Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

Η SVR στρατολογούσε παιδιά-κατασκόπους

http://strategyreports.files.wordpress.com/2012/07/ob-tx222_russsp_g_20120725231223.jpg
Οι Donald Heathfield (πραγματικό όνομα: Andrey Bezrukov) και Tracey Foley (Yelena Vavilova) θα έστελναν το γιο τους Tim Foley στη Ρωσία για εκπαίδευση από τη SVR.


Νέα στοιχεία έφερε στο φως με άρθρο η Wall Street Journal, σύμφωνα με το οποίο το κύκλωμα Ρώσων κατασκόπων, που εξαρθρώθηκε στις ΗΠΑ τον Ιούνιο του 2010 και οδήγησε στη μεγαλύτερη ανταλλαγή κατασκόπων από το Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικό και έτοιμο να αρχίσει τη στρατολόγηση μικρών παιδιών από τη Ρωσία με στόχο την αποστολή τους στις ΗΠΑ ως Αμερικανοί πολίτες. 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, την εποχή της σύλληψης των 10 Ρώσων κατασκόπων, τα μέλη του δικτύου είχαν επτά παιδιά, τα περισσότερα γεννημένα στις ΗΠΑ, ηλικιών μεταξύ ενός και είκοσι ετών. 

Τα μέλη της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών SVR είχαν καταλάβει θέσεις με πρόσβαση σε κυβερνητικούς αξιωματούχους, όπως σε think tank της Ουάσιγκτον. 

Οι ψευδείς ταυτότητες των Ρώσων πρακτόρων, που στην ορολογία των μυστικών υπηρεσιών ονομάζονται «μύθοι», ήταν τόσο τελειοποιημένες που οι κάτοχοί τους μπόρεσαν να βρουν δουλειές και να εγγραφούν στα μητρώα των αμερικανικών πόλεων, όπου διέμεναν. 

Οι πράκτορες παρέμειναν προσεκτικοί ώστε να μην αναζητήσουν δουλειά σε επιχειρήσεις με συμβόλαια για το Πεντάγωνο ή τη CIA, που υφίστανται ενδελεχείς ελέγχους ταυτότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: