Πέμπτη 28 Απριλίου 2016

Οι Τούρκοι συνεχίζουν το ανίερο έργο της κατάσχεσης και των τελευταίων απομεινάντων εκκλησιών στην Μικρά Ασία

turkish-church-1
Η τουρκική κυβέρνηση έχει κατασχέσει όλες τις  τελευταίες εναπομείναντες Εκκλησίες (Ορθόδοξης, Καθολικής και Προτεσταντικής) σύμφωνα με την εντολή απαλλοτρίωσης που εκδόθηκε τον περασμένο μήνα, αναφέρει   ξένη εκκλησιαστική ***ιστοσελίδα.


Η απαλλοτρίωση, σύμφωνα με την  τουρκική κυβέρνηση έχει ως στόχο την ανοικοδόμηση και την αποκατάσταση του ιστορικού κέντρου του Ντιγιαρμπακίρ, της μεγαλύτερης πόλης στην νοτιοανατολική Τουρκία, οι οποία όμως κατοικείται από Κούρδους και άλλες εθνικότητες .

Η κυβέρνηση κήρυξε ως  «επείγουσα απαλλοτρίωση» τα  6.300  στρέμματα οικοπέδων  στην περιοχή Sur τον Μάρτιο.

Η  απαλλοτρίωση αποφασίστηκε από ένα συμβούλιο των υπουργών με επικεφαλής τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.


Στο Ντιγιαρμπακίρ  υπάρχουν δεκάδες χριστιανικές Εκκλησίες που τώρα γίνονται κρατική περιουσία της Τουρκίας και θα είναι υπό κρατικό έλεγχο. Αυτές οι εκκλησίες είναι οι εξής: «Η Παναγία η Συριακή» Ορθόδοξη Εκκλησία, η «Surp» (Στα Αρμενικά  «Άγιος») «Σαρκίς των Χαλδαίων» Καθολική Εκκλησία,  η Προτεσταντική Εκκλησία στο Ντιγιαρμπακίρ, η Αποστολική εκκλησία των Αρμενίων «Surp Giragos», μια αρμενική καθολική εκκλησία, και η  «Mar Petyun» που ανήκει στην  Καθολική Εκκλησία.

Οι αντιδράσεις  από αρμενικής και συριακής πλευράς , όσο και από την κοινότητα των   Χαλδαίων σχετικά με την απόφαση έχουν αυξηθεί σημαντικά εννατίον της αποφάσεως της τουρκικής κυβέρνησης.
Περίπου 330 οικίες στην γειτονιά Sur οι οποίες κατεδαφίστηκαν εφαρμόζοντας ένα πρόγραμμα αστικής ανανέωσης.

Η απόφαση, η οποία βασίστηκε στο  άρθρο 27 του τουρκικού νόμου , συνοδεύεται από τον  ισχυρισμό ότι είναι η «έσχατη λύση» για τη διατήρηση και την προστασία της περιοχής και των Εκκλησιών, από τους Τούρκους αξιωματούχους .

«Η κυβέρνηση δεν θα αναλάβει αυτά τα κομμάτια των  ακινήτων με σκοπό την προστασία τους.
Έκαναν ότι έκαναν  για να τα αποκτήσουν», είπε ο πάστορας Αχμέτ Γκιουβενέρ στο σταθμό World Watch Monitor.

Ο Guvener είναι  πάστορας της Προτεσταντικής Εκκλησίας  στην μαρτυρική πόλη του Ντιγιαρμπακίρ.
Ο ίδιος θεωρεί ότι η απαλλοτρίωση είναι ένας τρόπος κατάληψης κτιρίων και των  διαφόρων   εκκλησιών της πόλης από την τουρκική  κυβέρνηση.

Ο Αράμ Ατεσιάν  Αρχιεπίσκοπος της Αρμενικής Αποστολικής Εκκλησίας, ζητεί από το  τουρκικό υπουργικό συμβούλιο να επανεξετάσει και να διορθώσει την απόφαση.
Πολλές Εκκλησίες σχεδιάζουν  να ασκήσουν  έφεση κατά της απόφασης της τουρκικής κυβέρνησης.

Παρά την συνεχιζόμενη μάχη των χριστιανικών κοινοτήτων με την τουρκική κυβέρνηση , μερικές Εκκλησίες στην πόλη του Ντιγιαρμπακίρ λειτουργούν την Κυριακή, αλλά και πάλι οι Εκκλησίες  αυτές θα μπορούσαν ακόμη να κλείσουν  οποιαδήποτε στιγμή από την κυβέρνηση, τονίζει  ο  Yusuf Akbulut, Σύρος  ορθόδοξος ιερέας.

Το τουρκικό « ντερίμ ντοβλέτ» διαπράττει τα ίδια ακριβώς εγκλήματα που έκαναν οι Οθωμανοί με τους Έλληνες , τους Αρμένιους και άλλους λαούς, υφαρπάζοντας με νόμους «τέρατα» την περιουσία από πολίτες και εκκλησία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: