Τρίτη 22 Απριλίου 2014

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΘΑΥΜΑΣΤΕ: ΝΟΜΟΘΕΤΗΣΑΝ “ΑΦΕΣΗ ΑΜΑΡΤΙΩΝ” ΓΙΑ ΖΗΜΙΑ 50 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

AAA_xrimata
«Συγχωροχάρτι» αξίας τουλάχιστον 50 εκατομμυρίων ευρώ που πήγαν στα «χρυσά» εφάπαξ στην ΠΥΡΚΑΛ και την ΕΒΟ δίνει τροπολογία που ψηφίστηκε με νομοθετική διάταξη σε άσχετο σε άσχετο σχέδιο νόμου και μάλιστα κατατέθηκε εκπρόθεσμα, η οποία στα ψιλά γράμματα ουσιαστικά απαλλάσσει από κάθε ποινική ευθύνη κατηγορούμενους για απιστία σε βάρος του δημοσίου με βάση το νόμο περί καταχραστών δημοσίου χρήματος, που επισύρει ποινή έως και ισόβια. 


Η συγκεκριμένη τροπολογία ψηφίστηκε στις 8 Απριλίου σε σχέδιο νόμου για «τουριστικά πλοία και άλλες διατάξεις» και αναφέρει επί λέξει: «Καταβολές αποζημιώσεων πέραν των ορίων του άρθρου 2 του αν 173/67 οι οποίες έγιναν μέχρι τις 31.12.2010 και βασίζονται είτε σε ισχύουσες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας είτε σε αποφάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων Νομοθετικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου ή ΔΕΚΟ ή πάσης φύσεως οργανισμών Κοινής Ωφέλειας είτε σε ατομικές εργασίας, θεωρούνται νόμιμες και επιπλέον καταβληθέντα ποσά δεν αναζητούνται».

«Φωτογραφική»

Σύμφωνα με έγκυρους νομικούς αυτή η διάταξη ουσιαστικά φωτογραφίζει και απαλλάσσει από κάθε ποινική ευθύνη 19 πρόσωπα, που διετέλεσαν μέλη των διοικητικών συμβουλίων των εταιρειών ΠΥΡΚΑΛ, ΕΒΟ και ΕΑΣ από το 2004-2010 και κατηγορούνται για απιστία σε βαθμό κακουργήματος.


Οι κατηγορούμενοι φέρονται να χορηγούσαν σε υπαλλήλους, που αποχωρούσαν λόγω συνταξιοδότησης, αποζημιώσεις που έφθαναν έως και τέσσερις φορές μεγαλύτερες από τις προβλεπόμενες, παρά το γεγονός ότι υπήρχε σχετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η οποία προέβλεπε πλαφόν 15.000 ευρώ.

Το πιο εξωφρενικό όμως είναι το «τρικ» που φέρονται να επινόησαν για να αυξήσουν τα ποσά των αποζημιώσεων και να παρακάμψουν την απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του κράτους από το 2006, την οποία, πλην του σχετικού νόμου περί Εταιρειών Κοινής Ωφέλειας, είχε υιοθετήσει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Η δικογραφία αναφέρει πως οι κατηγορούμενοι φέρεται να είχαν συνάψει συμφωνία για ασφαλιστήριο συμβόλαιο με την Εθνική Ασφαλιστική με κόστος 43 εκατ. ευρώ, τα οποία καταβλήθηκαν το 2010 από το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

Με το ομαδικό ασφαλιστήριο, το οποίο πλήρωναν τα ΕΑΣ στην ασφαλιστική εταιρεία, τα μέλη των προηγούμενων διοικήσεων φαίνεται ότι είχαν ανακαλύψει τρόπο για να καταβάλλουν επιπλέον αποζημιώσεις στους εργαζόμενους, καθώς δεν μπορούσαν να δικαιολογήσουν με άλλον τρόπο τα εφάπαξ που δίνονταν παρά μόνο μέσω ασφαλιστηρίων συμβολαίων, αφού τους δέσμευε η γνωμοδότηση του ΝΣΚ.

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, περίπου 600 υπάλληλοι έφυγαν από τα ΕΑΣ (ΠΥΡΚΑΛ και ΕΒΟ) την τετραετία 2006 – 2010 και πήραν αποζημιώσεις, οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις έφταναν και τα 80.000 ευρώ.

Απαλλάσσονται
Οι κατηγορούμενοι (μεταξύ των οποίων και ο Στέφανος Σιαφάκας, γνωστός από το «σκάνδαλο» ENERGA HELLAS POWER για την οποία αρχικά είχε προφυλακιστεί) έχουν ήδη απολογηθεί στους ανακριτές διαφθοράς Χρ. Παπακώστα και Δημ. Καβαλάρη. Αλλά πλέον αυτό μικρή σημασία έχει δεδομένου ότι για το ίδιο ποινικό αντικείμενο εφαρμόζεται παγίως η ευνοϊκότερη διάταξη για τους κατηγορούμενους.

του Παναγιώτη Στάθη
Πηγή: capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: