Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

Στρατιωτικοί: "Καμμία εμπιστοσύνη στους πολιτικούς"


Μπορεί να μην ακούγεται ευχάριστο,αλλά δεν μπορεί να το αρνηθεί κανείς.


Η εμπιστοσύνη των πολιτών στους πολιτικούς έχει χαθεί.
Και αυτό αφορά και στους στρατιωτικούς οι οποίοι το δηλώνουν σε κάθε ευκαιρία.
 
Ο ΣΥΣΜΕΔ το επανέλαβε στην συνάντηση που είχε με τον Πάνο Καμμένο.

Από μεριάς του Συνδέσμου μεταφέρθηκε στην αντιπροσωπεία των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ η διαπίστωση ότι οι Έλληνες στρατιωτικοί δεν έχουν, πλέον, εμπιστοσύνη στους πολιτικούς, 
καθιστώντας τους υπευθύνους για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει, απόρροια των ιδίων πολιτικών επιλογών και της απόστασης που κράτησαν από τα στελέχη, αναζητώντας πληροφόρηση από λάθος πομπούς.

Στηλιτεύθηκε η διαχρονική κομματοκρατία που κρατεί στις τάξεις των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων αναφορικά με τις κρίσεις και τις μεταθέσεις του προσωπικού, η οποία εγκλωβίζει τα στελέχη και τις οικογένειές τους σε μια αέναη προσπάθεια κατανόησης της φερόμενης αξιοκρατίας και διαφάνειας που εξαγγέλεται, αλλά δεν εφαρμόζεται.


Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ τόνισαν τη θέση τους για απεγκλωβισμό της πολιτικής ηγεσίας από τη διαδικασία των εσωτερικών λειτουργιών του στρατεύματος, κυρίως αναφορικά με τις κρίσεις και τις μεταθέσεις, και υποσχέθηκαν τη στήριξή τους σε οτιδήποτε κινείται προς αυτή την κατεύθυνση.


Ο Σύνδεσμος παρέδωσε στην αντιπροσωπεία των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ υπόμνημα (διαβάστε το υπόμνημα) με τα κύρια σημεία της δραστηριότητάς του και των προβληματισμών που απασχολούν τους Έλληνες στρατιωτικούς, συνοδευόμενα από συγκεκριμένες προτάσεις και νομοθετικές παρεμβάσεις, λαμβάνοντας τη δέσμευση για τη μελέτη τους και τυχόν κοινοβουλευτική παρέμβαση.

Από τα αναγραφόμενα στο υπόμνημα σημεία αναπτύχθηκαν προφορικά τα εξής:

1. Νομοθετική ρύθμιση για την ύπαρξη της σωματειακής δραστηριότητας στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων.

Μετά την υπ΄ αριθμ. 3/2012 απόφαση του Αρείου Πάγου και τη διαχρονική επιφυλακτικότητα της Πολιτείας, ο Σύνδεσμος πιστεύει ότι έχουν ωριμάσει, πλέον, όλες εκείνες οι υποκειμενικές και αντικειμενικές συνθήκες που βοηθούν στη νομοθετική παρέμβαση για τη σωστή εγκαθίδρυση και λειτουργία της σωματειακής δραστηριότητας στις τάξεις των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, όπως ο Σύνδεσμος μέχρι τώρα έχει επιδείξει και αποδείξει. 


2. Μισθολόγιο

Ο Σύνδεσμος μετέφερε τη δυσαρέσκεια των στελεχών αναφορικά με τη φημολογούμενη περαιτέρω μείωση στα ήδη πενιχρά εισοδήματά τους και τόνισε την αναγκαιότητα ύπαρξης φραγμού προς τα σχέδια των ντόπιων και ξένων Τροϊκανών δυναστών μας. 
 
Ανέδειξε τον εμπαιγμό που υπέστησαν με το διατηρούμενο "πάγωμα" των ΕΧΥ και των μισθολογικών προαγωγών και τη μονιμότητα που τείνει να θεσπιστεί, παρά τις δηλώσεις των πολιτικών μας περί του αντιθέτου.

Γνώρισε ότι το κλίμα που επικρατεί στις Μονάδες δεν είναι αυτό που διαπιστώνεται και αναγγέλεται κατά τις διάφορες επισκέψεις, αλλά ακριβώς το αντίθετο. 
 
Δυσφορία και πλήρη απογοήτευση, με ότι αυτό συνεπάγεται στο αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η στάση των υπευθύνων είναι αυτή που θα καθορίσει και την τυχόν στάση των στελεχών τα οποία είναι έτοιμα να "βγουν στα κεραμύδια".

Για το θέμα αυτό οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ δήλωσαν τη θέση τους ότι οι μισθοί των στρατιωτικών πρέπει να επανέλθουν στα επίπεδα προ των μειώσεων (του 2009) με τάση μάλιστα αύξησης, λόγω της ιδιαιτερότητας του επαγγέλματος. 
 
Δήλωσαν τη συμπαράσταση και υποστήριξή τους σε τυχόν νόμιμες ενέργειες του Συνδέσμου, αναφορικά με τα τεκταινόμενα στο θέμα αυτό. 

3. Μεταθέσεις - στέγαση

Αναπτύχθηκε συζήτηση για το φλέγον θέμα των στελεχών, περί μεταθέσεων και στεγάσεώς των.

Μεταθέσεις - Τονίσθηκε από το Σύνδεσμο η θετικότητα της κατάρτισης Υπουργικής απόφασης (κ.κ. Βενιζέλου και Ραγκούση) παραμετροποίησης (μοριοποίησης) συγκεκριμένων κριτηρίων που λαμβάνονται υπόψη κατά το σχεδιασμό και υλοποίηση των μεταθέσεων των στελεχών, η οποία ήταν πάγιο αίτημα του Συνδέσμου, πλην όμως στηλιτεύθηκε η μη, ουσιαστικά, εφαρμογή της, καθόσον επεισέρχεται πλήρως ο υποκειμενικός παράγοντας (και κατά περίπτωση ο εκάστοτε "κομματικός μηχανισμός"), που αλλοιώνει στον πυρήνα της την ίδια την απόφαση και βούληση του συντάκτη της για τη μέριμνα του προσωπικού, καθιστώντας την έμπρακτα ανεφάρμοστη που ωθεί τα στελέχη στην Ελληνική δικαιοσύνη, ως το μοναδικό βοηθό υποστήριξης.

Στο σημείο αυτό, δε, τονίσθηκε ότι ο Σύνδεσμος, με την έκδοση της ως άνω απόφασης (κ. Βενιζέλου) πρότεινε συγκεκριμένα σημεία τροποποίησης - βελτίωσής της, τα οποία έτυχαν δημόσιας διαβούλευσης από τα στελέχη των ΕΔ, με εντολή του κ. Ραγκούση, πλην όμως διαφάνηκε η έντονη αντίδραση και παρέμβαση των υπευθύνων σε 2, τουλάχιστον, μείζονος σημασίας θέματα.

Το πρώτο σχετικά με την τοποθέτηση του στελέχους σε φρουρά προτιμήσεώς του στα 25 χρόνια πραγματικής υπηρεσίας και 6 μεταθέσεις, που τροποποιήθηκε προς το δυσμενέστερο (ακόμη και από το υπάρχον) με την "παγωμένη" απόφαση (κατά διαταγή του κ. Αβραμόπουλου θα έχει εφαρμογή από 1-1-2013) του κ. Ραγκούση (8 μεταθέσεις στα 30 χρόνια εξαιρουμένων φρουρών προτίμησης) και το δεύτερο σχετικά με την ποινική και διοικητική ευθύνη που πρέπει να έχουν οι συγκροτούντες τα συμβούλια μεταθέσεων, σε περίπτωση που διαπιστωθεί η παρέκλιση εκ της αποφάσεως.  

Στέγαση - Τονίσθηκε από το Σύνδεσμο η αδυναμία των στελεχών, συνεπεία των συνεχών περικοπών στα εισοδήματα, να καταβάλλουν το αντίτιμο που ζητείται για τη στέγαση της οικογένειας, σε αυτούς που δεν διαθέτουν στην περιοχή της Μονάδας όπου υπηρετούν ιδιόκτητη κατοικία, ιδίως στις περιοχές των νήσων και της παραμεθορίου, που τείνει να γίνει εκμετάλλευση, εκ μέρους των ιδιοκτητών, και ανάγκη εκ μέρους των μετατιθέμενων στελεχών.

Πρέπει, άμεσα, να κλείσουν τα στρατόπεδα που δεν χρειάζονται και να ενεργοποιηθούν ίδιοι μηχανισμοί των Ενόπλων Δυνάμεων, χωρίς ιδιωτικές παρεμβάσεις, προκειμένου να ανεγερθούν στα στρατόπεδα αυτά οικίες που θα φιλοξενήσουν τις υπαρκτές στεγαστικές ανάγκες του συνόλου των μονίμων στελεχών, με την εγκατάσταση φωτοβολταΙκών συστημάτων.
   
Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
συμφώνησαν με τα ανωτέρω και θα καταβάλλουν στα πλαίσια των δυνατοτήτων τους κάθε προσπάθεια να πιέσουν προς αυτή την κατεύθυνση.

3. Συνταξιοδοτικά

Πέραν των άλλων, τονίσθηκε από το Σύνδεσμο η αδικία που υπέστησαν οι Έλληνες στρατιωτικοί, μετά την εφαρμογή των ασφαλιστικών - συνταξιοδοτικών νόμων του 2010, που κατετάγησαν στις Ένοπλες Δυνάμεις τα έτη 1990 - 1993 και την αιφνιδιαστική και άνευ εξηγήσεως συμπεριφορά της Πολιτείας απέναντί τους ως "νέων" ασφαλισμένων έναντι της όμοιας ως "παλαιών" που μέχρι τη θέσπιση των νόμων εφαρμοζόταν. 

4. Ωράριο εργασίας - αποζημίωση υπερωρία - νυκτερινών

Τονίσθηκε έντονα η καταστρατήγιση των θεσμοθετημένων κειμένων που αφορούν στο ωράριο εργασίας των Ελλήνων στρατιωτικών, ως και η εσαεί απλήρωτη εργασία που αυτοί παρέχουν και ζητήθηκε η υποστήριξη του κινήματος προς την κατεύθυνση της νομοθέτησης της αποζημίωσης των υπερωριών κλπ.

Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
τόνισαν ότι θεωρούν τον Έλληνα στρατιωτικό ως δημόσιο λειτουργό και υπό αυτή την έννοια θα ασκηθούν "πιέσεις" προς την κατεύθυνση της αποζημίωσης που πραγματικά αξίζει για το λειτούργημα που επιτελεί, αποστέλλοντάς μας τις προτάσεις του κινήματος για το μισθολόγιο των στρατιωτικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: