Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Επιμένει ο πασάς για τους Ιμάμηδες στη Θράκη μας ...Απειλεί και ''στέλνει'' τον (Ναύαρχο Μπαρμπαρόσα) !


Με τα «αγκάθια» του μειονοτικού ζητήματος συνεχίζει να στρώνει τον δρόμο του Ελληνα πρωθυπουργού προς την Αγκυρα ο Ταγίπ Ερντογάν, καθώς και χθες παρουσίασε την «ατζέντα Θράκης» στην ΚΟ του κόμματός του.


Ο Ταγίπ Ερντογάν και χθες έθεσε «ατζέντα Θράκης» μιλώντας στην ΚΟ του κόμματός του.

Με την τακτική αυτή, ο κ. Ερντογάν επιβαρύνει το κλίμα των διμερών σχέσεων, καθώς δίνει την εντύπωση ότι επιχειρεί να παγιδεύσει την ελληνική πλευρά σε διμερή συζήτηση επί του μειονοτικού ζητήματος, κάτι που αποτελεί κόκκινη γραμμή για την Ελλάδα, και εν όψει του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ των δύο κυβερνήσεων στις 5 Μαρτίου στην Αγκυρα δυσχεραίνει τις δυνατότητες συνεννόησης.

Παρά το γεγονός ότι ο κ. Ερντογάν αναφερόταν στο μείζον ζήτημα της υιοθέτησης νέου συντάγματος της Τουρκίας, επέλεξε να ενημερώσει τους βουλευτές του για τη συνάντησή του με τον Α. Σαμαρά στο Κατάρ, επαναφέροντας και νέα θέματα.

Ο κ. Ερντογάν είπε ότι υπάρχει η εκκρεμότητα της ανάληψης καθηκόντων από τους «εκλεγμένους μουφτήδες», αναφέρθηκε στα «προβλήματα» που υπήρξαν στις αρχές της σχολικής χρονιάς (με τα παιδιά που δεν μπορούσαν να εγγραφούν στην Α' Δημοτικού καθώς δεν είχαν περάσει από τα δημόσια νηπιαγωγεία) δηλώνοντας την «ευαισθησία» του για τη λειτουργία δίγλωσσων νηπιαγωγείων, ενώ για τον νόμο των ιμάμηδων ενημέρωσε τους βουλευτές του ότι ζήτησε από τον Α. Σαμαρά την ακύρωσή του.

Το νέο σεισμογραφικό σκάφος μήκους 84 μέτρων της κρατικής εταιρείας πετρελαίου της Τουρκίας

Το νέο σεισμογραφικό σκάφος μήκους 84 μέτρων της κρατικής εταιρείας πετρελαίου της Τουρκίας

Ο Τούρκος πρωθυπουργός ζήτησε, όπως είπε, από τον κ. Σαμαρά να επιδείξει η Ελλάδα «ευαισθησία για τα θέματα των μειονοτήτων και να λαμβάνονται υπόψη οι απόψεις τους και να συμμορφώνεται με τη Συνθήκη της Λοζάνης».

«Συγκρίσεις»

Εσπευσε μάλιστα να κάνει συγκρίσεις λέγοντας ότι σε αντίθεση με την Ελλάδα η Τουρκία δείχνει «ευαισθησία για τον Πατριάρχη, τον οποίο δεν διορίζει», όπως είπε, «η Τουρκία».

Το υπουργείο Εξωτερικών απάντησε στις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού (αν και δεν είναι διαθέσιμα ακόμη επίσημα πρακτικά), προειδοποιώντας ότι «τέτοιες δηλώσεις κάθε άλλο παρά βοηθούν το κλίμα στις διμερείς σχέσεις».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ τόνισε ότι η Ελλάδα χειρίζεται με «υπευθυνότητα τα θέματα που αφορούν τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη στο πλαίσιο των αρχών της ισονομίας, της ισοπολιτείας και της ελεύθερης άσκησης των θρησκευτικών δικαιωμάτων της».

ΑΓΟΡΑ Ερευνητικό σκάφος στην εταιρεία πετρελαίου

Πέρασε χθες τα Δαρδανέλια το νέο απόκτημα της τουρκικής κρατικής εταιρείας πετρελαίου ΤΡΑΟ, το ερευνητικό σκάφος που έχει δυνατότητα για δισδιάστατες και τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες και αγοράστηκε από τη νορβηγική εταιρεία Norwegian Polarcus έναντι 130 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το σεισμογραφικό σκάφος μήκους 84 μέτρων, που διαθέτει και χώρο προσγείωσης ελικοπτέρου Σικόρσκι, θα ονομαστεί «Ναύαρχος Μπαρμπαρόσα» και θα πραγματοποιήσει, όπως είπε ο υπουργός Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ, έρευνες στη Μαύρη Θάλασσα και κατόπιν στη Μεσόγειο.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία έχει εκδώσει άδειες για πραγματοποίηση ερευνών εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στη Ρόδο και στο Καστελόριζο, τις οποίες όμως δύσκολα θα μπορούσαν να υλοποιήσουν χωρίς δικό τους ερευνητικό σκάφος.

Το πλοίο θα παρουσιαστεί επίσημα σε τελετή που θα γίνει στην προβλήτα του Μπεσίκτας.

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: