Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

ΠΙΛΟΤΟΙ ΤΗΣ ΤΗΚ Η "ΠΗΓΗ ΔΙΑΡΡΟΗΣ" - Απόρρητα για F-16, AMRAAM και ΗΑWK απέσπασε η ομάδα των "Ελλήνων" πρακτόρων


Νέα άκρως ενδιαφέροντα στοιχεία προκύπτουν για την ομάδα των πρακτόρων που κατά τις τουρκικές αρχές κατάφερε να διαρρεύσει στην Ελλάδα πλήθος άκρως απόρρητων εγγράφων για τη δομή δυνάμεων, επιχειρησιακά σχέδια της τουρκικής Αεροπορίας καθώς και απόρρητες πληροφορίες για την αεράμυνα της χώρας.
 
Σε συνέχεια των στοιχείων που προκύπτουν και δημοσιεύονται φέροντας σε ιδιαίτερα δεινή θέση την ηγεσία των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και τις υπηρεσίες αντι-κατασκοπίας της Άγκυρας, αποκαλύπτεται ότι αποσπάστηκαν απόρρητες πληροφορίες για συστήματα, ηλεκτρονικού πολέμου, τεχνικά δεδομένα για τα μαχητικά F-16 και πυραύλους AMRAAM της τουρκικής Αεροπορίας καθώς και συχνότητες επικοινωνιών και φύλλα αποδόσεως χειριστών πολεμικών Μοιρών.
 
Η έκταση και το εύρος των πληροφοριών που διέρρευσαν προκαλούν έκπληξη όμως αναφέρονται επί λέξει σε δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Zaman η οποία φέρνει στη δημοσιότητα στοιχεία που πραγματικά σοκάρουν και εφόσον ευσταθούν εκθέτουν ανεπανόρθωτα τις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις. 
 
Διάφορα ονόματα έχουν δημοσιευτεί για την εμπλοκή τους σε διαφορετικά περιστατικά απόσπασης απόρρητων πληροφοριών που έχουν τεκμηριωθεί αλλά σε αυτά έρχεται να προστεθεί το όνομα ενός πιλότου της τουρκικής Αεροπορίας.
 
Ο Ersin Kapucu ταυτοποιείται ως πιλότος της τουρκικής Αεροπορίας και σε αυτόν αποδίδεται η διαρροή άκρως απόρρητων πληροφοριών για τη χρήση συστημάτων και τακτικών ηλεκτρονικού πολέμου που χρησιμοποιεί η τουρκική Αεροπορία «και το ΝΑΤΟ» όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.    
 
Από τις ανακριτικές αρχές έχει προκύψει ότι παρέδωσε σε άγνωστους αποδέκτες 22 σχετικές παρουσιάσεις σε ψηφιακή μορφή που χρονολογούνται από το 2009. Τα στοιχεία τον εμπλέκουν και σε απόπειρα διαρροής κωδικών τους οποίους φέρεται ότι ήταν έτοιμος να παραδώσει,  ενώ τα μέλη του κυκλώματος κατασκοπίας χαρακτήριζαν ως «δεδομένα ιδιαίτερα αποδοτικά».
 
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ  ΓΙΑ ΜΑΧΗΤΙΚΑ F-16, ΠΥΡΑΥΛΟΥΣ AMRAAM ΚΑΙ HAWK
 
Στο σκληρό πυρήνα των αποκαλύψεων ακούγεται απίστευτο αλλά συμπεριλαμβάνονται απόρρητα δεδομένα και έγγραφα σχετικά με μαχητικά F-16 και πυραύλους ΑΙΜ-120 AMRAAM που διαθέτει η τουρκική Αεροπορία και διέρευσαν από εν ενεργεία στελέχη της.
 
Αναφέρεται οτι έχουν εξαιρεθεί τεχνικά εγχειρίδια σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή για τον κύριο τύπο μαχητικού της τουρκικής Αεροπορίας μαζί με το βασικό οπλικό του σύστημα (για το οποίο οι πληροφορίες δεν είναι σαφείς αλλά αφορούν μάλλον τεχνικές οδηγίες, παρτίδες παραγωγής και πιθανόν δεδομένα επιδόσεων) που πιθανώς έχουν φτάσει πλέον στα χέρια των ελληνικών υπηρεσιών στρατιωτικών πληροφοριών για ανάλυση.
 
Συγκεκριμένα τα δημοσιεύματα αναφέρουν ως εμπλεκόμενο τον İsmail Demir ο οποίος μνημονεύεται σε σημειώσεις που κατασχέθηκαν από τις έρευνες σε οικίες των μελών του κυκλώματος κατασκοπίας και αναφέρουν ότι «πρέπει να ανταμειφθεί για την παροχή των πολύτιμων αυτών πληροφοριών».
 
Ένα ακόμη στέλεχος της τουρκικής Αεροπορίας που κατηγορείται και μάλιστα είναι επίσης πιλότος, είναι ο υποσμηναγός Nuri Dereli, ο οποίος παρέδωσε αυτούσιο το τεχνικό εγχειρίδιο “Tur_AEM_F16.pdf” μεγέθους  954 σελίδων στα αγγλικά, το οποίο χαρακτηρίζεται ως διαβαθμισμένο για χρήση μονάχα στις ΗΠΑ και τη Τουρκία.
 
Περιλαμβάνει τεχνικά δεδομένα για όλα τα συστήματα της συγκεκριμένης έκδοσης F-16 που διαθέτει μια χώρα καθώς και διαδικασίες χρήσης και επιμέρους στοιχεία τα οποία αναφέρουν τις ειδικές διαφοροποιήσεις που έχει ζητήσει ο εκάστοτε χρήστης (στη συγκεκριμένη περίπτωση η τουρκική Αεροπορία).
 
Εξ αιτίας του περιορισμού που θέτει ο κατασκευαστής (κατόπιν εντολής της αμερικανικής κυβέρνησης να μην δοθεί αντίστοιχο εγχειρίδιο σε τρίτα χέρια για αποφυγή διαρροής τεχνολογίας), η εν λόγω απόσπαση του είναι ζήτημα που δεν αποκλείεται να προκαλέσει σοβαρό ζήτημα ανάμεσα σε ΗΠΑ και Τουρκία.
 
Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί και στο παρελθόν και αυτός είναι άλλωστε ο λόγος που οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιθυμούν συμπαραγωγή συστημάτων με παράδοση πηγαίων κωδικών στη Τουρκία καθώς γνωρίζουν ότι πρόκειται για μια περίπτωση μη αξιόπιστης χώρας. 
 
Τόσο στο να αντιγράψει τα συστήματα για ίδιο όφελος της αμυντικής της βιομηχανίας όσο και να τα πουλήσει ή να τα απωλέσει όπως ισχύει σε αυτήν περίπτωση. 
 
Ένας άλλος αξιωματικός της τουρκικής Αεροπορίας που ταυτοποιείται ως ο Okay Yalçın, είναι υπαίτιος για τη διαρροή ευαίσθητων πληροφοριών που αφορούν τα αντιαεροπορικά συστήματα HAWK συμπεριλαμβανομένης και 24σελιδου εγχειριδίου με την ονομασία“60G-2-2-70 Hawk Passive Engagement System.pdf.”
 
Προφανώς αφορά τεχνικά δεδομένα και διαδικασίες για τους σταθμούς εμπλοκής των τουρκικών HAWK αναφέροντας όλες τις διαφοροποιήσεις σε σχέση με τα αντίστοιχα ελληνικά συστήματα.
 
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΣΧΕΔΙΑ
 
Η λίστα με τις αποκαλύψεις απόρρητων στρατιωτικών εγγράφων των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων συνεχίζεται.
 
Όπως αναφέρει συγκεκριμένα το δημοσίευμα τις εφημερίδας Zaman, ένα άλλο πακέτο - επίσης απόρρητων εγγράφων - που σχετίζεται αυτή τη φορά με επιχειρησιακά σχέδια μονάδας της τουρκικής Αεροπορίας, διέρευσε μέσω του Saygın Özdemir.
 
Κατηγορείται οτι είχε στη κατοχή του φύλλα επίδοσης και αξιολόγησης χειριστών της 151 Filo, η οποία πετάει με μαχητικά F-16C/D Block 50 Fighting Falcon, με έδρα την αεροπορική βάση Merzifon στη Βόρειο Τουρκία (κοντά στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας). 
 
‘Ένα από τα έγγραφα αυτά με την ονομασία “F-1” αποκαλύπτει επίσης συχνότητες επικοινωνίας, και θέσεις που χρησιμοποιούν οι χειριστές σεσυνεργασία με σταθμούς εδάφους. Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι είναι «ζωτικές πληροφορίες που δεν πρέπει να πέσουν στα χέρια του εχθρού σε περίοδο πολέμου».
 
Σε άλλο έγγραφο εξηγείται η φόρτωση πυρομαχικών σε μαχητικά F-16 ανάλογα με τον τύπο και τις συνθήκες χρήσης, με υποσημείωση να μην επιτραπεί η χρήση του σε άλλη χώρα πλην Τουρκίας και ΗΠΑ.
 
Τέλος αναφέρεται το όνομα του Gökhan Gülbalar στη κατοχή του οποίου βρέθηκε τεχνικό εγχειρίδιο, που επεξηγεί αναλυτικά τη συναρμολόγηση συστήματος ανάλυσης και υποκλοπής ηλεκτρονικών μεταδόσεων με την ονομασία Milsis-23u. Το σύστημα χρησιμοποιείται από την Διοίκηση Ηλεκτρονικών Συστημάτων του τουρκικού Γενικού Επιτελείου.
 
Πρόκειται για την πλέον σημαντική και ικανή μονάδα παρακολούθησης και υποκλοπών SIGINT των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων με εξοπλισμό που φυσικά είναι άκρως απόρρητος.
 
 Ενδεχόμενη διαρροή υπονομεύει το απόρρητο των τουρκικών δυνατοτήτων στον κρίσιμο τομέα των υποκλοπών και της ηλεκτρονικής παρακολούθησης εκθέτοντας ανεπανόρθωτα και αυτό το τμήμα των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.
 
Εντύπωση προκαλεί ότι ο κύριος όγκος των διαρροών άκρως απόρρητων εγγράφων προέρχεται από την τουρκική Αεροπορία και μάλιστα από εν ενεργεία στελέχη που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και πιλότους.  
 
Προκαλούνται επίσης εύλογα ερωτηματικά τόσο για την αφοσίωση τους στην υπηρεσία όσο και τη χώρα τους. Ακόμη και αν αυτοί βρέθηκαν σε δύσκολη θέση υπό καθεστώς εκβιασμού από το κύκλωμα κατασκοπείας.
 
Το εύρος της διαρροής απόρρητων εγγράφων και ο μεγάλος αριθμός των εμπλεκόμενων, υποδηλώνει σημαντική οργάνωση και συντονισμό, ενώ τα αποσπασματικά στοιχεία που αναφέρονται μέχρι στιγμής είναι α) συγκεκριμένα β) ανταποκρίνονται σε υπαρκτά τεχνικά εγχειρίδια και γ) δείχνουν ότι το μέγεθος της ζημιάς που έχει γίνει είναι όντως πολύ μεγάλο.
 
Θα ήταν παράλογο να υποθέσουμε ότι πρόκειται για μια παραπλανητική επιχείρηση καθώς εκτός του ότι δεν έχει καμία πρακτική αξία, πλήττει καίρια το κύρος των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.
 
Άρα έχουμε να κάνουμε με μια υπόθεση τεράστιων διαστάσεων στη γειτονική χώρα που αποδεικνύει ότι πολλά ευαίσθητα σημεία έχουν «ξεσκεπαστεί», ενώ οι τελικοί αποδέκτες που φέρονται να είναι ελληνικές υπηρεσίες πληροφοριών, μάλλον έχουν αποκομίσει πληθώρα στοιχείων για τις αμυντικές δυνατότητες της «φίλης και συμμάχου» γειτονικής χώρας!
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: