Πέμπτη 27 Ιουλίου 2017

Η Τουρκία θα αποκτήσει αεροπορική υπεροχή στο Αιγαίο με τους S-400…»Ανάλυση από την πλευρά των Τούρκων»

Το Ρωσικό  Α/Α  σύστημα S-400 θα καλύψει σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες της Τουρκίας θα  αποκτήσει αεροπορική Υπεροχή και θα αυξήσει την αποτρεπτική της δύναμη!

Η Τουρκία συνεχίζει τις προσπάθειες για την ανάπτυξη ενός εθνικού πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς και συστήματος αεράμυνας.
Οι αναλυτές σημειώνουν ότι οι ρωσικοί πύραυλοι S-400 που αναμένεται να αποκτηθούν θα καλύψουν σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες της Τουρκίας και θα αυξήσουν την αποτρεπτική της δύναμη.
Ο ερευνητής σε θέματα Αμυντικής Βιομηχανίας Τουράν Ογκούζ έκανε λόγο για σειρά σημαντικών συμβολών σε περίπτωση που υπογραφεί η οριστική συμφωνία πώλησης και αποκτηθούν οι πύραυλοι S-400 Triumph, πέρα από τις επιρροές που ακούγονται και επαναλαμβάνονται μέχρι σήμερα.

Αναλόγως με τον αριθμό και των συστημάτων που θα αγοραστούν, η Τουρκία θα αποκτήσει για πρώτη φορά, μάλιστα σε μια μεγάλη περιοχή, την ικανότητα σύγχρονης αεράμυνας μεγάλου βεληνεκούς και υψομέτρου, ανέφερε ο Ογκούζ.

«Θα αποκτήσουμε επίσης για πρώτη φορά την ικανότητα αναχαίτισης βαλλιστικών πυραύλων. Αν και η κατασκευάστρια εταιρεία στους καταλόγους της αναφέρει ότι είναι αποτελεσματικός εναντίον Βαλλιστικών Πυραύλων Μέσου Βεληνεκούς (MRBM, βεληνεκούς 1.000-3.500 χιλιομέτρων), μέχρι σήμερα δεν έχει δημοσιεύσει αξιόπιστα αποτελέσματα δοκιμών που να το υποστηρίζουν, θεωρείται ότι είναι αποτελεσματικός πιθανότατα εναντίον Βαλλιστικών Πυραύλων Μικρού Βεληνεκούς (SRBM, βεληνεκούς μέχρι 1.000 χιλιομέτρων).

Ωστόσο σε περίπτωση που δεν καταφέρουμε να εντάξουμε το σύστημα στο νατοϊκό σύστημα ραντάρ η απόκτηση της ικανότητας αυτής φαίνεται ότι θα είναι προβληματική», είπε ο ερευνητής σε θέματα Αμυντικής Βιομηχανίας.

H εικόνα δείχνει το βεληνηκές των Ρωσικών S-400 που αναπτύχθηκαν σε περιοχή της Συρίας

Η Τουρκία θα αποκτήσει υπεροχή A2/AD (Μη Πρόσβασης/Άρνησης Περιοχής) έναντι όλων των γειτόνων στον κυριαρχικό της χώρο με την αγορά των S-400, σημείωσε ο Ογκούζ.

«Μιλάμε για μια στρατιωτική υπεροχή που έχει επίσης πολιτικά και διπλωματικά αποτελέσματα. Για να το εξηγήσουμε με παράδειγμα, με μια συστοιχία S-400 που θα αναπτύξουμε στα σύνορα μας μπορούμε να παρακολουθήσουμε έως μέγιστο βάθος 600 χιλιομέτρων τις αεροπορικές δραστηριότητες της χώρας-στόχου και να εμπλακούμε σε εναέριους στόχους έως μέγιστο βάθος 400 χιλιομέτρων, δηλαδή να τα “κλειδώσουμε”. (Lock εννοεί ο Τούρκος Αναλυτής

Σε περίπτωση διαφωνίας με μια γειτονική χώρα αυτό θα δημιουργήσει μια μεγάλη περιοχή στην οποία αυτή δεν θα μπορεί να εισέρχεται και τα μέσα που θα πετούν στον εναέριο χώρο της θα αισθάνονται ανασφαλείς.

Με τις σημερινές συνθήκες ο κίνδυνος αναχαίτισης από 400 χιλιόμετρα θα περιορίσει τις εναλλακτικές αιφνίδιων αεροπορικών επιδρομών. Χάρη σε όλα αυτά μπορούμε να αποκτήσουμε μια μεγάλη ψυχολογική και τακτική υπεροχή έναντι του εχθρού.

Θα σταματήσουμε πια την αεράμυνα μεγάλου και υψομέτρου μόνο με τα F-16. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούμε να επεμβαίνουμε πολύ πιο γρήγορα σε απειλές.

Επίσης δεν θα χρειαστεί να απογειώνουμε F-16 από απόσταση εκατοντάδων χιλιομέτρων σε κατάσταση συναγερμού και επειδή θα εξοικονομήσουμε ώρες πτήσης από τα μαχητικά μας, θα μπορούν να παραμείνουν περισσότερο σε ενεργό υπηρεσία.

Σε περίπτωση που αναπτύξουμε το σύστημα έτσι ώστε να μπορούμε να ελέγχουμε και το Αιγαίο, θα αποκτήσουμε σημαντική αεροπορική υπεροχή στην περιοχή.
Μάλιστα ένα σύστημα που θα χρησιμοποιηθεί με τη σωστή μεθοδολογία μπορεί να διαδραματίσει έναν καταναγκαστικό ρόλο στην επίλυση των διαφωνιών στο Αιγαίο», πρόσθεσε.

Η εμπειρία στο πεδίο θα συμβάλλει στο Εθνικό Σύστημα

Ο Ογκούζ υπογράμμισε ότι το S-400 είναι ένα σύστημα που επιλέχθηκε για επείγουσα αγορά, όπως διατυπώθηκε και σε προηγούμενες επίσημες δηλώσεις.

Το πρόγραμμα ανάπτυξης ενός εθνικού πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς και συστήματος αεράμυνας θα συνεχιστεί με την τεχνική στήριξη της EUROSAM ανέφερε ο Ογκούζ και πρόσθεσε:

«Ως εκ τούτου, τουλάχιστον οι εν λόγω S-400, θα παραχθούν χωρίς τη δική μας συμβολή και θα αναπτυχθούν στην Τουρκία.

Αργότερα Ρώσοι τεχνικοί θα χορηγήσουν εδώ πέρα εκπαίδευση χρήσης και περιορισμένης συντήρησης στο προσωπικό που θα υπηρετεί σε αυτά.

Συνεπώς θα ήταν πιο σωστό να κάνουμε λόγο περισσότερο για την απόκτηση ικανότητας χρήσης και περιορισμένης συντήρησης παρά για ικανότητα ανάπτυξης και παραγωγής. Δηλαδή η Τουρκία θα αποκτήσει για πρώτη φορά την ικανότητα να χρησιμοποιήσει ένα σύστημα αεράμυνας μεγάλου βεληνεκούς που έχει παραχθεί σε μια μη νατοϊκή χώρα.

Με την εμπειρία που θα αποκτηθεί στο πεδίο ύστερα από τη χρήση θα μπορούμε να κάνουμε ανατροφοδότηση στα εθνικά μας συστήματα που θα αναπτύξουμε εμείς στο μέλλον».
Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο οι S-400 να μην ενταχθούν στο νατοϊκό δίκτυο σημείωσε τα εξής:

«Σε αυτήν την περίπτωση το σύστημα θα λειτουργήσει αυτόνομα (standalone).
Αυτό όμως θα περιορίσει τις επιδόσεις του.

Ωστόσο αν και δεν υπάρχει σήμερα αυτή η ικανότητα, μακροπρόθεσμα οι S-400 θα ενταχθούν οπωσδήποτε  στο εθνικό σύστημα ραντάρ και στο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης, διοίκησης και ελέγχου. Με αυτόν τον τρόπο θα λειτουργεί μελλοντικά σε ένα ενοποιημένο δίκτυο με τον εθνικό πύραυλο και σύστημα αεράμυνας.»

Τα πλεονεκτήματα υπερέχουν των μειονεκτημάτων

Ο ερευνητής σε θέματα Αμυντικής Βιομηχανίας αναφέρθηκε επίσης στις δηλώσεις των Αμερικανών αξιωματούχων για την απόφαση της Τουρκίας να επιλέξει τους S-400:
«Πρωτίστως, οι μέχρι σήμερα αντιρρήσεις για τους S-400 είναι λιγότερες από αυτές που διατυπώθηκαν όταν ανακοινώσαμε ότι επιλέξαμε το κινεζικό σύστημα αεράμυνας FD-2000.


Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ανακοινώσαμε πως θα αναπτύξουμε μαζί με τη Γαλλο-ιταλική κοινοπραξία EUROSAM το κυρίως σύστημα, τον Eθνικό πύραυλο και σύστημα Hisar, που θα εγκαταστήσουμε σε μεγάλους αριθμούς αλλά πιστεύω πως θα διατυπωθούν σθεαρές αντιρρήσεις μετά τη φάση της οριστικής υπογραφής.

Ο κύριος λόγος δεν είναι τεχνικής φύσεως αλλά το γεγονός ότι συμπεριφερόμαστε διαφορετικά από το ρόλο που έχουν κόψει και ράψει εκείνοι.

Από τη δικιά μας σκοπιά, αν και η αγορά του συστήματος S-400 δε σημαίνει εναντίωση ή μια αιφνίδια αντιπαράθεση με το ΝΑΤΟ όπως εκείνοι ανησυχούν, εγκαθιστώντας τα συστήματα που θέλουμε εμείς αποσκοπούμε πρώτα να γλιτώσουμε από την απόλυτη εξάρτηση από το ΝΑΤΟ η οποία είναι πάρα πολύ αποτελεσματική στην στρατιωτική πτέρυγα και τουλάχιστον να μην είναι στρατιωτικά αδύνατη η έξοδος μας από το ΝΑΤΟ αν επιλέξουμε να βγούμε μελλοντικά.

Εν τέλει παρά τα μειονεκτήματα όπως προβλήματα ενσωμάτωσης και αναχαίτισης βαλλιστικών πυραύλων, θεωρώ ότι οι S-400 θα είναι ικανοποιητικοί ως ένα σύστημα αεράμυνας μεγάλου βεληνεκούς.»


Επείγουσα ανάγκη της Τουρκίας
Ο ερευνητής σε θέματα αμυντικής πολιτικής Αρντά Μεβλούτογλου είπε ότι η ανάγκη της Τουρκίας για ένα σύστημα αεράμυνας μεγάλου βεληνεκούς προέκυψε κατά τον Πόλεμο του Κόλπου το 1991.

Σύμφωνα με τον Μεβλούτογλου η στρατηγική αντιαεροπορική άμυνα της Τουρκίας μέχρι εκείνη την εποχή είχε διαμορφωθεί ενάντια στα βαριά ρωσικά βομβαρδιστικά αεροπλάνα και βασιζόταν στους πυραύλους Nike-Hercules που αποκτήθηκαν ως νατοϊκή βοήθεια και στα μαχητικά αεροσκάφη και πως αυτό άλλαξε με τους πυραύλους SCUD που εκτόξευσε το Ιράκ εναντίον των γειτόνων του, αναδεικνύοντας ως πρώτιστη απειλή τους βαλλιστικούς πυραύλους.

Ωστόσο οι διάφορες πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν για την κάλυψη αυτής της ανάγκης έμειναν κατά κάποιο τρόπο ατελέσφορες, είπε ο Μεβλούτογλου ο οποίος υπενθύμισε ότι το 2013 επιλέχθηκε το κινεζικό σύστημα στο διαγωνισμό που προκηρύχθηκε το 2006.

Οι συνομιλίες για το συμβόλαιο ήταν άκαρπες, το πρόγραμμα αυτό εγκαταλείφθηκε το 2015 και ξεκίνησαν οι εργασίες για την ανάπτυξη ενός εθνικού συστήματος, ανέφερε και πρόσθεσε πως πρόσφατα υπογράφηκε συμφωνία συνεργασίας με την EUROSAM για ξένη στήριξη που θα απαιτηθεί στο πλαίσιο του εν λόγω προγράμματος.

Ο ερευνητής σε θέματα αμυντικής πολιτικής ανέφερε επίσης ότι η Τουρκία έχει επείγουσα ανάγκη από ένα τέτοιο σύστημα ειδικά αν ληφθούν υπόψη οι περιφερειακές εξελίξεις και υπογράμμισε πως η απόκτηση των S-400 προέκυψε σε αυτό το πλαίσιο.

Το πιο προηγμένο ρωσικό σύστημα αεράμυνας
Ο Μεβλούτογλου είπε ότι οι S-400 είναι το πιο προηγμένο σύστημα αεράμυνας που παράγει και χρησιμοποιεί αυτή τη στιγμή η Ρωσία.

«Μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε ως διάδοχο των περίφημων S-300. Στο σύστημα S-400 μπορούν να χρησιμοποιηθούν διαφορετικοί τύποι πυραύλων και ραντάρ ειδικά διαμορφωμένοι για διαφορετικές αποστολές.

Από αυτήν την άποψη διαθέτει ένα ευέλικτο σχεδιασμό και διαμόρφωση. Στη φάση της ανάπτυξης ως πρώτιστοι στόχοι του είχαν καθοριστεί τα αεροπλάνα χαμηλής παρατηρησιμότητας στα ραντάρ τα οποία ονομάζονται αόρατα, οι πύραυλοι Κρουζ και τα αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου AWACS.

Το τρισδιάστατο ραντάρ επιτήρησης του συστήματος των S-400 μπορεί να επιτηρεί και να σαρώνει μια περιοχή μερικών εκατοντάδων χιλιομέτρων.


Η Τουρκία διαθέτει τα συστήματα αεράμυνας Atılgan και Zıpkın που έχει αναπτύξει η ASELSAN και τα οποία τα χρησιμοποιεί για αεράμυνα μικρού βεληνεκούς και υψομέτρου. Επιπλέον, οι Rapier και HAWK είναι συστήματα που χρησιμοποιούνται σε μικρό και μεσαίο υψόμετρο, περισσότερο εναντίον πολεμικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων.


Πέρα από αυτά, τα μαχητικά F-16 συνιστούν τη ραχοκοκαλιά της στρατηγικής αεράμυνας της Τουρκίας. Συνεπώς αν λάβουμε υπόψη τις εξελίξεις στο Ιράκ, τη Συρία και την Ανατολική Μεσόγειο και κυρίως την πυραυλική ικανότητα που αναπτύσσει με γοργούς ρυθμούς το Ιράν, μπορεί να ειπωθεί ότι υπάρχει ένα σημαντικό κενό το οποίο πρέπει να καλυφθεί», δήλωσε ο Μεβλούτογλου.


Εθνική λύση, αποτελεσματικότερη άμυνα
«Η Τουρκία έχει διατυπώσει σε διάφορες περιστάσεις ότι το σύστημα S-400 δεν θα ενσωματωθεί στο νατοϊκό σύστημα αεράμυνας», σημείωσε ο Μεβλούτογλου και πρόσθεσε:
«Το τωρινό σύστημα αεράμυνας της Τουρκίας λειτουργεί πλήρως ενσωματωμένο στο νατοϊκό δίκτυο. Στο σύστημα αυτό είναι ενσωματωμένα κάθε είδους όπλα αεράμυνας, συστήματα ραντάρ και κέντρα διοίκησης και ελέγχου.

Αν οι S-400 δεν ενσωματωθούν σε αυτό το δίκτυο, θα είναι σχετικά περιορισμένη η αποτελεσματικότητα τους καθώς και το βεληνεκές εντοπισμού, αναγνώρισης και αναχαίτισης στόχων επειδή θα λειτουργούν ανεξάρτητα.

Ωστόσο μπορεί να ειπωθεί ότι θα έχουν μια σημαντική αποτρεπτική δύναμη και σε αυτήν την περίπτωση. Αλλά για μια αποτελεσματική άμυνα ιδιαίτερα εναντίον πυραύλων Κρουζ και βαλλιστικών πυραύλων θα πρέπει να περιμένουμε να ωριμάσει το εθνικό σύστημα αεράμυνας.»


πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: