Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

ΠΡΟΣ ΑΝΑΘΕΡΜΑΝΣΗ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΙΣΡΑΗΛ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Σε εξέλιξη είναι η επιχειρούμενη από το Ισραήλ αναβάθμιση των σχέσεών του με την Τουρκία, κάτι που νομοτελειακά θα συνέβαινε και το γράφαμε εδώ και μήνες.


 Όπως επίσης υποστηρίζαμε, πως οι ελληνοισραηλινές σχέσεις πρέπει να βαθύνουν, αποδεσμευμένες από τη σχέση Ισραήλ-Τουρκίας. 

Ακόμη και να τα βρουν μεταξύ τους, εμείς οφείλουμε να σχεδιάσουμε αυτόνομα τις συμμαχίες μας και μέσα από την δική μας οπτική: 

Την εξυπηρέτηση των εθνικών συμφερόντων του Ελληνισμού και μόνον αυτό. 

Κάτι που περνάει μέσα από πραγματικά πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική.

Λόγω της ευρύτερης γεωπολιτικής αναταραχής στην περιοχή, κυρίως εξ' αιτίας της κρίσης της Συρίας, η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της Ουάσιγκτον και του Τελ Αβίβ.
Απόδειξη: 

Μέσα σε λίγες ημέρες επισκέφθηκαν την Αθήνα ο πρώην πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, ο υφυπουργός Οικονομικών Τσάρλς Κόλινς και ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Γκόρντον. 

Είναι φανερό πως οι εξελίξεις αναγκάζουν τους Αμερικανούς να εντείνουν την παρουσία τους στην ανατολική Μεσόγειο, επιμένοντας όμως να ποντάρουν στην Τουρκία. 

Απόδειξη:
Η καθ' όλα προκλητική δήλωση του Φίλιπ Γκόρντον για την ελληνική ΑΟΖ, με την οποία δήλωση τάχθηκε κατά μονομερών ενεργειών.

Ουσιαστικά, τι είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος; Πως η Ελλάδα δεν μπορεί να ανακηρύξει μονομερώς την ΑΟΖ της.

Η εκτίμηση των αναλυτών και διεθνολόγων του ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α., είναι πως η αλλαγή στην στάση του Ισραήλ συνδέεται με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και ειδικότερα την κρίση στη Συρία, ακόμη σε βάθος χρόνου με ένα χτύπημα κατά του Ιράν, που ίσως επισυμβεί μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ. 

Το Ισραήλ είναι φανερό πως τώρα επιδιώκει ένα minimum συναίνεσης με την Τουρκία, προς όφελος των στόχων του. 

Το Τελ Αβίβ επιθυμεί από την άλλη το ταχύτερο δυνατό να εκμεταλλευτεί με την Κύπρο τα κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου που είναι εντός των ΑΟΖ των δύο χωρών, ενώ θέλει εμφανέστατα τη στενή συνεργασία με την Ελλάδα, μέσα από την οποία αποκτά στρατηγικό βάθος προς δυσμάς.

Στις αρχές Αυγούστου θα επισκεφθεί την Ελλάδα ο Ισραηλινός πρόεδρος Σιμόν Πέρες, στοχεύοντας στην περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών σχέσεων. 

Το ενεργειακό και η στρατιωτική συνεργασία θα είναι στην κορυφή της ατζέντας των συνομιλιών, και εκεί θα πρέπει να εστιάσουμε και εμείς. 

 Ζητώντας από την ισραηλινή πλευρά και εμείς ανταλλάγματα, αφού οι σχέσεις οφείλουν να διέπονται από αμοιβαιότητα. 

Και ειδικά στην ενέργεια και την άμυνα υπάρχουν περιθώρια, που να εξυπηρετούν και τα ελληνικά συμφέροντα στην ανατ. Μεσόγειο...

Δεν υπάρχουν σχόλια: