Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018

Ενισχύεται επειγόντως η Εθνική Φρουρά: Τέλος το G3 – Οι κομάντος παρέλαβαν «Tavor X95»

Οι Κύπριοι κομάντος παρέλαβαν τα πρώτα αυτόματα τυφέκια «Tavor X95» , με τα οποία ανανεώνεται ο φορητός οπλισμός των μελών των ειδικών δυνάμεων της μεγαλονήσου.

 
Δέκα περίπου χρόνια τα εξοπλιστικά προγράμματα της Κυπριακής Δημοκρατίας παρέμεναν παγωμένα, τόσο λόγω των εξελίξεων στο Κυπριακό όσο και λόγω της οικονομικής κρίσης.


Στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης, η πρώτη φάση της οποίας ολοκληρώνεται το 2020, έχει αρχίσει η υλοποίηση εξοπλιστικών προγραμμάτων, αλλά και αλλαγών στη δομή της ΕΦ, με την πρόσληψη των ΣΥΟΠ και τη μείωση της στρατιωτικής θητείας στους 14 μήνες.




 
Μια σημαντική αλλαγή είναι η σταδιακή αντικατάσταση του φορητού οπλισμού με την απόσυρση των G3 (7,62 mm) και την αγορά βρετανικών όπλων της εταιρείας Accuracy και ισραηλινής κατασκευής Tavor Χ95.


Όπως ανέφερε  πηγή της ΕΦ, έχει ξεκινήσει πρόγραμμα ανανέωσης του φορητού οπλισμού με πρώτες τις ειδικές δυνάμεις (Καταδρομές, ΟΥΚ κ.λπ.). 

Επίσης τον φορητό οπλισμό θα αλλάξουν και κάποιες επιλεγμένες μονάδες του πεζικού.
 
Στη συνέχεια το πρόγραμμα θα επεκταθεί και στις υπόλοιπες μονάδες, ώστε να αντικατασταθούν σε μεγάλο βαθμό τα όπλα G3.

 Ο νέος φορητός οπλισμός προέρχεται κατά βάση από την εταιρεία Accurasy της Βρετανίας.
 
Πρόκειται για τυφέκια, όπλα ελεύθερου σκοπευτή, οπλοβομβιδοβόλα κ.λπ.


Παράλληλα με την αγορά του πλοίου ανοικτής θαλάσσης η ΕΦ προμηθεύτηκε στο πλαίσιο της συμφωνίας και αριθμό όπλων Tavor που κατασκευάζεται από την αμυντική βιομηχανία του Ισραήλ, Israel Weapon Industries Ltd (IWI). 


Ο νέος οπλισμός των ειδικών δυνάμεων είναι διαμετρήματος 5,56 mm (πρότυπα ΝΑΤΟ).


Μετά την αγορά του ισραηλινού πλοίου ανοικτής θαλάσσης για το οποίο η  υπάρχουσα προβλήτα δεν είναι ικανή να το φιλοξενήσει και θα γίνουν εργασίες για αυτό, ο κυπριακός στρατός  προμηθεύτηκε στο πλαίσιο της συμφωνίας και μεγάλο αριθμό όπλων Tavor X95 διαμετρήματος 5,56 mτης ισραηλινής εταιρείας Israel Weapon Industries Ltd (IWI), .

 
Η ΕΦ επίσης βρίσκεται σε διαδικασία ενίσχυσης του αρματικού δυναμικού με νέα άρματα μάχης αλλά και πυροβόλων διαφόρων διαμετρημάτων.

Σε υπηρεσία, βεβαίως, παραμένει ο κύριος κορμός των τεθωρακισμένων που είναι τα ρωσικά Τ-80 και θεωρούνται μέχρι σήμερα ως ιδιαιτέρως αξιόπιστα και αποτελεσματικά.


Όπως ανέφεραν έγκυρες πηγές, θα γίνει αξιολόγηση του συνόλου του υλικού της ΕΦ στον στρατό ξηράς και θα καταγραφούν οι ανάγκες, που αυτό σημαίνει είτε εκσυγχρονισμός κάποιων οπλικών συστημάτων είτε αγορά νέων όπου και αν επιβάλλεται και βεβαίως αν το επιτρέπουν τα οικονομικά του κράτους.



 
Υπενθυμίζουμε ότι προ μηνών Κύπρος και Ελλάδα αιφνιδιαστικά για πολλούς και για άλλους όχι,  είχαν αποφασίσει  να προχωρήσουν στην αναβάθμιση της συνεργασίας τους με κοινά εξοπλιστικά προγράμματα στο πλαίσιο της PESCO, η οποία προχωρά με άλματα αποκτώντας μόνιμη βάση κάτι που θα φέρει στο προσκήνιο την εμφάνιση του ευρωπαϊκού στρατού και των βάσεων του , μία εκ των οποίων θα έχει έδρα στην Κύπρο.


Το σκηνικό στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου εισερχόμενο  στην εποχή των «εξορύξεων» τόσο στην κυπριακή όσο και στην ελληνική ΑΟΖ ( αμήν και πότε θα την ανακηρύξουμε) προμηνύει «θύελλες και καταιγίδες» .


Για  αυτό ξαφνικά παρακολουθούμε έναν  «οργασμό» αμυντικών προμηθειών  εκτός την Τουρκία,  σε Ελλάδα και  Κύπρο με  την αναζήτηση ικανών  οπλικών συστημάτων.


Όλοι εξοπλίζονται με ότι δύναται ο καθένας για αυτό που θα προκαλέσει ενδεχομένως ο Ερντογάν, ο οποίος δεν μπορεί να αναμένει κάτι στην περιοχή , εκτός εάν «υφαρπάξει» ΑΟΖ από κάποια χώρα.

Όσο για την κατάσταση ασφαλείας στην Α.Μεσόγειο …..αυτή είναι ευμετάβλητη όσο δεν πάει ειδικά το επόμενο διάστημα που ξεκινούν οι εξορύξεις στην κυπριακή ΑΟΖ.


πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: