Δευτέρα 3 Αυγούστου 2020

Νέος φράχτης 27 χλμ στον Εβρο: Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος σε 5 κατασκευαστικές εταιρίες

Στην τελική ευθεία βρίσκεται πλέον η διαδικασία για επέκταση του φράχτη στον Εβρο.


Σύμφωνα με απολύτως επιβεβαιωμένες πληροφορίες τις οποίες επικαλείται η «Καθημερινή», την προηγούμενη εβδομάδα από το αρχηγείο της Αστυνομίας εστάλη πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος σε πέντε μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες.


Στην πρόσκληση παρατίθενται τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου και πλέον ανάδοχος θα ανακηρυχθεί η εταιρεία που θα καταθέσει τη πιο συμφέρουσα προσφορά.

  • Το θέμα απασχόλησε τη συνάντηση που είχε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης με τον εκτελεστικό διευθυντή του Frontex Φαμπρις Λετζερί, την περασμένη εβδομάδα στον Εβρο.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το συνολικό έργο που περιγράφεται στην προκήρυξη χωρίζεται σε δύο μέρη.

Το πρώτο αφορά την κατασκευή νέου φράχτη συνολικού μήκους 27 χλμ. στην περιοχή των Φερών. 
Δεν θα είναι συνεχόμενος, όπως ο υφιστάμενος.

Τα πρώτα 9 χλμ. θα φτιαχτούν στο «Πέταλο» Φερών, τα επόμενα 15 χλμ. θα καλύψουν την περιοχή του «Κτήματος Τσιρόζη», ενώ άλλα 2,5 χλμ. θα καλύψουν την περιοχή «Νέα Εγνατία».
  • Πρόκειται ουσιαστικά για δυσεπιτήρητα σημεία κατά μήκος της συνοριογραμμής Ελλάδας – Τουρκίας, όπου ο ποταμός Εβρος δεν λειτουργεί ως φυσικό σύνορο καθώς το τουρκικό έδαφος «μπαίνει» δυτικά του ποταμού.
Το δεύτερο σκέλος της προκήρυξης αφορά τη συντήρηση και την ενίσχυση του υφιστάμενου φράχτη μήκους 12,5 χλμ. που καλύπτει το χερσαίο τμήμα των συνόρων από τον μεθοριακό σταθμό 1 των Καστανιών μέχρι τη Νέα Βύσσα.

Ο φράχτης υπέστη φθορές κατά τη διάρκεια της πρόσφατης κρίσης με την Τουρκία, ενώ τα τελευταία 400 μέτρα στη θέση «πράσινη πόρτα» έχουν καταστραφεί ολοσχερώς εξαιτίας της κακοκαιρίας.

Η ανάδοχος εταιρεία καλείται να ενισχύσει τον φράχτη προσθέτοντας σε όλο το μήκος επιπλέον συρματόπλεγμα ύψους 5 μέτρων αντί για 3,5 που είναι σήμερα. 
Στο ψηλότερο σημείο θα τοποθετηθεί κονσερτίνα.

Αντίστοιχα τεχνικά χαρακτηριστικά θα έχει και ο νέος φράχτης που θα κατασκευαστεί στις Φέρες. 


Εξάλλου, στην προκήρυξη του έργου προβλέπεται η κατασκευή ενός οδικού δικτύου που θα εξασφαλίζει την πρόσβαση των αστυνομικών στον νέο φράκτη, καθώς και η κατασκευή φυλακίων.

Τις εξελίξεις στο θέμα είχε προαναγγείλει προ διμήνου ο κ. Χρυσοχοΐδης, επισημαίνοντας σε τηλεοπτική συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ ότι «ο φράχτης στον Εβρο προχωράει και σε λίγους μήνες θα είναι
πραγματικότητα».


Δεν έχει προσδιοριστεί με απόλυτη ακρίβεια ο χρόνος έναρξης των εργασιών, πολλώ δε μάλλον το πότε θα έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του νέου φράχτη.

Υπάρχει αισιοδοξία ότι τα έργα θα ξεκινήσουν ενδεχομένως και εντός του Σεπτεμβρίου.

Για τη χρηματοδότηση του έργου εξάλλου, το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. έχει ήδη δεσμεύσει  κονδύλι ύψους 30 εκατ. ευρώ από τον τακτικό προϋπολογισμό του 2020, ενώ αντίστοιχο ποσό πρόκειται να δεσμευθεί για τον ίδιο σκοπό και από τον προϋπολογισμό του 2021.

Η κατασκευή του νέου φράχτη όπως και του υφιστάμενου (το κόστος του δεν ξεπέρασε τα 5,5 εκατ. ευρώ) χρηματοδοτείται από εθνικούς και όχι κοινοτικούς πόρους.

Παράλληλα, προχωρά η εγκατάσταση του συστήματος αυτοματοποιημένης επιτήρησης των ελληνοτουρκικών συνόρων με σύστημα καμερών. 

Ανάδοχος του έργου έχει αναδειχθεί ο ΟΤΕ, που έχει ήδη αρχίσει να στέλνει τεχνικό και ηλεκτρολογικό εξοπλισμό στις αποθήκες της ΕΛ.ΑΣ. στον Εβρο. 

Το έργο προβλέπει την εγκατάσταση και λειτουργία 11 καμερών πάνω σε πυλώνες στην περιοχή από την Α.Δ. Ορεστιάδας μέχρι τη θάλασσα.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται αυξημένη μεταναστευτική πίεση κατά μήκος του Εβρου.

Οι αυξημένες ωστόσο απόπειρες εισόδου παράτυπων μεταναστών σε ελληνικό έδαφος συνδέονται με την «εποχικότητα» του φαινομένου, την πτώση δηλαδή της στάθμης του ποταμού Εβρου εξαιτίας του περιορισμού των βροχοπτώσεων και ουδεμία σχέση έχουν με τα γεγονότα του περασμένου Μαρτίου.

Οι περισσότερες συλλήψεις καθώς και «αποτροπές εισόδου» καταγράφονται στον κεντρικό Εβρο και συγκεκριμένα την περιοχή του Σουφλίου.

Πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: