Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

To Αιγαίο φλέγεται: Ρεκόρ αερομαχιών τα τελευταία 19 χρόνια - Σε λίγες ώρες είχαμε 7 εμπλοκές ελληνικών και τουρκικών μαχητικών!

F16HAF-Chaffs
Η ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ "ΣΗΚΩΣΕ ΤΟ ΓΑΝΤΙ" ΚΑΙ ΕΝΕΠΛΕΞΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 30 ΜΑΧΗΤΙΚΑ ΣΤΙΣ ΑΕΡΟΜΑΧΙΕΣ

του Πάνου ΣπαγόπουλουΠεδίο μάχης του Οκτωβρίου του 1997 θύμιζε σήμερα το Αιγαίο όταν δεκάδες τουρκικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν μια άνευ προηγουμένου επίδξηξη δύναμης στο κεντρικό Αιγαίο στο πλαίσο της άσκησης έρευνας και διάσωσης που πραγματοποίησαν σήμερα και η οποία συνεχίζεται και αύριο.

Πιο συγκεκριμένα τρεις σχηματισμοί με 2, 6 και 2 τουρκικά μαχητικά εκ των οποίων τα 6 έφεραν οπλισμό και τουλάχιστον 13 αεροσκάφη και ελικόπτερα εκ των οποίων τα 4 CN-235 και 9 S-70B-28 πραγματοποίησαν 39 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου (ΕΕΧ) και 18 παραβάσεις του FIR Αθηνών.

Το σημαντικό όμως ήταν ότι οι Τούρκοι πιλότοι εμφανίστηκαν ιδιαίτερα προκλητικοί με αποτέλεσμα τα ελληνικά μαχητικά να εμπλακούν σε αερομαχίες με τουρκικά 7 (!) φορές από τις οποίες οι τρεις χαρακτηρίστηκαν ως ασυνήθιστα σκληρές από κύκλους του ΓΕΕΘΑ και παραλίγο να υπάρξει χρήση πυρών.

Οι εντολές από τον Αρχηγό της Αεροπορίας Χ.Βαΐτση ήταν "Να μην περάσει ούτε "κουνούπι" και να μην περιμένουν να πλησιάσουν τα τουρκικά μαχητικά για να απογειωθούν τα δικά μας". 

Κατ'αυτό τον τρόπο μετά από αρκετό καιρό μια δύναμη περίπου 8 ελληνικών μαχητικών βρισκόταν συνεχώς στον αέρα, ενώ συνολικά εναπλάκησαν σε αναχαιτίσεις και αερομαχίες στον βόρειο, κεντρικό και νοτιοανατολικο τομέα πάνω από 30 ελληνικά μαχητικά. Με ένα δεύτερο κύμα επιπλέον 30 να είναι σε άμεση ετοιμότητα

Υπενθυμίζεται ότι 1 εκ των ανωτέρω παραβιάσεων ήταν υπέρπτηση που πραγματοποίησε ζεύγος τουρκικών μαχητικών α/φ ανωθεν ν. Ρω την 14:44  στα 27.500 πόδια.

Η τουρκική  δραστηριότητα εκδηλώθηκε σε όλα πρακτικά το Αιγαίο δηλαδή βόρειο, κεντρικό και νοτιοανατολικό.

Την ίδια ώρα που στο Αιγαίο βρίσκονταν οι δύο Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ε.Αποστολάκης και ΓΕΝ, Γ.Γιακουμάκης, επισκέπτονταν νησιά και μονάδες για να ευχηθούν καλό Πάσχα στο προσωπικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: