών εκδηλώσεων.


Η τελετή πραγματοποιείται παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, ο οποίος την παρακολουθεί από τον εξώστη της Λέσχης Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης.


Παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας και Μακεδονίας – Θράκης, Π. Παναγιωτόπουλος και Θ. Καράογλου, βουλευτές κ.α. εκπρόσωποι φορέων.


www.onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: