Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

ΟΡΓΗ ΤΕΧΕΡΑΝΗΣ ΜΕ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

iran_turkiye_dogru_yolda_degil_h66339_fb638
 7311ceb211Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Την έντονη οργή των Ιρανών έχει προκαλέσει η στάση και οι δηλώσεις του Τούρκου πρόεδρου, Ταΐπ Ερντογάν, για την κρίση της Υεμένης και την στήριξη που έδωσε στην στρατιώτη επέμβαση της Σουηδικής Αραβίας και των αραβικών κρατιδίων του Κόλπου εναντίων των Σιϊτών της περιοχής.


Σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε στο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasmin Haber Azansi, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εθνικών και Εξωτερικών Υποθέσεων της ιρανικής βουλής, Mansur Hakikatpur, η Τεχεράνη ακυρώνει την πρόσκληση που έχει κάνει στον Τούρκο πρόεδρο να επισκεφτεί την ιρανική πρωτεύουσα ενώ επέκρινε έντονα την στάση του Ερντογάν στην κρίση της Υεμένης.

Οι Ιρανοί επέκριναν με έντονο τρόπο την Τουρκία για την στήριξη που έδωσε στην έξωθεν επέμβαση στα εσωτερικά της Υεμένης και στον εμφύλιο πόλεμο, ενώ η διατυπωθείσα πρόθεση του Ερντογάν να αποστείλει ακόμα και τουρκικό στρατιωτικό σώμα για να πολεμήσει τους Σιΐτες της Υεμένης έχει εξοργίσει την Τεχεράνη.

Η οργή αυτή εκδηλώθηκε με τον πιο έντονο τρόπο με τις δηλώσεις του Mansur Hakikatpur ενώ, όπως αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ, η κρίση της Υεμένης έδωσε την αφορμή για πολύ σοβαρή υποτροπή των σχέσεων Ιράν Τουρκιάς και για μεταφορά της κρίση μεταξύ της Άγκυρας και της Τεχεράνης.

Όπως φαίνεται ο Ερντογάν άνοιξε άλλο ένα μέτωπο αυτή την φορά με το Ιράν, ένα μεγάλο ανταγωνιστή της Τουρκίας στις εξελίξεις της Μέσης Ανατολής.
Το κλίμα πυροδότησε και οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου το περασμένο Σαββάτο όταν τόνισε πως η Τουρκία δεν μπορεί να ανεχτεί άλλο την διείσδυση του Ιράν στο Ιράκ και στην Συρία.
Οι δηλώσεις αυτές έκαναν το «ποτήρι να ξεχειλίσει» και να απαντήσει η Τεχεράνη με αυτόν τον έντονο τρόπο.
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος- Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: