Τρίτη 26 Απριλίου 2016

Γιατί «Ανήκομεν εις την Δύσιν» ;

Greece-NATO
Τον τελευταίο καιρό η χώρα μας αντιμετωπίζει μια πολλαπλή κρίση σε διάφορα μέτωπα. 


Μέσα σε αυτά δεν μπορούσε να ξεφύγει η Άμυνα της χώρας και η Εξωτερική πολιτική. 

Κοινή συνισταμένη των δύο αυτών παραγόντων μαζί με το προσφυγικό είναι η αντιμετώπιση και οι ενέργειες της γειτονικής Άγκυρας ακόμη και στα πλαίσια της Νατοικής Συμμαχίας.

Σε όλα τα προβλήματά της Ελλάδος, η εκάστοτε Ελληνική Κυβέρνηση προσπαθεί να αναγάγει τα διμερή θέματα με την Τουρκία σε προβλήματα εντός του γεωπολιτικού χώρου της ΕΕ-Τουρκίας ή και στα πλαίσια του ΝΑΤΟ. 

Η στρατηγική αυτή αποσκοπεί στην αποκλιμάκωση κάθε φορά της κρίσης και της επίτευξης της ελάχιστης ζημίας για την χώρα μας. Το μεγάλο όμως ερώτημα είναι αν πέρα από εθνικές ζημίες (μικρές ή μεγάλες) έχουμε και οφέλη;

Μια απο τις καθοριστικότερες νικηφόρες μάχες για την δημιουργία του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους ήταν η Ναυμαχία του Ναυαρίνου που έγινε στις 20 Οκτωβρίου 1827 μεταξύ των Ναυτικών Δυνάμεων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και των συμμαχικών δυνάμεων της Γαλλίας, Αγγλίας και Ρωσίας. 

Η συντριπτική νίκη έναντι των Οθωμανών ήταν το απαιτουμενο «σοκ και δέος» ώστε να ανασκουμπωθεί η Οθωμανική Αυτοκρατορία. Η κάθε όμως χώρα είχε τα δικά της συμφέροντα.

 Οι Γάλλοι προσπαθούσαν με αυτήν τους την νίκη να επαναφέρουν την παλιά τους αίγλη ως ισχυρή δύναμη μετά  την ταπεινωτική ήττα τους στην ναυμαχία στο Τραφαλγκαρ.

Οι Ρώσοι πετύχαιναν συντριπτικό πλήγμα κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που σκόπευαν να διαμελίσουν ενώ οι Άγγλοι εμπλέκονταν πιο ενεργά στα Ελληνικά Δρώμενα εκτοπίζοντας μέρος της συντριπτικής Ρωσικής ανάμειξης στην περιοχή. 

Την στιγμή που αποστέλλονταν Τουρκικές Ενισχύσεις με χερσαία τμήματα και ναυτικό στην Πελοποννησο για να καταπνιγεί κάθε Ελληνική αντίσταση, οι Ρώσοι προελαύνανε μέχρι την Βουλγαρία στα Βαλκάνια. 

Η επακολουθούμενη συνθήκη της Αδριανούπολης έδωσε στην Ρωσία ένα μεγάλο μέρος των ανατολικών παραλίων στην Μαύρη Θάλασσα καθώς και τις εκβολές του Δούναβη. 

Η Μεγάλη Βρετανία πήρε αποστάσεις από το γεγονός της κατατρόπωσης του Οθωμανικού στόλου ως προάγγελος της ενίσχυσης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας για την δημιουργία αναχώματος στην Ρωσία. 

Η Αγγλική κυβέρνηση Γουελιγκτον είχε χαρακτηρίσει το Ναυαρίνο ως ένα απρόοπτο συμβάν, (untoward event).

Με λίγα λόγια η ανάμειξη των Ξένων Δυνάμεων στα Ελληνο-Τουρκικά Δρώμενα έγινε ως «καραμπόλα» συνθηκών και όχι τόσο σαν οργανωμένο σχέδιο είτε από τους Ελληνες είτε από τους Ευρωπαίους.

Βομβαρδισμός_Αμμοχώστου
Τα συντρίμια από τον Βομβαρδισμό της Αμμοχωστου

Θα ανατρέξουμε τώρα σε μια πρόσφατη ήττα, αυτήν της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974. Καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις τότε έπαιξε ο Χένρι Κίνγκερ, τότε ΥΠΕΞ των ΗΠΑ. Κομβικό ρόλο για την αποκάλυψη στο φως της δημοσιότητας του ρόλου, έφερε η δημοσιογραφική ομάδα του Μιχάλη Ιγνατίου.( Πηγή infognomon )

Σε ένα τα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα της επικοινωνίας του Κίσινγκερ με έναν νομικό του σύμβουλο, με ημερομηνία 14 Αυγούστου 1974 (ημέρα της δεύτερης εισβολής και ενώ οι μάχες μαίνονταν στην Αμμόχωστο και τη Μόρφου), γράφονται τα εξής:

«Τίποτα από ό,τι μπορώ να σκεφθώ δεν θα σταματήσει τους Τούρκους από το να προσπαθήσουν να εξασφαλίσουν διά της βίας όσα απαίτησαν στα τελεσίγραφά τους. 

Ουσιαστικά, όπως ήταν έτσι κι αλλιώς η αλήθεια, η μόνη πιθανή βιώσιμη λύση (modus vivendi) θα πρέπει να βασισθεί σε μια ντε φάκτο διαίρεση του νησιού, όποια και αν είναι η μορφή της.

 Εάν οι Τούρκοι κινηθούν γρήγορα και μετά αναγκασθούν να υποχωρήσουν, ίσως προκληθεί ελληνική αντίδραση και τότε ίσως μας δοθεί η ευκαιρία να προσπαθήσουμε για μια συμφωνία (η οποία, ίσως, σώσει και τον Καραμανλή).

Καθώς οι Σοβιετικοί μπορούν να λειτουργήσουν ως φόβητρο, πρέπει να τους κρατήσουμε σε απόσταση. Δεν μπορούν να εξελιχθούν σε διαιτητές μεταξύ συμμάχων των Ηνωμένων Πολιτειών. Τα συμφέροντά τους διαφέρουν ριζικά από τα δικά μας.

 Εμείς επιθυμούμε ένα modusvivendi μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, ενώ αυτοί θέλουν μια αδέσμευτη Κύπρο, και προτιμούν την Ελλάδα ή την Τουρκία, ή και τις δυο αποστασιοποιημένες από το ΝΑΤΟ.

Έτσι, θα πρέπει:
-Να προσπαθήσουμε, επειγόντως, να περιορίσουμε την ελληνική αντίδραση, τουλάχιστον για 24 ώρες.

-Να πούμε ξεκάθαρα στους Τούρκους ότι πρέπει να σταματήσουν σήμερα, ή το αργότερο αύριο (tomorrow at the latest).

-Να προειδοποιήσουμε τους Τούρκους ότι η Ελλάδα κινείται ταχύτατα προς τα αριστερά.
-Να στείλουμε έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο στην Αθήνα για να ασκεί συνεχή και άμεση επιρροή στον Καραμανλή.


-Με δεδομένο ότι οι Τούρκοι θα καταλάβουν γρήγορα την Αμμόχωστο, να διαβεβαιώσετε ιδιωτικά τους Τούρκους (privately assure Τurks) ότι θα τους εξασφαλίσουμε λύση που θα περιλαμβάνει το ένα τρίτο του νησιού, στο πλαίσιο κάποιου διακανονισμού ομοσπονδιακής φύσης.

-Να διαβεβαιώσουμε τους Ελληνες ότι θα περιορίσουμε τις τουρκικές απαιτήσεις και δεν θα επιτρέψουμε άλλους εγκλωβισμένους, κ.λπ.

Δεν πρέπει να εμπλακείτε άμεσα, άστε να σταματήσουν οι εχθροπραξίες. Αφού γίνει αυτό, πρέπει να το κάνετε διότι δεν υπάρχει εναλλακτική δυνατότητα, και μόνο εμείς έχουμε το βάρος (να το πράξουμε)» .

8-4-13xarthsfromciatokissinger
O χαρτης του Kissinger σχεδιάστηκε λίγο πριν την δευτερης  τουρκική εισβολή με το όνομα Αττίλας ΙΙ. Η ομοιότητα με την πραγματικότητα είναι χαρακτηριστική και επώδυνη για την Ελληνική Πλευρα

Ο χάρτης του Κίσσινγκερ στην ουσία δείχνει στον Ελληνικό Λαό (διαμέσου του mignatiou.com) την ανάμειξη των ΗΠΑ προς όφελος δικό τους για να εξασφαλιστεί τόσο η εύνοια της Τουρκίας στα ζητήματα της Μ.Ανατολής (σε κρίσιμο χρόνο μετά τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ το 1973) όσο και να αποφευχθει μια μεσογειακή «Κουβανική Κρίση» (ο Μακάριος διατηρούσε άριστες σχέσεις με την Σοβιετική Ένωση τότε).

Προχωράμε τον χρόνο σε μια όχι στρατιωτικής φύσεως κρίση, αυτή της εύρεσης λύσης για το Προσφυγικό.

 Στις 29 Σεπτεμβρίου 2015, κατά την διάρκεια συνομιλιών στον ΟΗΕ η Αμερικανίδα Υφυπουργός Εξωτερικών Βικτώρια Νούλαντ. Χαρακτηριστικά όπως αναφέραμε τότε

«Τα Σκόπια παρίστανται στην Σύνοδο Κορυφής με το όνομα «Μακεδονία». 

Με τον τρόπο αυτό παρακάμτεται ευθέως το καταστατικό του ΟΗΕ και καταστρατηγούνται de facto όλα τα ψηφίσματά του.

 Η Ελληνική Κυβέρνηση παρενέβη άμεσα και ζήτησε λοιπόν από την διοργανώτρια χώρα του συνεδρίου να συμμετάσχουν τα Σκόπια με την επίσημη ονομασία FYROM στην Σύνοδο. 

Το αίτημα όμως αυτό δεν έγινε δεκτό από τις ΗΠΑ και της υφυπουργού Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ παρόλη την έντονη επιμονή και του Έλληνα Πρέσβη στην Ουάσιγκτον. 

Η ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, ανέφερε ότι η χώρα μας και παλαιότερα δεν είχε συμμετάσχει στην πρώτη Σύνοδο για το θέμα που έγινε πέρυσι, ενώ καθώς η ίδια δεν πλήττεται άμεσα αλλά έμμεσα από τις επιπτώσεις της ISIS και τον βίαιο εξτρεμισμό που αυτή πρεσβεύει, δεν υπήρχε χρόνος για να δοθεί δυνατότητα ομιλίας του Έλληνα Πρωθυπουργού». (βλέπε Αδεια η καρέκλα του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Σύνοδο του ΟΗΕ για τους τζιχαντιστές)


Όπως φυσικά καταλαβαίνει κανείς οι προκλήσεις δεν έχουν τέλος. Ο λόγος είναι ότι τόσο οι ΗΠΑ όσο και η ΕΕ δεν θεωρούν την Ελλάδα ικανή να έχει αυτονομη πορεία και να ασχολείται με το Εθνικό της Συμφέρον.

Με τον ίδιο τρόπο στο περίφημο δημοψήσμα για το ΝΑΙ ή το ΟΧΙ στην Ευρωπαική λύση των Μνημονίων, το «Δυτικό» μπλοκ οργάνωσε κύκλο πανικού και δημιουργία κλίματος τρομοκρατίας στον Ελληνικό Λαο ότι δεν διακυβεύονται μόνο τα οικονομικά συμφέροντα της χώρας αλλά και η εθνική της Πορεία καθώς και τα εδάφη της σε περίπτωση που δεν αποδεχόμασταν το Μνημόνιο ΙΙΙ. 

Στον χωρό αυτό φυσικά και δεν έλειψαν διάφορα blog και ειδησεογραφικά site τα οποία δεν δίστασαν να πάρουν θέση σε ένα καθαρά οικονομικό ζήτημα συμβάλλοντας έτσι στο πολεμικό κλίμα τότε.

Την θέση αυτή επίσης υπέγραψαν και πολλοί απόστρατοι αξιωματικοί οι οποίοι φοβόντουσαν όχι μόνο την έξοδό μας από την ΕΕ αλλά και την απομόνωσή μας στο ΝΑΤΟ, το οποίο φυσικά ποτέ δεν εξήγησαν σε ποιο σημείο μας εξασφαλίζει την ασφάλεια μας από τις επιδιώξεις της Τουρκίας.

Φυσικά το κλίμα τρομοκρατίας δεν είχε αποτέλεσμα και ο Ελληνικός λαός τότε με ένα συντριπτικό 63% είπε όχι σε περισσότερη λιτότητα. 

Κάτι που ο Έλληνας Πρωθυπουργός ανέτρεψε σε μπούμερανγκ φέρνοντας το Μνημόνιο ΙΙΙ.

Όπως φαίνεται η Ελληνική Κυβέρνηση αυτές τις μέρες οδεύει και για το Μνημόνιο 4 τα μέτρα του οποίου κυμαίνονται από 3.5 έως 8.5 δις Ευρώ και αφορούν την περίοδο μετά το 2018.

 Φυσικά δειλά δειλά κάνουν την εμφάνισή τους δημοσιεύματα για το ότι η Ελλάδα ανήκει στην Δύση, κινδύνου Grexit, Λιβυοποίηση της Ελλάδος κτλ.

Και όσοι αυτών τον καιρό φοβούνται τα προβλήματα που δημιουργεί το προφυγικό, δεν έχουν παρά να ανατρέξουν στην δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου,Ντόναλντ Τουσκ o οποίος τις μέρες που σφράγισαν τα Σκόπια τα σύνορα εκμηδενίζοντας την χερσαία πρόσβαση προς την Υπόλοιπη Ευρώπη δήλωνε (Αρχές Μαρτίου)

«Οι παράτυπες ροές προσφύγων στο διάδρομο των Δυτικών Βαλκανίων τελείωσαν. Δεν είναι θέμα μονομερών ενεργειών αλλά κοινής απόφασης της ΕΕ των 28».
tusk

Με λίγα λόγια η Ευρωπαίοι «φίλοι» μετέτρεψαν την Ελλάδα σε ένα απέραντο στρατόπεδο συγκέντρωσης συνεργαζόμενα με τα Σκόπια.

Τελικά λοιπον ποια είναι τα οφέλη της χώρας μας από την παραμονή της στο Δυτικό Άρμα την στιγμή που ακόμα και τα Σκόπια τυγχάνουν καλύτερης μεταχείρισης πόσω δε μάλλον η επιθετική Τουρκία;

Ποιες συμμαχίες θα έπρεπε να δημιουργήσουμε ώστε να αποτραπεί η Τουρκία από τσαμπουκάδες όπως στις Οινούσες.

Οι δηλώσεις όμως του συμπαθή Α/ΓΕΕΘΑ δείχνουν μια τάση αποδοχής του γεγονότος των παραβιάσεων αναφερομενος ότι ήταν «μια δύσκολη μέρα στο Αιγαίο,ειδικά για την ΠΑ, είμαστε συνηθισμένοι σ΄ αυτές τις προκλήσεις και θα το ξεπεράσουμε».

Στις 14 Απριλίου το Ελληνικό ΓΕΕΘΑ εξεδωσε ανακοίνωση τύπου για το περιστατικό των Οινουσσων

«ένα ζεύγος τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών, F-16, εισήλθε στις 11:32 στο FIR Αθηνών μεταξύ ν. Λέσβου και ν. Χίου και πραγματοποίησε τις ακόλουθες υπερπτήσεις:

>την 11:33, άνωθεν ν. Οινουσσών, στα 22.000 πόδια
>την 11:41, άνωθεν ν. Παναγιά, στα 26.000 πόδια
>την 11:46, άνωθεν ν. Παναγιά, στα 26.000 πόδια
>την 11:50, άνωθεν ν. Παναγιά, στα 25.500 πόδια
>την 11:53, άνωθεν ν. Παναγιά στα 26.000 πόδια
>την 12:19, άνωθεν ν. Οινουσσών στα 34.000 πόδια
Ο ανωτέρω σχηματισμός εξήλθε του FIR Αθηνών στις 12:20 βορείως ν. Χίου. Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και κατά πάγια πρακτική».
Την ιδια χρονική στιγμή η ΠΑ βρισκόνταν στο τελευταίο σκέλος της φάσης Ηνίοχος 2016 (μαζί με αμερικανικα και Ισραηλινά αεροσκάφη).
Φυσικά καμια συμμαχική αντιδραση δεν έγινε…
Ούτε καν μια σύσταση στην Τουρκία για συμμόρφωση.
Ολα καλά λοιπόν. Over!
navarxos-apostolakis
Μια εικόνα του Α/ΓΕΕΘΑ , που δημιουργεί σκέψεις ότι τα δύσκολα μόλις ξεκίνησαν για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις

Δεν υπάρχουν σχόλια: