Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015

Κίνα: Με νεο αντιτρομοκρατικό νόμο “ξυπνούν” το “Δράκο” με προορισμό τη Μέση Ανατολή

china.jpg650

Του Ανέστη ΚαλλιγάΓενικού Διευθυντή, Δημ/φου

Η Κίνα ενέκρινε τον πρώτο αντιτρομοκρατικό νόμο στη χώρα, που επιτρέπει  να συμμετάσχει σε αντιτρομοκρατικές αποστολές εκτός κινεζικών συνόρων.

Θέτει σε εφαρμογή βασικούς κανόνες για αντιτρομοκρατική δράση ώστε να ισχυροποιηθούν τα προληπτικά μέτρα αλλά και η ικανότητα να τιμωρούνται διεθνή δίκτυα τρομοκρατίας, όπως αυτό της Daesh.

Επίσης, ο ίδιος νόμος βοηθά τις κινεζικές Αρχές να μπορούν να συνεργάζονται με υπερωκεάνιες χώρες, διεθνείς οργανισμούς, να ανταλλάσσουν πληροφορίες με υπηρεσίες άλλων κρατών αλλά και να αμύνονται σε χώρες  που δεν υπάρχει κοινός εχθρός.

Εταιρείες τηλεφωνίας και πάροχοι διαδικτύου  προσφέρουν τεχνική υποστήριξη και βοήθεια, μεταξύ των οποίων και αποκρυπτογράφηση, στην Αστυνομία και στις Αρχές εθνικής ασφαλείας στην πρόληψη και έρευνα τρομοκρατικών δραστηριοτήτων.

 Είναι ο νόμος που ανοίγει τον δρόμο στην Κίνα να επεμβαίνει στρατιωτικά σε άλλες χώρες που δρουν οι τζιχαντιστές, όπως Συρία, Τουρκία καθώς και σε περιοχές της Μέσης Ανατολής που διατηρούν τις βάσεις τους οι τρομοκράτες Daesh.

Η Κίνα αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα με τους Τούρκους Ουιγούρους τζιχαντιστές που διεξάγουν ανορθόδοξο πόλεμο και τρομοκρατικές επιθέσεις στη δυτική επαρχία Σιντζιάνγκ.

Χιλιάδες Ουιγούροι πολεμάνε στη Συρία κάτω από τις σημαίες της Αλ Κάιντα και της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Η Κίνα μέσω των διπλωματών της εκτιμά πως πίσω από τους Ουιγούρους τζιχαντιστές βρίσκεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Με άλλα λόγια η εμπλοκή της Κίνας με τον νεο νόμο, θα προκαλέσει μεγάλο πονοκέφαλο και στην Τουρκία.

Τα κινεζικά πολεμικά πλοία και ένα αεροπλανοφόρο που βρίσκονται από τον Σεπτέμβριο στην ανατολική Μεσόγειο, δεν μπορούσαν να χτυπήσουν τους Ουιγούρους τζιχαντιστές επειδή δεν υπήρχε κινεζικό νομοθετικό πλαίσιο.

Εκτιμάται πως η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου θα προκαλέσει μεγάλο πονοκέφαλο και σε χώρες που εμπλέκονται άμεσα στον πόλεμο κατά της Συρίας αλλά και των τρομοκρατών. Ενας χάρτης που μέρα με τη μέρα αλλάζει και αυξάνει τις πιθανότητες για πιθανή πολεμική εμπλοκή της Κίνας.

Το παρακάτω βίντεο απεικονίζει την τεράστια  αναβαθμιση των Κινεζικών ΕΔ.

Οι Κινέζοι όπως φαίνεται γίνονται όλο και καλύτεροι  στον τομέα της εξοπλιστικής τεχνολογίας.

Τους Ουιγούρους και Τουρκμένους σφυροκοπά από τον Σεπτέμβριο η Ρωσία, ωστόσο, για την Κίνα αποτελούν «προσωπική» υπόθεση και ζήτημα που αφορά την εθνική ασφάλεια της Κίνας, αφού όλοι αυτοί οι Ουιγούροι όταν επιστρέψουν στη Σιντζιάνγκ θα αποτελέσουν μια μαγιά βετεράνων πολεμιστών αποφασισμένων να πολεμήσουν ενάντια στην κινεζική κυβέρνηση.

Ποιοί είναι οι Ουιγούροι Τζιχαντιστές;

Οι Ουιγούροι θεωρούνται  ακόμα και από επιστημονικές έρευνες- πολύ πιο «γνήσιοι» Τούρκοι από αυτούς της σημερινής Τουρκίας, διότι δεν έχουν αναμιχθεί καθόλου με άλλες φυλές.

Οι Ουιγούροι επιζητούν την απόσχισή τους από την Κίνα και πάμπολες φορές έχουν εξεγερθεί κατά του κινεζικού κράτους, έχοντας , όπως λέγεται, την υποστήριξη της κυβέρνησης της Αγκυρας .  Εννέα εκατομμύρια Ουιγούροι ζουν στην επαρχία Σιντζιάνγκ της δυτικής Κίνας.

Είναι τουρκόφωνοι μουσουλμάνοι με προτίμηση στο σουνιτικό Ισλάμ. Ορισμένοι Ουιγούροι μοιάζουν στην όψη με Ευρωπαίους, οι περισσότεροι όμως έχουνμογγολικά χαρακτηριστικά, όπως όλοι οι γνήσιοι Τούρκοι. Οι Ουιγούροι διεξάγουν τζιχαντιστικό – εθνικοαπελευθερωτικό πόλεμο ενάντια στην κυβέρνηση της Κίνας. Συχνά εξαπολύουν πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις μέσα στην Κίνα.

Οι αναταραχές και εθνοτικές συγκρούσεις στην πολύ πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου περιοχή άρχισαν όταν Ουιγούροι ηγέτες προσπάθησαν δύο φορές στο παρελθόν να αποκτήσουν την ανεξαρτησία του «ανατολικού Τουρκεστάν» όπως επίσης αποκαλούν την περιοχή τους.

Μετά την αποτυχία, τους πολλοί Ουιγούροι έφυγαν για το εξωτερικό και αρκετοί από αυτούς εξακολουθούν να υποστηρίζουν την αυτονομία και πιο πολύ την ανεξαρτησία του ανατολικού Τουρκεστάν. Μία εκ των πιστών υποστηρικτών των Ουιγούρων της διασποράς είναι η Τουρκία, η οποία φιλοξένησε πολλούς εξόριστους Ουιγούρους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην καρδιά της Αμερικής το 2001 πολλοί Ουιγούροι είχαν γραφτεί σε μαύρη λίστα των ΗΠΑ αλλά και της Κίνας. Ουιγούροι αυτονομιστές κλείστηκαν στις φυλακές του Γκουαντάναμο στην Κούβα με την υποψία ότι ήταν τρομοκράτες.

Η σημασία του όρου Ουιγούρος είναι ασαφής.

Οι περισσότεροι Ουιγούροι γλωσσολόγοι και ιστορικοί θεωρούν ότι προέρχεται από την λέξη ουγουχούρ που στην Ουιγουρική γλώσσα σημαίνει ένωση ανθρώπων.

Στο παλαιό Τουρκικό αλφάβητο έχει βρεθεί επιγραφή με την λέξηουβχούρ, η οποία μεταγράφεται στα Κινέζικα ως Χουί Χέ (回紇) στα χρονικά της δυναστείας Τανγκ. Αργότερα κατά το 788 ή 809 άλλαξε σε Χουί Χού (回鶻).

Στο βιβλίο Κινέζικης ιστορίαςΠαλιά Ιστορία των 5 Δυναστειών του Ξουέ Ζουζχένγκ η οποία δημοσιεύτηκε το 974 διερμηνεει τον όρο Χουί Χού  Huí Hú, ταχύτητα με την οποία γύρισε και όρμησε προς τα κάτω ως γεράκι”.

Εθνική ταυτότητα

Στην εξέλιξη της ιστορίας, ο όρος “Ουιγούροι” έχει πάρει έναν όλο και περισσότερο διασταλτικό ορισμό. Αρχικώς δήλωνε ένα μικρό συνασπισμό φυλών των Γκάο-τσε/Τιέλε (συνομοσπονδία 9 τουρκικών φυλών ) στη Βόρεια Κίνα, Μογγολία και τα Όρη Αλτάι, αργότερα όμως υποδήλωνε την υπηκοότητα στο Χανάτο των Ουιγούρων.

Τελικώς ο όρος επεκτάθηκε δηλώνοντας μια εθνότητα της οποίας οι ρίζες βρίσκονται στην πτώση του Χανάτου των Ουιγούρων το 842 μ.Χ., που προκάλεσε τη μετανάστευση των Ουιγούρων από τη Μογγολία στο Λεκανοπέδιο Ταρίμ.

Το μεταναστευτικό αυτό ρεύμα αφομοίωσε και αντικατέστησε τους Ινδοευρωπαίους στην περιοχή και δημιούργησε μια ξεχωριστή ταυτότητα, καθώς η γλώσσα και η κουλτούρα των Τούρκων μεταναστών, εκτόπισε τελικώς τις αρχικές ινδοευρωπαϊκές επιρροές.

Ο ρευστός αυτός ορισμός των Ουιγούρων και η διαφορετική γενεαλογία των σημερινών Ουιγούρων αποτελούν πηγή σύγχυσης σχετικά με το τι συνιστά την πραγματική ουιγουρική εθνογραφία και εθνογένεση.

Οι σύγχρονοι ιστορικοί θεωρούν τους σημερινου Ουιγούρους απόγονους πολλών λαών όπως των αρχαίων Ουιγούρων της Μογγολίας που έφτασαν στο Λεκανοπέδιο Ταρίμ μετά την πτώση του Χανάτου των Ουιγούρων, Ιρανικές φυλές Σακά αλλά και άλλων Ινδο-ευρωπαίων που κατοίκησαν στο λεκανοπέδιο Ταρίμ πριν την έλευση των Μογγόλων Ουιγούρων  Αναλύσεις DNA δείχνουν ότι οι λαοί της Κεντρικής Ασίας όπως οι Ουιγούροι είναι μίξη Καυκάσιων και Ανατολικών Ασιάτων.

Οι ακτιβιστές Ουιγούροι θεωρούν ότι είναι ιθαγενείς της περιοχής και απόγονοι από νεκρών που έχουν βρεθεί στις μούμιες του Ταρίμ. Από την άλλη έρευνα στην γενετική των αρχαίων Ταρίμ και των σχέσεων με τους σύγχρονους Ουιγούρους δείχνει αμφιλεγόμενες απόψεις. Λόγω των εθνοτικών αυτονομιστικών τάσεων στην περιοχή, σε αυτές τις έρευνες εμπλέκονται και αξιωματούχοι Κινέζοι αλλά και Ουιγούροι ακτιβιστές οι οποίοι θεωρούν ότι το αποτέλεσμα των ερευνών μπορεί να επηρεάσει τους ισχυρισμούς τους ότι είναι αυτόχθονες στην περιοχή.

china2.jpg600

Το σίγουρο είναι πως η πτώση του πολεμικού αεροσκάφους της Ρωσίας απο την Τουρκία, συνέβη στα πλαίσια του πολέμου κατά της τρομοκρατίας. Η εμπλοκή της Κίνας θα δημιουργήσει νέα προβλήματα στήν περιοχή της Μέσης Ανατολής και Μεσογείου ή θα αποφευχθεί μια πιθανή εμπλοκή της Κίνας, αυτή την φορά εναντίον κάποιου κράτους που ίσως σε  διπλωματικό επίπεδο  δεν έχουν κοινό σημείο στρατηγικών στόχων αλλά και δράσεων;

Η Κίνα είναι η ανερχόμενη δύναμη στον κόσμο σήμερα.

Η εκρηκτική ανάπτυξη της οικονομίας της και η πιθανότητα να γίνει η επόμενη υπερδύναμη, δεσπόζουσα στην Ανατολική Ασία και κυρίαρχη σε όλα τα μέρη του κόσμου, έχουν προσελκύσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον και εμπνέουν θαυμασμό, αλλά και φόβο.

Οι περισσότεροι ιστορικοί προσεγγίζουν την Κίνα από την οπτική της ιστορίας των δυναστειών της, τους αγώνες της να υπερασπιστεί τα σύνορά της και την εσωτερική της πολιτική κατάσταση. Μια υπερδύναμη που φλερτάρει για πρώτη φορά και εκτός συνόρων και συγκεκριμένα με τη Μέση Ανατολή αλλα και τη Μεσόγειο.


Πηγές:

Δεν υπάρχουν σχόλια: