Παρασκευή 27 Μαρτίου 2020

ΟΤΑΝ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΚΑΠΟΙΟΙ ΓΕΡΟΝΤΕΣ ΕΛΕΓΑΝ ΠΩΣ ΘΑ ΔΙΑΛΥΘΕΙ Η Ε.Ε., ΤΟΤΕ ΤΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΑΝ ΓΡΑΦΙΚΟΥΣ

Το 2009 λίγο πριν κοιμηθεί γνωστός Γέροντας στις Καριές του Άγιου Όρους, είχε πει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει μέλλον και θα καταρρεύσει από τις αντιθέσεις μεταξύ των κρατών της.


Περίπου στα τέλη της δεκαετίας του ’80, ο μακαριστός Άγιος Παΐσιος είχε προβλέψει τι θα ακολουθούσε στην Ευρωπαική Ένωση και πως αυτή θα οδηγούνταν στη διάλυση.

Μπορεί να έχουν περάσει πολλά χρόνια, όμως ο Αγιορείτης μοναχός, ο γέροντας Άγιος Παΐσιος, είχε μιλήσει προφητικά για τη διάλυση της ονομαζόμενης τότε ΕΟΚ.


«Λίγα είναι τα ψωμιά της ΕΟΚ …
Δεν θα κρατήσει και πολλά χρόνια …
Θα την διαλύσουν οι Άγγλοι και οι Αμερικάνοι, αυτοί είναι ένας λαός και συνεργάζονται …
Σου λέει, τι γίνεται εδώ; 
Σηκώνει πάλι κεφάλι ο Χίτλερ; 
Έτσι θα την διαλύσουν …
 
Η κρίση του Κορονοιού έρχεται τώρα να επαληθεύσει αυτές τις προλέξεις

Η Ευρώπη απέτυχε να έχει κοινή απάντηση στην οικονομική κρίση του 2008, κάτι που όχι μόνο οδήγησε στο να έχει και την πιο αναιμική έξοδο αυτή αλλά και παραλίγο να ανατινάξει τα θεμέλια του κοινού νομίσματος και τώρα αποτυγχάνει να έχει κοινή απάντηση στην πανδημία. 

Του Κορονοιού

Η αντίφαση ανάμεσα στο να έχει κοινό νόμισμα και κοινούς αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες και από την άλλη μικρές πραγματικές κοινές παρεμβάσεις, τώρα γίνεται ακόμη πιο έντονη εν μέσω μιας τόσο μεγάλης παγκόσμιας έκτακτης ανάγκης.


Η αίσθηση ότι χώρες όπως η Γερμανία επιδιώκουν να έχουν τα οφέλη από το κοινό νόμισμα και την κοινή αγορά, να επιβάλλουν τη δική τους εκδοχή λιτότητας και συνάμα την κρίσιμη στιγμή να αρνούνται να αναλάβουν το κόστος της ντε φάκτο ηγεσίας του, αρνούμενες και την αλληλεγγύη και την κοινή αντιμετώπιση προβλημάτων είναι πιο έντονη παρά ποτέ.

Το «ευρωπαϊκό όραμα» δείχνει να είναι ήδη και αυτό ένα από τα θύματα της πανδημίας.


ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: