Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

Την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων ζητά από την τουρκική Βουλή Κούρδισσα βουλευτής

AAAsabahat_tuncel
Αν και ζήτησε το αυτονόητο, και μόνο ότι τόλμησε να καταθέσει πρόταση νόμου για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την τουρκική Εθνοσυνέλευση, την κατατάσσει σε ένα είδος βουλευτών σπάνιο για την Τουρκία.


Ο λόγος για την κουρδικής καταγωγής βουλευτή Κωνσταντινούπολης του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP), Σαμπαχάτ Τουντζέλ η οποία σύμφωνα με πολλά τουρκικά μέσα ενημέρωσης ζητά από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ζητήσει επισήμως συγγνώμη για τη Γενοκτονία των Αρμενίων.

Εξηγώντας το σκεπτικό της πρότασης νόμου που κατέθεσε, η Τουντζέλ είπε ότι «η Τουρκία βρίσκεται μπροστά σε μια πρόκληση που καθιστά επιβεβλημένη τη συμφιλίωση του κράτους με την κοινωνία.

Πρόκειται για ένα κοινωνικό συμβόλαιο, που θα αναγνωρίζει τα εγκλήματα τα οποία έγιναν από το κράτος, όπως η σφαγή στο Ντερσίμ, το Μαράς, τη Σεβάστεια, το Τσόρουμ. 

Όπως η Γενοκτονία των Αρμενίων και τα εγκλήματα της χούντας του 1980».

Τι ζητάει η Κούρδισσα βουλευτής

Η Σαμπαχάτ Τουντζέλ στην πρόταση νόμου ζητάει:

Την ανάγνωση ενός κειμένου συγγνώμης εντός της τουρκικής Βουλής και στον τόπο του εγκλήματος, από τον πρόεδρο της Τουρκίας.

Το άνοιγμα όλων των κρατικών αρχείων, το αργότερο εντός ενός έτους, και τη συγκρότηση Επιτροπής Διερεύνησης και Τεκμηρίωσης που θα διερευνήσει τα κρατικά εγκλήματα.



Την ηθική και υλική αποζημίωση των θυμάτων και των απογόνων τους καθώς και την καθιέρωση Ημέρας Εθνικού Πένθους.



Να χαρακτηριστούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας οι σφαγές του 1937-38 στο Ντερσίμ και οι σφαγές στο Μαράς, τη Σεβάστεια, το Τσόρουμ, και τα εγκλήματα της χούντας του 1980.



Εφόσον εγκριθεί και ψηφιστεί η πρόταση νόμου, να αναγνωρίσει η Τουρκία τη Γενοκτονία των Αρμενίων και η 24η Απριλίου να οριστεί ως Ημέρα Εθνικού Πένθους.


πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: