Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

Κέντρο Stratfor: Αβέβαιη η μελλοντική ασφάλεια της Τουρκίας

Davutoglu_Erdogan-e
Νταβούτογλου: Διακήρυξε πολιτική μηδενικών προβλημάτων με γείτονες, συνέβη το αντίθετο

Νέα Υόρκη: Αβέβαιη είναι η μελλοντική ασφάλεια και η εσωτερική συνοχή της Τουρκίας, υποστηρίζεται σε ανάλυση του αμερικανικού κέντρου στρατηγικών μελετών Stratfor.

Με αφορμή την αντιπαράθεση μεταξύ του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και στελεχών του ΑΚΡ, του κόμματος του οποίου ηγήθηκε για πάρα πολλά χρόνια, υπογραμμίζονται οι εσωτερικές διαμάχες και οι εξωτερικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Τουρκία, κυρίως στα νότια σύνορά της.  

«Ό,τι συμβαίνει σήμερα στην Τουρκία έχει μεγάλη σημασία, ενώ το ενδεχόμενο ρήξης μεταξύ της κυβέρνησης και του χαρισματικού Τούρκου ηγέτη κυριαρχεί στα τουρκικά ΜΜΕ», αναφέρεται, σημειώνοντας ότι «η Τουρκία βρίσκεται περιτριγυρισμένη από διενέξεις, καθώς στα νότιά της μαίνονται οι εμφύλιοι πόλεμοι στη Συρία και στο Ιράκ.

Στον βορρά, στην άλλη πλευρά της Μαύρης Θάλασσας, βρίσκεται σε εξέλιξη ο πόλεμος στην Ουκρανία, ενώ πρόκειται για μια περιοχή όπου οι Τούρκοι έχουν πολλαπλά συμφέροντα, συμπεριλαμβανομένης της κοινότητας των Τατάρων στην Κριμαία, που έχει τουρκικές ρίζες.  

Στα ΒΑ της Τουρκίας υπάρχει μια συνεχής χαμηλής έντασης διαμάχη μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, όπως και αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Γεωργία. 

Στα ΒΔ βρίσκεται η Ελλάδα αντιμέτωπη με ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με την επίλυση της οικονομικής της κρίσης (σ.σ. δεν γίνεται αναφορά στην Κύπρο και την τουρκική κατοχή)».  

Στη συνέχεια, επισημαίνεται ότι «ο Πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, σύμμαχος του Ερντογάν, που έχει να διανύσει ένα δύσκολο δρόμο, είχε διακηρύξει μια πολιτική μηδενικών προβλημάτων με τις γειτονικές χώρες.

 Συνέβη ωστόσο το αντίθετο».  

Σύμφωνα με την ανάλυση, «η Τουρκία ήταν προσεκτική ώστε να μη συρθεί σε αυτές τις διενέξεις.

Οι διενέξεις αυτές ωστόσο, ειδικά οι εμπόλεμες στα νότια της χώρας, εντείνονται, ενώ υπάρχει το ενδεχόμενο να πληγούν και τα τουρκικά σύνορα, προκαλώντας την εμπλοκή της Τουρκίας.

Η Τουρκία δεν πρόκειται να αποφύγει την εμπλοκή της στις περιοχές νότια της χώρας.
Το πώς θα εμπλακεί και το τι θα κάνει δεν ενδιαφέρει μόνο τους Σύρους και τους Ιρακινούς, αλλά και τους Ιρανούς, τους Σαουδάραβες και τους Αμερικανούς».  

Στο τέλος, διατυπώνεται επίσης η άποψη ότι «η πρόκληση για την Τουρκία σήμερα είναι ότι ένας αποδυναμωμένος Ερντογάν ή ένας από τους πιθανούς διαδόχους του δεν θα διαθέτει ίσως το βάρος για τη διατήρηση των ισορροπιών στο εσωτερικό της χώρας, την ώρα που θα διευρύνεται ο περιφερειακός ρόλος της Τουρκίας.  

Η Τουρκία αναδύεται ως μεγάλη δύναμη κι αυτό αποτελεί κατόρθωμα του Ερντογάν, το ερώτημα ωστόσο σήμερα είναι εάν ένας πιεζόμενος Ερντογάν ή κάποιος που θα αμφισβητήσει το «πρωθυπουργικό γραφείο» που άφησε πίσω του, θα μπορέσει να διατηρήσει τις ισορροπίες και ό,τι αυτό θα σημαίνει για τις χώρες που περιτριγυρίζουν την Τουρκία, ειδικά στα νότια σύνορά της».   

«Οι στόχοι της Αθήνας και των εταίρων είναι συμβατοί»  

Παρά τις τριβές των τελευταίων εβδομάδων, μεταξύ της Αθήνας και των ευρωπαίων εταίρων, η συμφωνία είναι δυνατή και θα γίνει, επειδή τα συμφέροντα των δύο μερών δεν είναι ασυμβίβαστα, λέει στο ANSAmed, ο κ.Θεμιστοκλής Δεμίρης, πρέσβης της Ελλάδας στη Ρώμη.  

Για τον διπλωμάτη, «είναι δύσκολο να βρεθεί για μια νεοεκλεγείσα κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή, μια ισορροπία μεταξύ της εφαρμογής των προεκλογικών υποσχέσεων, με βάση τις οποίες εξελέγη από έναν λαό που έχει υποφέρει, φτάνοντας σχεδόν στα όριά του, και τις ανάγκες των εταίρων που δάνεισαν τεράστια ποσά και τώρα αναμένουν συγκεκριμένα μέτρα για την αποπληρωμή τους.  

Όλο αυτό γίνεται όλο και πιο δύσκολο, αν λάβουμε υπόψη την πίεση των αρνητικών στερεοτύπων και την αμοιβαία δυσπιστία, κυρίως λόγω του βάρους ορισμένων αστοχιών του παρελθόντος. Αλλά είναι ακριβώς η απομάκρυνση από τα στερεότυπα και η εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης που θα βοηθήσει όλους να συνειδητοποιήσουν ότι, σε τελική ανάλυση, οι στόχοι της Ελλάδας και των εταίρων της δεν είναι καθόλου ασύμβατοι.  

Όπως έχουμε ήδη δει τις τελευταίες ημέρες έχουν γίνει, τόσο σε διμερές, όσο και σε πολυμερές επίπεδο, σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. 

Γίνεται κατανοητό ότι τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και την επανεκκίνηση της οικονομίας, που έχουν ήδη εγκριθεί από τη Βουλή των Ελλήνων, μπορούν και πρέπει να συνυπάρχουν με τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.  

Γίνεται κατανοητό επίσης ότι θα απαιτηθεί ένα διάστημα χρόνου για την πλήρη εφαρμογή από την νεοεκλεγείσα κυβέρνηση ενός μέρους των μέτρων που έχει υποσχεθεί για την ανακούφιση του πληθυσμού, που έχουν σημαντικές δημοσιονομικές επιπτώσεις και από την άλλη, ότι θα εφαρμόζονται παράλληλα μέτρα που θα έχουν άμεσο θετικό αντίκτυπο στην ανταγωνιστικότητα της χώρας.

Στον βαθμό που η Ελλάδα και οι εταίροι της θα είναι σε θέση να κατανοούν τις εκατέρωθεν ευαισθησίες και τις προτεραιότητες, θα βρίσκουν τα κοινά σημεία».  

«Μέχρι ένα ορισμένο σημείο», σημειώνει, «είναι λογικό ότι η πολιτική και ιδεολογική θέση μιας νεοεκλεγείσας κυβέρνησης, η ρητορική της, η διαπραγματευτική τακτική της, αλλά και το επικοινωνιακό της στυλ, να αντιμετωπίζεται με κάποιο σκεπτικισμό από τα πολιτικά κόμματα και τις κυβερνήσεις που δεν τα συμμερίζονται. 


Αλλά γρήγορα εδραιώνεται ένα κλίμα εποικοδομητικής συνεργασίας.

Αυτό είναι το πνεύμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης:   28 δημοκρατικά κράτη μέλη που μπορούν να ξεπερνούν τις ιδεολογικές ή εθνικές διαφορές τους και να καταλήγουν σε μια συμφωνία για το κοινό καλό, με πλήρη σεβασμό στις αντίστοιχες εκλογικές ετυμηγορίες.

Φυσικά μέχρι να καταλήξουν σε τελική συμφωνία υπάρχει περιθώριο για εντατικές διαπραγματεύσεις».  

Γράφει: Πανίκος Παναγιώτου, Νέα Υόρκη 

Δεν υπάρχουν σχόλια: