Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

ΣΤΗΝ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΒΑΣΗ LIPETSK «ΕΝΑΝΤΙΟΝ» SU-30 ΚΑΙ MIG-29 Tα Mirage 2000-5 της 331 Μοίρας σε ρωσικό ουρανό – Συμμετοχή στην άσκηση “Aviation Dart 1/2015”

01
Πρόσκληση στην  ΠΑ πρόκειται να απευθύνει η ρωσική Αεροπορία για την αποστολή  μαχητικών αεροσκαφών και συμμετοχή τους  στη διεθνή άσκηση “Avaiton Dart” η οποία πραγματοποιείται κάθε χρόνο την περίοδο του Ιουλίου στην κεντρική Ρωσία.


Η πρόκληση, σύμφωνα με ασφαλείας πληροφορίες πρόκειται να επιδοθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και θα αφορά την αποστολή μαχητικών αεροσκαφών Mirage 2000-5 της 331 Μ στην αεροπορική βάση του Lipetsk η οποία βρίσκεται περί τα 360 χλμ. νότια και ανατολικά της Μόσχας.

Μάλιστα η επιλογή της Μοίρας δεν είναι τυχαία καθώς πρόκειται πρακτικά για την «ανταπόδοση» της επίσκεψης που είχαν κάνει το Σεπτέμβριο του 1997 τέσσερα ρωσικά μαχητικά Su-27 (δύο μονοθέια και δύο διθέσια Su-27UB) στην Τανάγρα συνεργαζόμενα με την 331Μ –που τότε πετούσε τα «απλά» Mirage 2000EGM Και τους  συμβολισμούς οι Ρώσοι ξέρουν πάντα να τους τηρούν. 

Η “Avaiton Dart” δεν είναι μια άσκηση δημοσίων σχέσεων αλλά πρόκειται για άσκηση τακτικής και επιχειρησιακής συνεργασίας μεταξύ των πληρωμάτων των αεροσκαφών και περιλαμβάνει πολλά και σύνθετα σενάρια.

Στην φετινή “Avaiton Dart”  που είχε πραγματοποιηθεί μεταξύ 22 και 28 Ιουλίου είχαν συμμετάσχει κινεζικά Su-30MKK ενώ από ρωσικής πλευράς  επιθετικά αεροσκάφη Su-25, Su-25SM, Su-24, Su-34,, μαχητικά Su-27, MiG-29, βομβαρδιστικά Tu-22M3 και μεταφορικά  Ιl-76!

Πρόκειται δηλαδή για ένα Top Gun αλλά  στα ρωσικά πρότυπα των εναέριων ασκήσεων.
Μάλιστα στην φετινή άσκηση θα συμμετάσχουν και MiG-29 της σερβικής Αεροπορίας δίνοντας ένα ακόμη πιο ευρύ πλαίσιο διεθνών συμμετοχών.  

Για την ΠΑ η άσκηση αναμένεται να είναι μια ξεχωριστή ευκαιρία για την εξάσκηση των πληρωμάτων μαχητικών αεροσκαφών Mirage 2000-5 σε ένα εντελώς διαφορετικό επιχειρησιακό περιβάλλον από το οποίο έχουν συνηθίσει με τη συμμετοχή τους σε αμέτρητες Νατοϊκές ασκήσεις όπως η TLP ή Noble Arrow και στις οποίες πάντα διαπρέπουν. Θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε την απόδοση των ελληνικών Mirage απέναντι σε αεροσκάφη όπως τα su-30 ή τα MiG-29SM.

Μάλιστα η βάση στο Lipetsk έχει και ανόργανο πεδίο ασκήσεων κάτι που σημαίνει πως οι όλες οι πτήσεις των αεροσκαφών καταγράφονται ηλεκτρονικά και φαίνονται αποτελέσματα βολών και προσβολών στόχων εδάφους.

Επίσης θα ενδιαφέρον θα παρουσιάσει και η απόδοση του ιδιαίτερα προηγμένου ηλεκτρονικού εξοπλισμού των Mirage 2000-5 και πιο συγκεκριμένα του ραντάρ RDY Και η εκτέλεση βολών BVR σε μεγάλες αποστάσεις με βλήματα MICA έναντι εικονικών στόχων αλλά και στόχων που θα προσομοιάζουν τα Su-30 και MiG-29 όπως και αντίστροφα όπως γίνεται σε τέτοιου επιπέδου ασκήσεις.

Η άσκηση όσο και η παρουσία των Mirage 2000-5 στους ρωσικούς ουρανούς θα αποτελέσει σίγουρα μια μεγάλη πρόκληση για τα εμπειρότατα πληρώματα των μαχητικών και μια καλή ευκαιρία για να δουν και οι Ρώσοι την πραγματική δυνατότητα της ΠΑ.




πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: