Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal
Δεν έπρεπε να προκαλέσει εντύπωση η αντίδραση της Τουρκίας στην υπογραφή της συμφωνίας οριοθέτησης της ΑΟΖ μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου.
Πρώτα με την ακύρωση των συναντήσεων με την ελληνική αντιπροσωπεία, υπό τον πρέσβη Παύλο Αποστολίδη και στη συνέχεια με τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ανακοίνωσε ότι «η Άγκυρα ξεκινά εκ νέου τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο”.
Η αρχική ανακοίνωση της Άγκυρας, περιείχε βίαιο λόγο, και οι κινήσεις της κατοχικής δύναμης είναι αναμενόμενες από εδώ και πέρα.
Εν μέσω του Αυγούστου, και ενώ περιμέναμε λόγω του διαλόγου, που επέβαλε η Άγγελα Μέρκελ, ένα ήσυχο υπόλοιπο καλοκαιριού, υποθέτουμε ότι η Τουρκία θα «κατεβάσει» ξανά τον στόλο της στην περιοχή του Καστελορίζου.
Άλλωστε μίλησε ο ίδιος ο Ερντογάν, και δεν έχουμε λόγο να κάνουμε υποθέσεις.
- Πιστεύω ότι θα οδηγήσει τα πράγματα σε άσχημη κατάληξη, διότι αυτός είναι ο Ερντογάν. Βέβαια του λένε οι πάντες όχι, επέστρεψε στο διάλογο. Η Αμερική τον παροτρύνει να παρακαθίσει στις διαπραγματεύσεις ως τη μόνη λύση για την επίλυση των όποιων διαφορών θεωρεί ότι έχει με την Ελλάδα. Η πρόβλεψη είναι ότι και αυτή τη φορά δεν θα ακούσει κανένα.
Αλλά έχω αυτό το ένστικτο ότι λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο. Συντηρεί μία κατοχή, στην Κύπρο, τρεις πολέμους, στη Συρία, τη Λιβύη και το Ιράκ, και ένα εμφύλιο, στο τουρκικό Κουρδιστάν.
Στοχεύει εδώ και καιρό την Ελλάδα, και από την Πέμπτη επανήλθε στην άγρια πολεμική εναντίον του αλ Σίσι της Αιγύπτου, ο οποίος προτίμησε την Ελλάδα και όχι την Τουρκία.
Τον μισεί τον πρόεδρο της Αιγύπτου.
Και η όποια παύση του πολέμου, με τη χρήση των «Αδελφών Μουσουλμάνων», παρατηρήθηκε τελευταία, οφειλόταν στην ύστατη προσπάθειά του να σταματήσει την υπογραφή της οριοθέτησης της ΑΟΖ Ελλάδας και Αιγύπτου.
Από αυτό τον πολεμικό «χορό», που προκαλεί η Τουρκία, επηρεάζονται σχεδόν όλες οι χώρες της Μεσογείου.
Σιωπούν όλες οι κυβερνήσεις, εκτός της Ελλάδας, που αντιμετώπισε αποτελεσματικά τις τουρκικές επιθέσεις και προκλήσεις στον Έβρο και το Καστελόριζο.
Στη νέα κρίση που εκκολάπτεται, ας ελπίσουμε ότι η Αθήνα δεν θα είναι μόνη. Εικάζω ότι θα έχει βοήθεια.
Αλαζονικός, όπως πάντα, μίλησε έξω από την Αγία Σοφία ως η Τουρκία να είναι η μεγαλύτερη υπερδύναμη στον πλανήτη.
Διέγραψε την ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία, αλλά δεν εξαρτάται από αυτόν. Είναι ένα γεγονός, που διαγράφει και το παράνομο μνημόνιο της Τουρκίας με το καθεστώς της Λιβύης.
«Συνεχίζουμε στο δρόμο μας, είμαστε ισχυρότεροι σήμερα από χθες, αύριο θα είμαστε ακόμα πιο δυνατοί», δήλωσε ο Ερντογάν.
Και τα λέει αυτά, ενώ η οικονομία του έχει καταρρεύσει.
Και κρατείται στη ζωή από το Κατάρ και κάποια άλλα διεφθαρμένα καθεστώτα.
- Από την Ουάσιγκτον, ήταν θετικό το νεύμα για τη συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις, τα πολλά λόγια είναι φτώχεια για τους Αμερικανούς.
Η απάντηση που έδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ερώτηση μας, θεωρώ ότι είναι ικανοποιητική, διότι σημειώνει την ανάγκη να επιλύονται οι διαφορές ειρηνικά και στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, κάτι που δεν κάνει η Τουρκία. Αντίθετα αυτό έπραξαν η Αθήνα και το Κάιρο.
Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ενθαρρύνουν όλα τα κράτη να επιλύουν τα θέματα για τα θαλάσσια σύνορά τους ειρηνικά σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
Είναι σημαντικό ότι την απάντηση συνόδευε και η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη συνομιλία του υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών.
Όταν τηλεφώνησε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών στον κ. Σούκρι αυτός βρισκόταν με τον κ. Δένδια και μαζί έβαζαν τις τελευταίες πινελιές της συμφωνίας για την οριοθέτηση της ΑΟΖ.
Ο κ. Σούκρι ενημέρωσε τον κ. Πομπέο για τη συμφωνία, που επρόκειτο να υπογράψει με τον κ. Δένδια.
Θυμίζω ότι η επίσημη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών είναι ότι τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, όπως οι ηπειρωτικές περιοχές.
Μου έκανε εντύπωση ότι σημαντικοί αναλυτές στην Ουάσιγκτον, που επηρεάζουν τα πολιτικά πράγματα, δέχθηκαν με μεγάλη ικανοποίηση τη συμφωνία.
- Ένα άλλο σοβαρό ζήτημα που προέκυψε, πέραν των κρίσιμων κενών που έχει η συμφωνία για την Κρήτη και μερικά νησιά των Δωδεκανήσων, είναι ο κίνδυνος να αποκοπεί η Κύπρος από την Ελλάδα. Με τα σημερινά δεδομένα, η οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών, θεωρείται αδύνατη, ενώ θα έπρεπε να ακολουθήσει την καλή κίνηση της Αθήνας με την Αίγυπτο.
Ο Νίκος Δένδιας έσπευσε να μιλήσει την Παρασκευή με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη.
Τον ενημέρωσε λεπτομερώς. Του έστειλε και το κείμενο της συμφωνίας και αυτό δείχνει τη στενή συνεργασία και την αμοιβαία εμπιστοσύνη.
Αν και οι Ελληνοκύπριοι δεν είναι απόλυτα ευχαριστημένοι και ζητούν να οριοθετηθεί η δική τους ΑΟΖ με την Ελλάδα, δεν θα προκαλέσουν κανένα πρόβλημα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Και αυτή η απόφασή, τους τιμά.
Ο κ. Χριστοδουλίδης πιστεύει ότι η συμφωνία «αποδεικνύει περίτρανα και στέλνει μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι οι συμφωνίες οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών συνομολογούνται μέσω διαπραγματεύσεων, καλή τη πίστει, όπως άλλωστε προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, και όχι με μονομερείς ενέργειες ή με παράνομες και νομικά ανυπόστατες πράξεις, όπως το Τουρκο-Λιβυκό Μνημόνιο».
Αν πιστέψουμε τον Τούρκο πρόεδρο, η κατοχική δύναμη αναμένεται τις επόμενες μέρες να ανοίξει την πόρτα του φρενοκομείου. Η Αθήνα μπορεί να αναγκαστεί να απαντήσει στην άνευ προηγουμένου πρόκληση που θα προκύψει από την απόφαση του Ερντογάν, όπως τη δημοσιοποίησε την Παρασκευή.
Ένα ερώτημα που προκύπτει είναι τι θα πράξει ο στρατηγός αλ Σίσι εάν η πρόκληση συμβεί στην ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου.
Και το δεύτερο ερώτημα, που είναι και πιο σοβαρό, είναι τι θα πράξει η Αθήνα εάν η Τουρκία επιτεθεί ξανά εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Σε αυτή τη νέα πρόκληση της Τουρκίας, που ανακοίνωσε ο Ερντογάν, οι χώρες της Μεσογείου και της άβουλης Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να απαντήσουν.
Διότι αν δεν σταματήσουν τώρα τον Ερντογάν, αργότερα μπορεί να είναι πολύ αργά…
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου